Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Έλση Τσουκαράκη, Βελούδινη Συνωμοσια

                                              Βελούδινη Συνωμοσια, Έλση Τσουκαράκη
                                                Είδος : Εποχής
                                               Βαθμολογία : 8,5/10

Έκδοσεις Ψυχογιός

Σελίδες  376

Ημ Εκδοσης 19/09/2013
Τιμή στην αγορά  15,50 - 13,65 ευρώ

Η Έρση Τσουκαράκη άφησε για λίγο τον χώρο του κοινωνικού μυθιστορήματος και στράφηκε στα απαιτητικά νερά του ιστορικού μυθιστορήματος, προσφέροντας στο κοινό τη "Βελούδινη Συνωμοσία" ,ένα βιβλίο πραγματικά ξεχωριστό, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προσφέρει ένα ταξίδι στην Ιστορία και την ανθρώπινη ψυχή!


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Νέστορας και ο Λέανδρος μεγαλώνουν τη δεκαετία του '30 στη σκιά του Κυριάκου, ενός χαρισματικού άνδρα που έκανε την προσφορά τρόπο ζωής και απέδειξε πως οι δεσμοί ζωής είναι εξίσου ισχυροί με αυτούς του αίματος...
           Οι δυο νέοι θα γνωρίσουν το φως του έρωτα, όμως θα τους βρει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος-διακόπτοντας βίαια τα ευγενικά τους όνειρα.
Στο πυρωμένο μέτωπο της Αφρικής, ο Νέστορας θα μείνει πιστός στον όρκο του να προστατεύσει τον μικρό αδελφό φτάνοντας στο επίπεδο της ύστατης θυσίας...
           70 χρόνια μετά, μια διαθήκη θα φέρει δύο εύθραυστες γυναίκες αντιμέτωπες με οδυνηρές αλήθειες και μια αδιανόητη οικογενειακή ιστορία, που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.
Ποια είναι αυτή η άγνωστη γυναίκα που ξέρει τόσα πολλά;
Ποιο μυστικό φύλαξαν τα χρόνια συνωμοτώντας σε μια βελούδινη σιωπή;
Ως πού μπορεί να φτάσει η αγάπη;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η "Βελούδινη Συνωμοσία" της αγαπημένης μου Έλσης Τσουκαράκη αποτέλεσε μια από τις πολύ ευχάριστες αναγνωστικές εκπλήξεις ανάμεσα στα βιβλία εποχής των τελευταίων χρόνων. 
Μετά την Ποινή, απότελεσε ένα ακόμη εξαίσιο δείγμα ξεχωριστής έμπνευσης, που αποφεύγει την πεπατημένη οδό, ρισκάροντας για να οδηγηθεί σε ένα βιβλίο που παρά τις μικρές αδυναμίες του, σίγουρα θα καθηλώσει με μοναδικό τρόπο!

Βιβλίο, που βασίζεται στη δυνατή πλοκή, τους καλοδομημένους χαρακτήρες και τις εντάσεις τους- χωρίς το πλεονέκτημα ιδιαίτερων καλολογικών στοιχείων ή λυρισμού, η Βελούδινη Συνωμοσία κερδίζει με τη βαθιά ουσία της τον αναγνώστη.
          Η συγγραφέας μετέρχεται και πολλά γνώριμα υλικά με προεξάρχον το ιστορικό πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πόλεμου- ένα πεδίο γεμάτο εντάσεις και τραγωδίες σε εθνικό, αλλά και ατομικό επίπεδο για μια ολάκερη γενιά. 
          Ενώ όμως οι περισσότεροι συγγραφείς αξιοποίησαν ουσιαστικά αφηγήσεις γονέων και παππούδων αναπαράγοντας οικογενειακές ιστορίες, η Έλση Τσουκαράκη συνέθεσε μέσα από τον Πόλεμο μια ιστορία "δική της", άκρως πρωτότυπη, παράξενη και βαθιά δραματική- για να την εξακτινώσει γεωγραφικά και ιστορικά.
          Miα ιστορία που πολύ αμυδρά φέρνει στον νου κάτι από την ταινία "Ο Τζόνι Πήρε Τ'Όπλο Του", αν και το ατομικό δράμα στη "Βελόυδινη Συνωμοσία" υπερτερεί και επισκιάζει κάθε χροιά αντιπολεμικού μηνύματος.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται στα χρόνια του Μεσοπολέμου και αναφέρεται στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της ελληνικής παιδείας από πεφωτισμένες προσωπικότητες, που ανεκόπη όμως από τη φασιστική στροφή του πολιτικού βίου.
         Το κομμάτι αυτό όμως δεν αναδεικνύει τόσο την Ελλάδα του Μεταξά, παρά είναι αυστηρά εστιασμένο στην ακτινοβόλα προσωπικότητα του Κυριάκου.
          Δύσκολα όμως θα μείνει κάποιος ασυγκίνητος από έναν χαρακτήρα- υπόδειγμα, που μετούσιωσε τον πλούτο του και το απωθημένο του να γίνει δάσκαλος σε ένα υπέροχο καταφύγιο για τα ορφανά παιδιά... 
           Ο Κυριάκος της Έρσης Τσουκαράκη φέρνει λιγάκι στον νου τον Πέτρο Κομνηνό από τον "Λύχνο της Ανατολής" της Ελένης Φωτίου.
Η ίδια διάθεση προσφοράς μέσα από τους πυλώνες της ζωής μας την Υγεία κ την Παιδεία.

Το παράδειγμα αυτής της αγάπης όμως, ατσαλώνει στο δεύτερο μέρος έναν άρρηκτο αδερφικό δεσμό, που θα συντροφεύσει τους δύο πρωταγωνιστές, Λέανδρο και Νέστορα, στις αγωνίες του πολέμου.
Εικόνες της ανατολής και των μαχών σε όμορφο συνδυασμό, παράλληλα με πλούτο συναισθημάτων.
         Η συγγραφέας εδώ παραθέτει εμβόλιμα το ιστορικό πλάισιο με τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία, ώστε της συγχωρείται το μικρό τεχνικό ατόπημα ότι τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτουν πάντα αβίαστα από την πλοκή κ τη δράση των ηρώων, αλλά παρατίθενται ως "ιντερμέτζα".
          Είναι το πρώτο , νομίζω, ελληνικό μυθιστόρημα ευρείας κυκλοφορίας που φέρνει στο προσκήνιο την εμβληματική προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα και τους αγώνες του για τερματισμό του Απαρτχάιντ και θα ήταν χρήσιμο να είχε σταθεί ακόμη περισσότερο.(πχ με κάποιον σχετικό χαρακτήρα/περιστατικά κλπ).
Κι εδώ η προσωπική πορεία των ηρώων προσλαμβάνει μια απρόσμενη τροπή:
         Η προσωπική τραγωδία που ακολουθεί, εμπεριέχει μια σειρά ανατροπών,που είναι άρτια σκηνοθετημένες και ξετυλίγονται σε σωστούς χρόνους, ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ως το τέλος!
Εκεί που νομίζεις ότι όλα κρίθηκαν, προκύπτει ολοένα και κάτι καινούριο.
Ομολογώ πως ένα μικρό κομμάτι το μάντεψα εξαρχής και πράγματι είναι προβλέψιμο-όμως ,μη βιαστείτε!
Δεν μπορείτε  να διανοηθείτε το μυστικό που σας περίμενει παρακάτω!
Προσωπικά μου έκοψε την ανάσα.
Πόση οδύνη, πόση απόγνωση τι άμετρος έρωτας! 
Έρωτας στην ύψιστη κι ευγενέστερη μορφή του...

Ναι.Το παραδέχομαι.
Σίγουρα ενυπάρχει υπερβολή στην ιστορία και στην "αδιανόητη θυσία". Είναι λίγο "τραβηγμένη", όπως λέμε.
           Παρόλαυτα, η συγγραφέας στοιχειοθετεί άρτια το ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων και των ίσως παράλογων επιλογών τους με κριτική διάθεση απέναντί τους.
Η ψυχολογική τεκμηρίωση είναι διεξοδική, σμιλεύοντας χαρακτήρες και ξεγυμνώνοντας ασυνείδητα κίνητρα...
             Γι αυτό  εγώ θεωρώ πως η υπερβολή στην ιστορία αυτή δεν αποσκοπεί να εντυπωσιάσει αλλά να διδάξει.
        Βρίσκω οξυδερκή τον τρόπο που η συγγραφέας Έλση Τσουκαράκη σαν ανατόμος της ψυχής ξεμπροστιάζει τη "ματαιοδοξία της θυσίας", που συχνά αποβαίνει ναρκισσιστική κι όχι αλτρουιστική πράξη.
Πράγματι, ενίοτε στις σχέσεις μας οι παραχωρήσεις -"θυσίες" μας δεν είναι αποτέλεσμα αυταπάρνησης, αλλά αποτελούν όχημα συναισθηματικού εκβιασμού και ηθικής χειραγώγησης των γύρω μας.
Είναι πολλές οι παγίδες του ανθρώπινου εγωκεντρισμού και φωτίζονται απροσδόκητα στη Βελούδινη Συνωμοσία, θέτοντας γόνιμο προβληματισμό.

Κ'αποιοι θεώρησαν την τάση για ανάλυση λιγάκι κουραστική, αλλά η ενδοσκοπική οπτική είναι στο ιδιαίτερο στιλ της Έλσης Τσουκαράκη.
Προσωπικά βρήκα εύστοχο το στήσιμο της ιστορίας και η τεκμηρίωση μου κάλυψε αρκετά "κενα" καθώς άμβλυνε την αίσθηση της "υπερβολής".
       Είναι η ίδια μέθοδος που η Έλση Τσουκαράκη ακολούθησε στον "Ας Αποφασίσει Ο Χρόνος" και στον "Ήλιο του Σεπτέμβρη", μόνο που στη "Βελούδινη Συνωμοσία" η πλοκή έχει τρομερή δυναμική- ενίοτε γίνεται συναρπαστική- και σε ταξιδεύει σε ανυπολόγιστα συναισθηματικά βάθη.

Στο κάτω-κάτω, πέρα από όποια τεχνική ανάλυση, ζητούμενο ενός μυθιστορήματος είναι να συνταράξει την ψυχή και οι ήρωές του να χαραχθούν στην καρδιά του αναγνώστη.
Η Βελούδινη Συνωμοσία το πέτυχε απόλυτα αυτό με εμένα.
        Ο "μύθος" και οι ήρωες μου έμειναν αξέχαστοι και παρά τις όποιες ατέλειες η ιστορία αυτή πραγματικά με συγκλόνισε και χαράχθηκε στην ψυχή μου.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα βιβλίο! 

Τέλος, ας επισημανθεί το υπέροχο εξώφυλλο με τον "ανάγλυφο σκαλιστό καθρέφτη- ιδιαίτερο και σαγηνευτικό όσο το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου,τονίζοντας τα δύο αγόρια, που μεγάλωσαν μαζί... 

Για όλα αυτά, η Βελούδινη Συνωμοσία συγκαταλέγεται στα αξιόλογα βιβλία εποχής που αξίζει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε και το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου