Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η ΒΙΒΛΟΣ Εικονογραφημενη,Εκδ ΣΙΔΕΡΗ

                               Η Βίβλος Εικονογραφημένη , Εκδόσεις Σιδέρη, Ιωάννης Τιμαγένης- Βασίλειος Μουστακής
                                                                                               Είδος: Παιδικό/ Θρησκευτικό (8- 17χρονών)
                                         Βαθμολογία: 10/10

ISBN 9600801479

Έτος Έκδοσης 1971
Διαστάσεις (cm) 20×27
Αριθμός Σελίδων 528

Τιμή στην Αγορά 30- 20 ευρώ-στον Εκδότικό

Μέρες του Πάσχα με τους μαθητές να απολαμβάνουν μια ανάπαυλα που τους φέρνει πιο κοντά στην οικογένεια και στην εθιμοτυπία που συνοδεύει την Οδύνη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μια περίοδος που οι ανάδοχοι ανάμεσα σε λαμπάδες και παπούτσια αναζητούν ωραία δώρα για βαφτιστήρια ή ανίψια.
Η καλύτερη και πιο δημιουργική επιλογή, σίγουρα θα ήταν ένα όμορφο ρούχο, που ντύνει ωραία το σώμα ή ένα καλό βιβλίο, που ντύνει ωραία την ψυχή με ευγένεια και ανώτερα ιδανικά.
Πρώτα στο μυαλό μου έρχεται το ιδανικό βιβλίο των ημερών, ένα βιβλίο που σημάδεψε τη γενιά μου ολάκερη!
Όσοι έτυχε να το ξεφυλλίσουμε στο βιβλιοπωλείο ή σε κάποιο σπίτι συγγενικό γοητευτήκαμε και το αναζητήσαμε για πάντα στη βιβλιοθήκη μας.Η πρώτη μας Βίβλος και..."παντοτινή"!
Πρόκειται για την εμβληματική Βίβλο των Εκδόσεων Σιδέρη, το κορυφαίο θρησκευτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε ποτέ για παιδιά!!!
Εκδόθηκε το 1971 και παραμένει ένα βιβλίο σχεδόν κλασσικό-  επίκαιρο κι αξεπέραστο!
Μια ογκώδης εργασία με περιεκτική και πιστή μετάφραση της Αγίας Γραφής , προσαρμοσένη σε μια πιο απλουστευμένη εκδοχή, προσιτή -και - σε νεαρότερους αναγνώστες.
Ένα βιβλίο που το μέγεθός του κι η γραμματοσειρα παραπέμπει σε σύγγραμμα "εποχής" και πυκνογραμμένους παπύρους,σαν ένα ταξίδι στον χρόνο.
          Ξεκινάμε από τη Γένεση και τη Δημιουργία, βιώνοντας την Έξωση...Ακολουθούν όλα τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης και το ατομικό τους δράμα.
         Ο γενάρχης Αβράαμ, ο πονόψυχος Ιωσήφ που συγχώρεσε τους προδότες αδελφούς, οι 10 πληγές του Φαραώ, ο δίκαιος Σολομών, ο Βασιλιάς -Υμνωδός Δαυίδ και ο ναρκισσιστής γιος του Αβεσσαλώμ, οι Προφήτες- και ένα σωρό άλλα πρόσωπα γνωστά και μη ξεπηδούν από αυτές τις σελίδες.
Ακολουθεί η Καινή Διαθήκη όπου η αυστηρότητα της Παλαιάς Διαθήκης κι η ιστορία του "ενός -περιούσιου- λαού" δίνουν τη θέση τους σε μια αγάπη που συγχωρεί και σκεπάζει τους εχθρούς της με το ανάστάσιμο μήνυμα, τυλίγοντας τη Γη ολόκληρη.
Η ζωή του Χριστού και στιγμιότυπα από την πολύπαθη πορεία των Αποστόλων στα Έθνη κλείνουν με την τρομερή Αποκάλυψη του Ιωάννη που παρουσίαζεται περιληπτικά ως Επίμετρο.
Όλες αυτές οι πολύπλοκες και συναρπαστικές αλήθειες της Χριστιανικής Θρησκείας, τώρα επενδύονται με εικόνες μοναδικής ομορφιάς, που καθηλώνουν το μάτι και κάνουν τον μικρό αναγνώστη να αφοσιωθεί άπληστα στο βιβλίο...
            Η εικονογράφηση είναι ζωτικής σημασίας, όταν ένα βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, καθώς η όραση- κι ο,τι την προσελκύσει- είναι η αβασάνιστη πύλη που θα ανοίξει τον δρόμο προς το νου και την ψυχή του:
Οι εικόνες του βιβλίου συστήνουν πρωταρχικά στο παιδί πρόσωπα και καταστάσεις που θα ζητήσει να ανακαλύψει λεπτομερέστερα στο εκάστοτε κείμενο.
Έτσι και στη Βίβλο του Σιδέρη, λοιπόν, έχει γίνει ιδανική δουλεια στο κομμάτι αυτό της εικονογράφησης.
Έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με ένα εικονοπλαστικό πανόραμα που θα συναρπάσει μικρούς, αλλά ενδεχομένως και μεγαλύτερους!
Οι πλουμιστές και τόσο καλοσχεδιασμένες εικόνες πλημμυρίζουν το βιβλίο αυτό δίνοντας πνοή ζώσα στις αναφορές του και ανταποκρίνοται στη  σοβαρότητα του θέματος.
Και οι 600 εικόνες αφηγούνται τη δική τους ιστορία! Σαν σε βιβλιο για την  Ιστορία της Τέχνης , οι εικόνες στη Βίβλο αυτή προσομοιάζουν λίγο σε αναγεννησιακές γραμμές και αντιστοιχη διαχείρηση χρωματικών συνδυασμών,χωρίς τίποτα το παιδικόμορφο!Κάθε άλλο, φέρνουν στο νου κλασσικούς πίνακες με θρησκευτική θεματολογία που κοσμούν τα μουσεία του κόσμου...
          Για παράδειγμα τούτος ο Επιτάφιος Θρήνος (παρακάτω) είναι τόσο εκφραστικός και θυμίζει Ιταλό ζωγράφο παλαιότερης εποχής...
          Να που μια παιδική εικονογράφηση μπορεί να συνιστά από μόνη της ένα έργο τέχνης, λοιπόν, καλλιεργώντας παραλληλα από νωρίς την αισθητική των παιδιών!
 (Είναι κρίμα και παράλειψη σοβαρή που δεν αναφέρεται όνομα του εξαίρετου ζωγράφου που φιλοτέχνησε αυτες τις υπέροχες εικόνες)             
Νομίζω πως για όλους αυτούς τους λόγους η Βίβλός των Εκδόσεων Σιδέρη αποτελέι δώρο για μια ζωή και ιδανικό μέσον να προσεγγίσει το παιδί αλήθειες της θρησκευτικής μας παράδοσης!
          Το Πάσχα αυτό είναι ευκαιρία για ένα τέτοιο ξεχωριστό δώρο στα παιδιά μας και μιας πρώτης τάξεως αφορμή ως γονείς να μιλήσουμε μαζί του για την υπέροχη θρησκεία μας, μέσα από μια γοητευτική αφήγηση και το βιβλίο όχημα επικοινωνίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου