Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Σπάνια ΒΙΒΛΟΣ Εικονογραφημενη απο τον SEVERINO BARALDI

                             Βίβλος Εικονογραφημένη, Γεδεών Ευγενία /Severino Baraldi, Εκδόσεις Καρακώτσογλου
                                          Είδος: Θρησκευτικό/ Παιδικό(9-17 χρ+ ενήλικες)
                                       Βαθμολογία: 10/10

Σελίδες 312
Διαστάσεις 28×21
Ετος Έκδοσης 2006
 Τιμή στην Αγορά 20 (στο ετήσιο Παζάρι στην πλατεία Κοτζιά μπορείτε να τη βρείτε και με 10 μόλις ευρώ
Οίκος Καρακώτσογλου ) 



Στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς φήμης εικαστικού και εικονογράφου παιδικών βιβλίων Severino Baraldi(γνωστού από εικονογραφημένη Μυθολογία των εκδ Στρατίκη)  ανακάλυψα κάποιες βιβλικές αναπαραστάσεις!
Σε ένα παζάρι βιβλίων στην Κοτζιά διαπίστωσα ότι αυτές οι διεθνώς γνωστές  εικόνες του Σεβερίνο Μπαραλντί (Severino Baraldi) έχουν επενδύσει μοναδικά μια μεγάλου μεγέθους έκδοση της Βίβλου ΚΑΙ στα ελληνικά!!
              Πρόκειται για μια εξαίσια έκδοση της Βίβλου, μεγάλου μεγέθους που δυστυχώς η μικρή φήμη του άγνωστου εκδοτικού οίκου (Καρακώτσογλου) τής στέρησε την διάδοση που τής αξιζε:
Στις 305 γυαλιστερές σελίδες του ,που είναι απόλαυση για την αφή και το μάτι,αποδίδονται με ακρίβεια τα κυριότερα σημεία της Αγίας Γραφής -Παλαιάς και Καινής Διαθήκης- με το κείμενό της σε μιαν εξαίσια απόδοση από την Ευγενία Γεδεών!
Το ενδιαφέρον εδώ είναι η προσθήκη μικρών παραθεμάτων με πληροφοριακό υλικό γύρω από το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο δράσης των προσώπων!
        Με πάσα ειλικρίνεια κι έντιμη αποτίμηση όμως, είναι ο εικαστικός Ιταλός Σεβερίνο Μπαραλντί που κλέβει την παράσταση ατο βιβλίο αυτό!
Οι εικόνες του για άλλη μια φορά μετουσιώνονται σε μια αυθεντική χρονομηχανή που μεταφέρει τον (μικρό) αναγνώστη χιλιάδες χρόνια πριν.
Οι εικόνες γεμάτες χρώμα και πνοή ζώσα!
Είναι λες και μας τυλίγει η εκτυφλωτική ουράνια λάμψη των αγγέλων και θαρρείς και πυρώνουν οι σελίδες από το φλεγόμενο άρμα του Προφήτη Ηλία!
Η αληθοφάνεια των προσώπων από το πινέλο του Μπαραλντί είναι κάτι το εκπληκτικό!
Οι εικόνες του προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια- από την κίνηση των δαχτύλων, που δίνει έμφαση στις συναισθηματικές διακυμάνσεις των πρωταγωνιστών, μέχρι την ύστατη πτύχωση σε φορέματα και κουρτίνες!
Κάθε γεγονός της Αγίας Γραφής καθίσταται βίωμα μέσα από την εικονοπλασία των χρωμάτων, που συνθέτουν ένα, θαρρείς, φωτογραφικό λεύκωμα εκείνης της εποχής!
Το μάτι του παιδιού αλλά και του μεγαλύτερου αναγνώστη θα καθηλωθεί από τις εικόνες του Μπαραλντί που διηγούνται με την ιδιότυπη ευγλωττία τους όλες τις αλήθειες του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου στην Ιστορία του Ανθρώπου!
Η εικόνογράφηση εδώ αποτελεί το κλειδί αποκρυπτογράφησης θεμελιωδών αξιών που συνθέτουν την Αγία Γραφή!
Είναι υπέροχο από μικρή ηλικία να εντυπώνονται στη συνείδηση του παιδιού καλαίσθητες εικόνες που θα συνδεθούν με τη θρησκευτική γνώση που κομίζει το βιβλίο:
Είναι γεγονός άλλωστε πως,
τα βιβλικά πρόσωπα καθώς και αυτά της Καινής Διαθήκης,
είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το συλλογικό ασυνείδητο , την εθιμοτυπία , τις λαικές εκφράσεις και την κοινωνική ζωή της Ελλάδας αλλα και γενικότερα των Δυτικών Κοινωνιών:

         Κι από εγκυκλοπαιδικής έστω άποψης είναι χρήσιμο ένα παιδί να ανακαλύψει αυτά τα κείμενα, να πληροφορηθεί για τα πρόσωπα αυτά που έχουν εμπλουτίσει και τις λαικές εκφράσεις 
Επιπλέον στα βιβλικά κείμενα ενυπάρχουν πολυάριθμα διδάγματα...
Είναι χρήσιμο τα παιδιά να τα ανακαλύψουν όλα αυτά σε ένα έργο που συνδυάζει την ευγκυρότητα με την καλλιτεχνική αξία και την αισθητική απόλαυση.
        Παρότι έχω εξάρει την αντίστοιχη νεανική διασκευή και εικονογράφηση της Βίβλου των εκδόσεων Σιδέρη, βρέθηκα στην ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύψω και άλλη μια έκδοση αντίστοιχης ποιοτητας και ομορφιάς, αυτήν των Καρακώτσογλου σε εικονογράφηση του Σεβερίνο Μπαραλντί που την προτείνω για παιδιά με την ίδια θέρμη...
           Περιττό να αναφέρω τη χρησιμότητά της συγκεκριμένης Βίβλου από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου για τη σχολική βιβλιοθήκη ως ιδανικό εργαλείο για το μάθημα των Θρησκευτικών και όχι μόνο.
Δυστυχώς σήμερα δεν είναι διαθέσιμη καθώς τη δείχνει εξαντλημένη σε πολλά βιβλιοπωλεία, αλλά μπορεί να πετύχει στο απόθεμα κάποιου βιβλιοπωλείου ή του ίδιου του οίκου!
Επικοινωνήστε με τον οίκο Καρακώτσογλου πατώντας ΕΔΩ
          Αν εντοπίσετε τη Βίβλο τους επιδιώξτε να την αποκτήσετε.
Θα είναι ένα εξαίσιο δώρο για τα παιδιά σας αλλά γενικότερα για τη βιβλιοθήκη σας!

Οικος Καρακώτσογλου -
 ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 27, 10681, ΑΘΗΝΑ. 
210 3613 900, 
210 3613 901.
 FAX: 210 3610 002


 
Ανακαλύψτε το σπουδαίο καλλιτέχνη, τον SEVERINO BARALDI, πίσω από αυτήν τη συγκλονιστική εικονογράφηση και δείτε το έργο του
http://www.severinobaraldi.it/buy.html


1 σχόλιο:

  1. υπεροχοοοοο ελλη μου!!!!!!!!!!!!!! και πραγματικα εχεις δικιο σε αυτο που αναφερεις ο τροπος που ειναι ζωγραφισμενες και οι εικονες σε καθηλωνουν και εντυπονονται μεσα σου και γενικα ειναι ενα βιβλιο που αξιζει να το εχουν μικροι και μεγαλοι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (ZETA.K)

    ΑπάντησηΔιαγραφή