Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Θάνος Κονδύλης, Τρεις Φορές Νύφη

                                                   Τρεις Φορές Νύφη , Θάνος Κονδύλης
                                          Είδος: Αισθηματικό Εποχής 
                                         Βαθμολογία 8/10
Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις φορες νυφη κονδυλης


Μετά το "Κορίτσι Με Τα Τριαντάφυλλα", ο Θάνος Κονδύλης επανέρχεται με ένα ακόμη βιβλίο, το οποίο επιβεβαίωνει δύο παραμέτρους, που προσδιορίζουν το έργο του, τα τελευταία χρόνια. 
Η μία είναι η βαθιά του αγάπη για την Κύπρο όπου έχει χτίσει πλέον τη νέα του ζωή κι ο ίδιος.
Η άλλη είναι ο βαθύς του προβληματισμός γύρω από την γυναικεία κακοποίηση.
Το νεό του έργο λοιπόν "Τρεις Φορές Νύφη" είναι ένα διττό κράμα των δύο του τάσεων, που μας μεταφέρει στις αρχές του αιώνα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αρχές του αιώνα.Η Παρακευούλα μεγαλώνει στα Λεύκαρα ένα χωριό της Κύπρου που φημίζεται για τα άφθαστα κεντήματά του.
Ένας γάμος που θυμίζει αγοραπωλησία θα τη φέρει στην Αθήνα.Ο σύζυγός της θα την φυλακίσει σε ένα χαμόσπιτο στην Καστέλα  με άγρυπνο φρουρό τον έμπιστο μπράβο του, τον Ανάργυρο...
Μια ιδιότυπη φιλία θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους.
Μαζί του θα ανακαλύψει γραφικά στέκια από την Πλάκα ως τον Πειραιά και θα γνωρίσεις τις μεταμορφώσεις της εκκολαπτόμενης μεγαλούπολης που υποδέχεται τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες...
Ένας έρωτας με έναν ρομαντικό Αγγλο περιηγητή, τον Τζον Λέστερ θα την φέρει αντιμέτωπη με την πρόκληση του έρωτα πριν ξεσπάσει πάνω της η "καταιγίδα".
3 δεκαετίες μετά μια δημοπρασία θα φέρει στην επιφάνεια μια απίστευτη ιστορία  και μια Λονδρέζα βαρόνη "αντιμέτωπη" με ένα αγνό κορίτσι από την Κύπρο της Αγγλοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ.
Ο Θάνος Κονδύλης βαδίζει στα χνάρια των μυθιστορημάτων εποχής ενταγμένα στο ιστορικό πλαίσιο αλλοτινών χρόνων.
Για άλλη μια φορά, μετά το "Κορίτσι Με Τα Τριαντάφυλλα" τόπος δράσης είναι η Κύπρος!
            Τούτη τη φορά όμως το διακύβευμα δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχεσεις ανά την ιστορία, όπως στο υπόλοιπα βιβλία του Κονδύλη με ιστορικό υπόβαθρο ("Αρχόντισσα Της Σμυρνης" , Ένας Παράδεισος, "Γαλάζια Φτερά του Έρωτα", "Κορίτσι Με τα Τριαντάφυλλα").
Μέσα από μια αισθηματική ξανά ιστορία,με ηθογραφικές πινελιές, στο "3 Φορές Νύφη" εστιάζουμε στο δράμα της Κύπρου, όταν μεταβιβαστηκε από τους Οθωμανούς στην αγγλική επιτροπεία, η οποια αποδείχθηκε φυσικά μια νέα τυραννία!
Μέσα από αντιπροσωπευτικές στιγμές της συγκεκριμένης οικογένειας, ο αναγνώστης κατανοεί τη διαβίωση των απλών ανθρώπων κάτω από τον ζυγό της αιχμαλωσίας για να διαπιστώσει πως τον ακατέργαστο Τούρκο φοροεισπράκτορα διαδέχθηκε ένας αφέντης πιο καλοντυμένος και κοσμογυρισμένος μεν, αλλά με την ίδια απληστία που σύντομα κατέληξε σε μια αιμοσταγή αποχαλίνωση.
Χρονικά το μυθιστόρημα δε φτάνει στην κορύφωση της αγγλικής θηριωδίας κατά τον αγώνα του ΕΟΚΑ όμως διαφαίνονται ήδη τα σημάδια της.
Ο προσανατολισμός στη Νύφη ασφαλώς είναι περισσότερο προσωποκεντρικός.
Στο επίκεντρο η Παρασκευή που διασχίζει το μονοπατι ενός ολέθριου γάμου για να συναντήσει έννα έρωτα που ίσως ήρθε αργά...
Πλάι της, ένα εκλεκτό κειμήλιο- εύρημα, που ο συγγραφέας το καθιστά "βουβό σύντροφο" της ηρωίδας του με τον τρόπο που ένα ημερολόγιο θα γινόταν για τις περισσότερες κοπέλες εποχης ή όπως ήταν τα τριαντάφυλλα για τη Γαλήνη Δημακάκου στο "Κορίτσι Με τα Τριαντάφυλλα"....
            Μέσα σε όλα αυτά ένας απρόσμενος φίλος.

Πρόκειται για τον πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα του έργου, τον απλοικό Ανάργυρο με την αγνή, πιστή καρδιά.
Ένα πρόσωπο- κλειδί, που μέσα από μια ιδιότυπη φιλία κατορθώνει να βρει τον εαυτό του και να φτάσει από την δουλοπρέπεια στον αυτοσεβασμό...
Ενδεχομένως ο συγγραφέας μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο στον συγκεκριμένο χαρακτήρα...
Έχω την αίσθηση πως γενικά , ενώ η γλώσσα του Κονδύλη ρέει πολύ ξεκούραστα, ειχε κάποια πολύ βραχυλογικά περάσματα μέσα στην εξέλιξη και βιαστικά άλματα στον χρόνο, με αποτέλεσμα ενίοτε να ανακόπτει την ανάδυση συναισθηματων και το δέσιμο του αναγνώστη με τους ήρωες και τα πάθη τους, αμβλύνοντας  το αίσθημα της απώλειας ή των αποχωρισμών.(Ανάργυρος, νοικιάρισσα, μικρός σκύλος).
Παρόλαυτα η ιστορία του διατηρεί μιαν απολαυστική ευελιξία και μια δροσιά
Ένα γνώριμο μοτίβο του Κονδύλη που καθορίζει και στη "Νύφη" τις εξελίξεις είναι η φιγούρα της οξυδερκούς, αλλά κακοποιημένης γυναίκας. 
Συνατήσαμε τη γυναικέια εξαθλίωση στην
"Αρχόντισσα της Σμύρνης"
στο "Ένα Φιλί Μια Ζωή",
στο "Ένας Παράδεισος Τα Μάτια Σου" 
στα "Γαλάζια Φτερά του Έρωτα"!
Τα σημάδια της αντρικής βιαιότητας στο κορμί είναι η στάμπα όλων των ηρωίδων του Κονδύλη- σαν ένα Σημείο Αναγνωρίσεως όπως περιέγραφε η Κική Δημουλά.
Μοιάζει θαρρείς και αυτή η φιγούρα της λαβωμένης γυναίκας στοιχειώνει τον Θάνο Κονδύλη -πανταχού παρούσα στις σελίδες του!
Μια μοίρα αναπόδραστη, όπως την προδιέγραφε ο ταραγμένος νους της "Φραγκογιαννούς" και που όμως στον Κονδύλη απαλύνεται μερικές φορές από την έλευση ενός έρωτα. 
Σαν ένα απώτατο χρέος του ετούτη η μνεία!
Σαφώς ο αισθηματικος χαρακτήρας στο βιβλίο του Κονδύλη μετριάζει τον καταγγελτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας αναφοράς και ίσως της αφαιρεί κάτι από την κοινωνιολογική της διάσταση, υποτάσσοντας την στην οικονομία της καθεαυτής πλοκής:
Oi ήρωες προηγούνται της όποιας κοινωνικής διαμαρτυρίας μπορούσε να κομίσει αυτή η επιλογή.
         Η Βίβιαν εδώ χαράσσει πορεία παράλληλη προς την πρωταγωνίστρια στο "Ένας Παράδεισος Τα Μάτια Σου"!Ευτυχώς το "3 Φορές Νύφη" αποπνέει έναν αέρα πιο ανάλαφρο από εκείνο το βιβλίο...
Σίγουρα παίρνουμε υλικό από μια Αθήνα που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί στη λήθη του χρόνου και ζούμε μεγάλες στιγμές της όπως οι πρώτοι Ολυμπιακόι Αγώνες κι ο θρίαμβος του Σπύρου Λούη...Παρέα με τους ήρωες σεργιανούμε, λοιπόν, στην Παλιά Αθήνα, στα γραφικά καφέ, στις φτωχογειτονιές  και σε πολυσύχναστες σήμερα περιοχές που τότε δεν ήταν παρά κτήματα και βοσκοτόπια!
Αναφορές παραστατικές σαν νοσταλγικές καρτ ποστάλ, άλλοτε πιο βιωματικές κι άλλοτε εγκυκλοπαιδικού τύπου κ ίσως λιγότερο ατμοσφαιρικές..Πάντως παρακολουθούμε τη σταδιακή μεταμόρφωση της ταπεινής Αθήνας που ατενίζει τις ευρωπαικές πόλεις με πόθο ανομολόγητο.
Ο κύκλος κλείνει σε ένα Λονδίνο στιβαρό κι αριστοκρατικό όπου η αγάπη βάζει τη σφραγίδα της αναδεικνύοντας την παντοδύναμία της κοντρα σε τίτλους κ συμφεροντα...
         Μια όμορφη, ρομαντική ιστορία εποχής λοιπόν, είναι το νεό βιβλίο του Θάνου Κονδύλη "3 Φορές Νύφη"- ιδανική συντροφιά για στιγμές γλυκιάς χαλάρωσης και νοσταλγικό σεργιάνι του νου, χωρίς αλλες απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου