Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Το Αθάνατο 1821 (Δίτομο),Εκδ Στρατίκη

    Το Αθάνατο 1821 (Δίτομο),
                                           Κείμενα :Πότης Στρατίκης 
                                                                  Εικονογράφηση: SEVERINO BARALDI (Ιταλία)
                                           
                                       Είδος:Εικονογραφημένη Ιστορία για παιδιά (9 -15 ετών)
                                          Βαθμολογία: 10/10!!!!! (οπωσδήποτε!)

                               
ΤΟΜΟΣ Α: H ΣΚΛΑΒΙΑ- Ο ΡΗΓΑΣ- ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ- ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ- Ο,ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ - ΔΙΑΚΟΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ-ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ κ.α.
Ημερομηνία Έκδοσης 01/01/1990 (τελευταία 2008)
Σελίδες  93
Τιμή στην αγορά 13,5010,47ευρω

ΤΟΜΟΣ ΒΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ- ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ- Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΙ ΟΙ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ- Ο ΙΜΠΡΑΗΜ- ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ- ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ - Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΘΩΝΑΣ...
Ημερομηνία Έκδοσης 01/01/1990 (τελευταία 2008)
Σελίδες 93
Τιμή στην αγορά 13,50 - 
10,47ευρω

Παιδούλα, στην ΣΤ Δημοτικού, ενώ εξερευνούσα τη σχολική βιβλιοθήκη, για νέες αναγνωστικές περιπέτειες, έπεσα πάνω σε ένα πανέμορφο βιβλίο με ένα ξεχωριστό εξώφυλλο: 
       Toν ηρωικό Κολοκοτρώνη σκεφτικό σε μια ανάπαυλα της μάχης!
Εκστασιασμένη άρχισα να το ξεφυλλίζω και βυθίστηκα στα ακριβά του λόγια και τις εκφραστικές, μα τόσο "τυραγνισμένες φιγούρες" των σελίδων του!
Έτσι, αιφνίδια, γεννήθηκε ένας βιβλιοφιλικός έρωτας που κρατεί μέχρι σήμερα...
          Σήμερα, μπόλικα χρόνια μετά, με συντροφεύει πλέον στο δύσβατο και ιερό λειτούργημα της δασκάλας!
          Ναι! 28 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το Δίτομο έργο του Πότη Στρατίκη κ του Σεβερίνο Μπαραλντί "Το Αθάνατο 1821" παραμένει όντως... αθάνατο!
Αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ!

Πολυτελές και προσεγμένο αιχμαλωτίζει αμέσως την προσοχή κάθε παιδιού και το ταξιδεύει σαν ιδανική Μηχανή Του Χρόνου στην ηρωική εποχή!
Ένα πανόραμα γεμάτο Ελλάδα, μπαρούτη και ηρωισμό...
Ένα βιβλίο ελευθερίας!
Ένας πυρπολήτης κάθε παιδικής καρδιάς, που εξερευνά τις αξίες της ζωής αυτής!
            Η αφήγηση του Πότη Στρατίκη στο έργο του αυτό, ξεκινά από την αγωνιώδη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και το τραγικό "Εάλω" τον Μάη του 1453 - με μια εικόνα αλησμόντη από τον πανάξιο ζωγράφο:
Ο 20χρονος Πορθητής της βαρβαρότητας από τη μια- κι από την άλλη -ο τελευταίος αυτοκράτορας της Χριστιανοσύνης, νεκρός στην Πύλη του Αγιου Ρωμανού με τον δικέφαλο αετό κεντημένο στα σανδάλια.
Η πένα του συγγραφέα μεταδίδει όλο το σκοτάδι της σκλαβιάς με αντιπροσωπευτικά στιγμιότυπα, που αποδίδουν την τραγωδία των σκλαβων κάτω από το οθωμανικό σκοτάδι.
          Έκτοτε θα μοιραστούμε τον πόθο της λευτεριάς, την προεργασία της Επανάστασης και θα παρελάσουν ήρωες-γνωστοί- και πιο άγνωστοι- που γίνονται σύντροφοι του παιδιού - παράδειγμα και προσκύνημα!

Η αφήγηση έιναι στρωτή και περιεκτικήμε τέτοια εκφραστικότητα, που την καθιστά βαθιά βιωματική:
Μια γλώσσα συναισθηματική όσο χρειάζεται για να χαραχθεί στην ψυχή -του μικρού ιδιαίτερα αναγνώστη!
To παιδί, λοιπόν, γίνεται  κοινωνός  όχι μόνο της καθεαυτής γνώσης αλλά και μιας πληθώρας συναισθημάτων, από το πάθος, την αγωνία του θανάτου και την οδύνη, ως τον θρίαμβο και την υπέρβαση- συμπάσχοντας με τις τραγικές ώρες που γνώρισε ο Ελληνισμός στον αγώνα του για την αναγέννησή του!
 Τι καλύτερο για να αγαπήσει ένας μαθητής την Ιστορία και να ενδιαφερθεί γι αυτήν!
         Στο βιβλίο σαφέστατα υπάρχει φόρτιση, που στην ιστοριογραφία ενηλίκων αποφεύγεται:
Ο συγγραφέας "μας" εδώ δε μένει "αμέτοχος", αλλά έμμεσως υποβάλλει διαθέσεις- στη σωστή εντούτοις κατεύθυνση, παραθέτοντας και πηγές μάλιστα.
Πατριωτισμός και δέος, αποστροφή για τους τυράννους και μια αδιαπραγμάτευτη καθολική καταδίκη των Τούρκων(με βαρύτατους ενίοτε, τολμηρά "δίκαιους" χαρακτηρισμούς), αντάμα με μια διάθεση αυτοκριτικής για τους δαίμονες της φυλής μας, που απείλησαν να καταστρέψουν την Επανάσταση, όπως η τρομερή Διχόνοια και η ιδιοτέλεια.
Διάχυτη είναι κι η πικρία για την άδικη μοίρα των αγωνιστών...
Διατηρεί μύθους της φυλής (όπως το Κρυφό Σχολειο που αμφισβητείται πλέον έντονα στη σύγχρονη  ιστοριογραφία), αλλά πουθενά δεν αγγίζεις τον παλμό της Iστορίας όσο εδώ: Όσα διαβάσεις κι όσους συνάντησεiς στις σελίδες αυτές,
δεν τα ξεχνάς ποτέ.
        Χάρη στο βιβλίο αυτό, από 11χρονο κορίτσι, γεύθηκα το πικρό ποτήρι της σκλαβιάς, αλλά και την ελπίδα που ανέτειλε με τον ηρωικό Λάμπρο Κατσώνη για να κορυφωθεί στην έξαψη των παλικαριών του Κολοκοτρώνη, που έμπαιναν θριαμβευτές- τιμωροί στη μαρτυρική Τρίπολη.
Γοητεύομαι ακόμη από τη θλιμμένη ομορφιά του Διακου, όπως την ανακάλυψα εκεί, κι από από τον γενναίο Φώτο Τζαβέλλα. Υποκλίνομαι στον δαιμόνιο και μεγαλόψυχο Κολοκοτρώνη, 
Νιώθω ακόμη τις σελίδες του νοτισμένες από το αίμα της Χίου και του Πέτα, μνημονεύω με πόνο τον τραγικό Χρήστο Καψάλη...
          Θαύμαζω, χάρη σε αυτό το βιβλίο, με ιερή φρίκη τον πανούργο κι αδίστακτο Αιγύπτιο Ιμπραήμ και τον γενναιόδωρο- γεμάτο ευγενή ανδρισμό-  ασπασμό του στον νεκρό αντίπαλο του, τον αψύ και ηρωικό Παπαφλέσσα!
Από το " Αθάνατο 21" του Στρατίκη, ήλθα σε επαφή πρώτη φορά με τον παραλογισμό του διχασμού, κι έκτοτε οργίζομαι με τις μηχανορραφίες των πολιτικάντηδων όπως ο Κωλέττης κι ο Μαυροκορδάτος.
           Παράλληλα δεν έπαψα να θαύμαζω τον δικαστή Πολυζωίδη και τον Τερτσέτη στην γνωστή δίκη του Κολοκοτρώνη:
Δεν μπόρεσα να παραμείνω θεατής σε τίποτα! Το βιβλίο δε με άφησε! Το "Αθάνατο 1821" ποτελεί την πρώιμη αρχετυπική αναφορά μου στην Επανάσταση!
Στο μόνο που-ως ωριμότερη αναγνώστρια- τον βρίσκω πλέον, λίγο άδικο τον Πότη Στρατίκη είναι στην προσέγγιση του Καποδίστρια που, εκεί- στο τέλος, παρουσιάζεται μονομερώς απ' την αυταρχική του πλευρά κι όχι την αυταπάρνηση του να θυσιάσει κάθε προσωπική περιουσία κ χαρά για την Ελλάδα σαν ένας γνήσιος Ιερομάρτυρας , ο τελέυταίος που γνώρισε η ελληνική πολιτική σκηνή, σε τέτοιο αξίωμα.
Ναι. Ο Πότης Στρατίκης δεν είναι ο Κορδάτος ούτε ο Παπαρρηγόπουλος! Δεν έδωσε σύγγραμμα πανεπιστημιακό.
Συγγράφει Ιστορία για παιδιά, με τις απαραίτητες απλουστεύσεις, συμπτύξεις, συγκινήσεις, διατηρώντας όμως το βάρος των αναφορών του και το κύρος του λόγου του:
Συναρπάζει, σαγηνεύει, συγκλονίζει και- τελικά, διαπαιδαγωγεί Έλληνες με μνήμη, τιμή και τη φλόγα της λευτεριάς άσβεστη στην ψυχή!
Το έργο του Πότη Στρατίκη είναι μνημειώδες και μοναδικό, αστραποβολώντας στα χρόνια!
Η προσφορά του με αυτό, στην παιδική λογοτεχνία είναι ανεκτίμητη κι αξίζει κάθε αναγνώρισης- ειδικότερα τούτην την πονηρή εποχή μηδενισμού και απαξίωσης!
Βλέπετε, ο άλλοτε αντιστασιακός συγγραφέας, συνεχίζει την Αντίστασή του μεσα από το μετερίζι του βιβλίου βάζοντας λιθαράκι στην παιδεία των νέων γενεών!
           Εδώ πρέπει να κάνω μνεία στον χαρισματικό εικονογράφο των Εκδόσεων, τον SEVERINO BARALDI!Επιτέλους μια εικονογράφηση παιδικού( ; )βιβλίου που δεν υποτιμά την αισθητική μας!
Έχω αναφέρει πως τέτοια φωτογραφική ακρίβεια δεν έχω ξανασυναντήσει σε ζωγράφο!
Eίναι, δε, αξιοθαύμαστο πώς ένας Ιταλός μπόρεσε να αποδώσει τόσο τη σπίθα της ελληνικής ψυχής στις μορφές και τις στιγμές που φιλοτέχνησε.

Εκμεταλλευόμενος κάθε διαθέσιμη γκραβούρα και περιγραφή της εποχής ο Ιταλός καλλιτέχνης διατήρησε κάθε πιστότητα δίνοντας πνοή στα πρόσωπα, τα οποία μένουν αξέχαστα!
Προσεγμένα από κάθε λεπτομέρεια, τοπία και άνθρωποι ιστοριογραφούν τη σκληρή κι η ηρωική εκείνη εποχή με τη "δική τους αφήγηση".
               Κάθε σελίδα και χρώμα, κάθε εικόνα κι ένας αριστουργηματικός πίνακας, κάθε φιγούρα ένα προσωπικό δράμα μέσα σε ένα βλέμμα, έναν μορφασμό, μια κίνηση του κεφαλιού... Εικόνες που χαράσσονται ασυνείδητα μέσα σου βαθιά. Σε συνοδεύουν μια ζωή και φωτίζουν, εμπνέουν, διδάσκουν οι ίδιες!(Δείτε πχ τον Κολοκοτρώνη στν Βράχο με ένα βλέμμα γεμάτο πείσμα, ειρωνεία, ικανοποίηση και προβληματισμό- ίσως για τον διχασμό που βλέπει να έρχεται πίσω από τους πανηγυρισμους!!!Όλο το πνεύμα του θρυλικού Στυλοβάτη της Επανάστασης σε μια εικόνα)
          Όπως κατανοείτε "Το Αθάνατο 1821",για πολλόυς λόγους  είναι από τα βιβλία που δεν πρέπει να απουσιάζουν επουδενί από καμιά παιδική και σχολική βιβλιοθήκη!!!
          Μέσα στην ακατάσχετη μπουρδολογία της παιδικής λογοτεχνίας, βιβλία σαν αυτό διασώζουν ποιότητα, υπέροχες αξίες και ομορφιά, ακονίζοντας το μυαλό των παιδιών μας, κι αφυπνίζοντας την ψυχή τους!
         Σαν κοριτσάκι γαλουχήθηκα από αυτό το έργο και αξίζει μαζί του να μεγαλώσουν και τα παιδιά μας, για να αγαπήσουν την πατρίδα τους ,αναζητώντας διαρκώς τη γνώση και τα ανώτερα ιδανικά!
         Περιττό να αναφέρω πόσο όμορφα και χρήσιμα μπορεί το "Αθάνατο 1821" να συνοδέψει το μάθημα της Ιστορίας ,δραστηρίοτητες φιλαναγνωσίας και Εικαστικών.
Θα καταθέσω μόνο πως μαθητής χαμηλότατων επιδόσεων κ από περιβάλλον πολιτισμικής αποστέρησης ,με καταγωγή αοπό την Αλβανία ζήτησε να το δανειστεί! 
Αυτό νομίζω τα λέει όλα!          
Με τη διττή ιδιότητα- της βιβλιοκριτικού και της εκπαιδευτικού, λοιπόν- προτείνω ολόψυχα το δίτομο "ΑΘΑΝΑΤΟ 1821" των εκδόσεων Στρατίκη ως απαραίτητη προσθήκη σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες κι ως ιδανικό δώρο σε παιδιά -ειδικά ενόψει των εορτών (Ευαγγελισμός και  Πασχα).Δώρο για μια ζωή!
ΥΓ Ας του ρίξουν και μια ματιά οι ανάξιοι φωστήρες των παιδαγωγικών Ινστιτούτων να διδαχθούν πώς συγγράφεις ένα βιβλίο Ιστορίας που διδάσκει το παιδί Ωραία Ιδανικά , Υγιή Πατρωτισμό, Αποστροφή στην τυραννία και αγάπη στην Ιστορία!!!!!

Ανακαλύψτε το σπουδαίο καλλιτέχνη, τον SEVERINO BARALDI, πίσω από αυτήν τη συγκλονιστική εικονογράφηση και δείτε το έργο του
http://www.severinobaraldi.it/buy.html


5 σχόλια:

  1. υπεροχο ελλη μου!!!!!!!!! πωπω ποσα χρονια πισω εχω και γω το πρωτο τομο και πραγματικα οταν το χα διαβασει για πρωτη φορα με ειχε συνεπαρει τοσο πολυ. η ιστορια της ελλαδα μας ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ με τοσα που περασαμε. και φυσικα δν πρεπει να λειπει απο καμια βιβλιοθηκη. ειναι ενα πολυ ομορφο δωρο για καθε παιδι!!! (ΖΕΤΑ.Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις αγόρασα τον 1ο τόμο!
    Ο σύνδεσμος για τον 2ο τόμο είναι λανθασμένος, οδηγεί πάλι στον 1ο τόμο.
    Ο 2ος τόμος δυστυχώς είναι εξαντλημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω απο καρδιας που τιμησατε το αρθρο καθως κ για τη διορθωσουλα...
      Πιατευω ο Β ΤΟΜΟΣ θα επανεκδοθει αμεσα απο τον οικο του Στρατικη.Ειναι απο τα πιο πετυχημενα του εργα.Το εχει κ στα Μεταχειρισμενα η Πρωτοπορια αλλα δεν ξερω σε τι κατασταση ειναι.
      Ευχομαι να βρειτε ακρη.Θα εχω κ εγω τον νου μου αν το δω να σας ενημερωσω μεσω του ιστολογιου.
      Στο μεταξυ ευχομαι να βρειτε κ αλλα ενδιαφεροντα βιβλια στο παρον ιστολογιο

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ και ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΝΚ...του ΙΑΝΟΥ.Λεει οτι το εχει ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ.Μπορειτε να ρωτησετε. https://www.ianos.gr/to-athanato-1821-v-tomos-0026651.html
      ΔΕΙΤΕ Κ Εδω στον ΕΥΡΥΠΙΔΗ
      https://www.evripidis.gr/product/2699/to-athanato-1821-tomos-b-/
      Ελπιζω να βοηθησα...

      Διαγραφή
  3. Είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω τον κύριο Πότη Στρατίκη. Συναντιόμασταν γιά πολλά χρόνια με την μικρή παρέα των φίλων του. Τον έβλεπα ως πνευματικό μου πατέρα. Η αρχή διαπαιδαγωγήσεώς μας έγινε από τα αναγνώσματα του Μικρού Καου Μπόυ και του Μικρού Σερίφη, την δεκαετία του 60. Από τότε μας διαπαιδαδωγούσε σωστά μέσα από αυτά τα περιοδικά του. Εξέδωσε, εκτός από το Αθάνατο 21, την αρχαία ιστορία και την μυθολογία, με τον ίδιο καλλιτέχνη. Όλα πολύ αξιόλογα και μεγάλη παρακαταθήκη γιά τους νεώτερους. Έφυγε από την ζωή πριν λιγα χρόνια, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον συγγραφικό κόσμο της πατρίδας μας. Νικόλαος Δ. Ζώης

    ΑπάντησηΔιαγραφή