Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Πότης Στρατίκης

                                       Mέγας Αλέξανδρος, Πότης Στρατίκης
                                          Είδος :Παιδικό -Ιστορικό
                                Βαθμολογία: 10/10
                                             
BEST SELLER και τα 30 περίπου χρόνια κυκλοφορίας του χρονια ανάγεται πλέον σε κλασσικό βιβλίο και ιδανικο ιστορικο αναγνωσμα για παιδιά -ειδικοτερα για τις συγχυσμενες μερες που διανυει η πατριδα μας...
Ιδανικο συμπληρωματικο για καθε δασκαλο γοητευτικο για καθε παιδι...
Ο λόγος φυσικά γίνεται για το best seller του Πότη Στρατίκη, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ των ομώνυμων εκδόσεων Στρατίκη σε εικονογράφηση του Severino Baraldi!
Ένα βιβλίο που συστήνει αυτήν την κορυφαία προσωπικότητα της Παγκόσμιας Ιστορίας στα παιδιά γοητεύοντάς τα με την ομορφιά ,τη γενναιότητά του και τη λάμψη του!
Εγώ το πρωτοδιάβασα στην Τετάρτη Δημοτικού και δεν μπορούσα να το αποχωριστώ!
Ενώ τα σχολικά συγγράμματα μού ήταν απωθητικά, τα βιβλία αυτά όμως και του Στεφανίδη μου χαράχτηκαν ανεξίτηλα μέσα μου χαρίζοντας μου ισόβιες κι ανεκτίμητες γνώσεις !
78 πλουσιότατες σελίδες συστήνουν με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο στρατηλάτη σε μαθητές κι όχι μόνο!
Γνωρίζουμε λοιπόν, τον Αλέξανδρο άγουρο παλικαρόπουλο να καθυποτάσσει τον Βουκεφάλα νε οξυδέρκεια κι έπειτα τον παρακολουθούμε ορφανό διάδοχο να σηκώνει την κληρονομιά ενός μεγάλου βασιλιά ,του Φιλίππου Β.
Πλήθος περιστατικών, καθώς κι οι εμβληματικές μάχες περιγράφονται παραστατικά και κάνουν τον μικρό αναγνώστη να αισθάνεται θαρρείς κι είναι... συμπολεμιστής κι αυτός του Μακεδόνα βασιλιά ,σε όλες τις προκλήσεις της Ιστορίας!
Το βιβλίο του Πότη Στρατίκη αναπλάθει τον χαρακτήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με γλώσσα που ρέει αποδίδοντας το φορτίο κάθε στιγμής,τους δεσμούς με τον στρατό του και τις φιλίες που σημάδεψαν τη ζωή του,(Ηφαιστίωνας-Κλείτος)!
Ταυτοχρόνως,ο Πότης Στρατίκης παραθέτει ενδεικτικά περιστατικά-δυσεύρετα και συγκινητικά.
        Έτσι αφενός σκιαγραφείται ο Αλέξανδρος αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη πλευρά του και στοιχεία του ξεχωριστού χαρακτήρα με προτερήματα κι αδυναμίες που τον καθιστούν ελκυστικότερο και πιο οικείο ιδιαίτερα στα παιδιά εντυπώνοντάς τον πιο δυνατά στην ψυχή τους.
                Από την άλλη, αποσαφηνίζεται στα παιδιά, γιατί- παρότι φιλόδοξος κατακτητής ολάκερης σχεδόν της Ασίας πλην Κίνας- ο Αλέξανδρος διαφοροποιείται και απέχει παρασάγγας από άλλους μεγάλους κατακτητές(Δαρείος Ξέρξης,Ρωμαίοι Καίσαρες,Μωάμεθ Πορθητή,Ναπολέοντα,Χίτλερ)!
Ο παράγοντας διαφοροποίησης ήταν το ελληνικό ήθος που του εμφύσησε κ ο δάσκαλος Αριστοτέλης- και τού υπαγόρευε μια μοναδική μεγαλοψυχία προς τους αδύναμουςτους αιχμαλώτους&προς αντιπάλους πoυ τού αντιστάθηκαν με θάρρος και δεν τον κολάκευσαν:
Από τον Διογένη και τη Θηβαία Τιμόκλεια μέχρι τους αιχμαλωτισμένους συγγενείς του Δαρείου και τον Μακεδόνα στρατιώτη Πολύστρατο(θα μάθετε μέσα τι συγκλονιστικό έκανε) στο βιβλίο παρελαύνουν μοναδικά περιστατικά απαράμιλλου ήθους που παραδειγματίζουν τα παιδιά και δικαιολογούν πλήρως το προσωνύμι "Μέγας" που η Ιστορική Μνήμη απέδωσε στον Αλέξανδρο!
Σε όλα αυτά συμβάλλουν οι εξαίσιες εικόνες του Ιταλού φιλέλληνα ζωγράφου Σεβερίνο Μπαραλντί!
Εικόνες αληθοφανέστατες,πλημμυρισμένες υπέροχα χρώματα,γεμάτες λεπτομέρειες και πρόσωπα σχηματισμένα ιδανικά- γεμάτα εκφραστικότητα!
Ανθρώπινες φιγούρες με έντονη "κινησιολογία" που έχουν αποδοθεί με φωτογραφική ακρίβεια!
             Στην τελευταία σελίδα ο μικρός αναγνώστης αποχωρίζεται τον ασθενή-ετοιμοθάνατο Μεγάλο Αλέξανδρο με την ψυχή γεμάτη οδύνη και συγκίνηση, όπως ακριβώς οι αγαπημένοι του συμπολεμιστές!
             Ένα παιδικό ανάγνωσμα ιδανικό δώρο για κάθε παιδί,που θα το κάνει να αγαπήσει την Ιστορια διατηρώντας τον παιδευτικό της ρόλο- απαλλαγμένο από τον καταναγκαστικό χαρσκτήρα των ασυγχώρητα κακοδουλεμένων και απωθητικών σχολικών εγχειριδίων!
                 Aυτού του είδους τα βιβλία συνιστούν μια ιδανική βοήθεια και για τον δάσκαλο που θέλει να εμπλουτίσει το μάθημά του και να τραβήξει το ενδιαφέρον των μαθητών, παρουσιάζοντας όμορφες κι ελκυστικές και παραστατικές εικόνες που τόσο προσομοιάζουν προς όσα μας έχουν παραδώσει οι επίσημες ιστορικές πηγές για την ατμόσφαιρα ,την ενδυματολογία και την αισθητική της εποχής!
Απαραίτητο για κάθε παιδική βιβλιοθήκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου