Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΑΛΑΝΤΙΝ,ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ


ΣΑΛΑΝΤΙΝ,ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
                                                Είδος :Maρτυρία
                                                 Βαθμολογία :8,5/10
                                                           
Αρ Σελίδων 384
Μεταφραση Ελένη Καπετανακη
Τιμή 17,95ευρώ 

 
Σε μια εποχή που τα θρησκευτικά πάθη μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου δείχνουν να αναζωπυρώνονται απρόβλεπτα, έρχεται στο φως ένα σημαντικό ιστορικό σύγγραμμα, που επικαιροποιεί μια σημαίνουσα ιστορική προσωπικότητα από μια περίοδο ολοκληρωτικών θρησκευτικών συγκρούσεων!
        Την εποχή των Σταυροφοριών και των επικών κατορθωμάτων, που η ευρωπαϊκή «μυθολογία» πλαισίωσε με μιαν αχλύ παραμυθιού και την κυρίαρχη φιγούρα του Ιππότη , ο αραβικός κόσμος ανέδειξε ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες του.
Πρόκειται για τον σουνίτη κουρδικής καταγωγής Σουλτάνο Σαλάχ Αγιούμπ , γνωστό ως Σαλαντίν (1138-1193), που ένωσε τους Άραβες κάτω από την πίστη στην «ημισέληνο» , συντρίβοντας τελικά τον στρατό του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και καταλαμβάνοντας την περιούσια Ιερουσαλήμ.

           Το ευρύ κοινό στην Ελλάδα γνώρισε τον Σαλαντίν μέσα από την ταινία εποχής «Το Βασίλειο Των Ουρανών»(Ορλάντο Μπλουμ, Εύα Γκριν, Έντουαρντ Νόρτον) σε μια αξέχαστη ερμηνεία από τον Τζέρεμι Άιρονς που, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίντλει Σκοτ, απέδωσε όλη την εσωτερικότητα και τη σοφία αυτού του σπουδαίου ηγέτη!
           Το βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα, μέσα από τις σημειώσεις του Μπαχά-Αλ Ντιν Ιμπν-Σαντάντ, νομοδιδασκάλου-δικαστή που τον συντρόφευε σε μάχες και ειρήνη ως μέρος της Αυλής του.
          Σε αυτές τις σημειώσεις, ο Σαντάντ συνέθεσε μια πολύτιμη ανθολογία από στιγμές του Σαλαντίν, παρουσιάζοντας κρίσιμες καμπές της στρατιωτικής του δράσης και αθέατες πλευρές!
          Η περίπτωση Στάνταντ παραπέμπει στον αρχαίο ιστορικό Αρριανό που, ως μέλος του μακεδονικού επιτελείου, στα γραπτά του σταχυολόγησε στιγμές από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρέχοντας ανεκτίμητες γνώσεις στις μετέπειτα γενιές! 

Η διαφορά ασφαλώς έγκειται στο οτι ο Μουσουλμάνος γραμματικός χρησιμοποιεί μια γλώσσα απλοϊκή και μια σκοπιά κάποιες στιγμές δουλοπρεπή όπως την εμφυσεί η ισλαμική κουλτουρα προε τον θεόσταλτο ηγέτη.Ο συγγραφέας Σαντάντ δεν είναι ιστορικός και σίγουρα απουσιάζει από τη μαρτυρία του η θουκυδίδεια αμεροληψία, καθώς υπεισέρχεται η αφοσίωση στον ηγέτη που υποβάλλει μια τάση λανθάνουσας ωραιοποίησης. 
           Το βιβλίο «Σαλαντίν» είναι χωρισμένο σε σύντομες σχετικά εύληπτες ενότητες, διαποτισμένες από τη μουσουλμανική κουλτούρα ,προσθέτοντας κατατοπιστικές ψηφίδες στο προφίλ του σπουδαίου ανδρός!
           
Εντούτοις, είναι κοινός τόπος ότι ο Σαλαντίν υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, που κέρδισε τη λατρεία των υπηκόων του και το δέος των εχθρών του. 
          Κατόρθωσε να ενώσει τα αραβικά φύλα κυβερνώντας με σολομώντεια δικαιοσύνη τον σκληροτράχηλο λαό του.
Παρά την ένθερμη πίστη του η τυπολατρεία του δεν προσέλαβε διαστάσεις φανατισμού, ενώ το μίσος ήταν άγνωστο στη γαλήνια ψυχή του.
Φημισμένος για τη γενναιοδωρία του στους αδύναμους-σε Ανατολή και Δύση- κατ’ αντιστοιχία προς τον δικό μας Μεγαλέξανδρο, ο Σαλαντίν δικαλίως συγκατάλεγεται στους πραγματικά μέγαλους!.
        Η μαρτυρία του Σάνταντ φέρνει στην επιφάνεια περιστατικά που πιστοποιούν την περιώνυμη μεγαλοψυχία του Σαλαντίν, αποδεικνύοντας πως δεν είναι οι κτήσεις κι η συσσώρευση πλούτου που φτιάχνουν τους μεγάλους ηγέτες αλλά η ταπεινότητα, η μεγαθυμία προς τον αντίπαλο κι η ικανότητα να εμπνέουν κι όχι να επιβάλλονται. 

Την καλή μετάφραση της Ελένης Καπετανάκη από τα αραβικά συμπληρώνουν το διαφωτιστικό επίμετρο με το χρονολόγιο της ζωής του Σαλαντίν και πληροφοριακό υλικό για την εποχή του.
Δυστυχώς απουσιάζει κάποιο φωτογράφικο ένθετο από προσωπογραφίες του Σαλαντίν, τόπους κ αντικείμενα /κειμήλια, που να σχετίζονται με τη ζωή του -έλλειψη σοβαρή για ιστορικό σύγγραμμα.
Το βιβλίο ωστόσο παραμένει μια σημαντική βιωματική κατάθεση και απαραίτητη προσθήκη για κάθε μελετητή της Ιστορίας.
Η απλότητα της δομής του λόγου του το καθιστά προσιτό και σε μη εξειδικευμένους αναγνώστες!
Όλοι αξίζει να ανακαλύπτουμε τέτοιους μεγαλους άνδρες που κόσμησαν την Ιστορία του Ανθρώπου- παρότι βρέθηκαν από την "αντίθετη" ίσως πλευρά...
             Ο Ισλαμιστής και δίκαιος Σαλαντίν αποτελεί εξαίσια προσωποποίηση των αρχών του γνήσιου Ηγέτη κι είναι από κείνους που μαγνητίζουν κάθε μελετητή, με το αβίαστο μεγαλείο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου