Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Παναγιώτης Κονιδάρης, Άλικος Πάγος

                                      Άλικος Πάγος,  Παναγιώτης Κονιδάρης
                                         Είδος: Αστυνομικό
                                        Βαθμολογία: 9/10

Σελιδες 380

Ένα καυτό αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα θρίλερ που "παγώνει το αίμα" είναι το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Κονιδάρη,που μετά το Χειρόγραφο της Πράγας συμπυκνώνει ένα νέο συνταρακτικό κι αιματηρό μυστήριο σε ένα κομμάτι "Άλικο Πάγο"

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Πεδίο δράσης είναι η Αθήνα του εγγύς μελλοντος:
O xειμώνας του 2025 βρίσκει την πρωτεύουσα βυθισμένη στην κρίση και στο πολικό ψύχος, όμως ο Αστυνόμος Α, Έκτορας Ράντος, έρχεται αντιμέτωπος με εξελίξεις που καίνει.
Μια σειρά αποτρόπαιων φόνων, με μοναδικό κοινό στοχιείο τον πάγο και δύο μεταλλικά γράμματα που ο άγνωστος δράστης αφήνει ως υπόγραφή δίπλα στα θύματά του, θα φέρουν τον Έκτορα αντιμέτωπο με ένα εφιάλτη, αναμοχλεύοντας ένα ανεπούλωτο παρελθόν.
           Με συνοδοιπόρους τη γλυκιά συνάδελφό του Μαρία, τον κολλήτό του κι έναν μυστηριώδη πληροφοριοδότη στα "παρασκήνια" της Αστυνομίας, ο Έκτορας θα κληθεί σε μια ακούσια παρτίδα σκακιού και θα καταδυθεί σε έναν δαιδαλώδη γρίφο, που στο τέλος του κρύβει απαντήσεις και για τη δική του τη ζωή!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Μετά τις περιηγήσεις του στο παρελθόν,ο Παναγιώτης Κονιδάρης επανέρχεται με ένα συγκλονιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που αξιοποιεί τα συστατικά της ζοφερής επικαιρότητάς μας, για να πλάσει μια τραγική ιστορία αίματος, πόνου και μνήμης.
Ήδη ο ποιητικός του τίτλος προδιαγράφει τη φρίκη, μέσα από μια εικαστική αντίθεση:
Ο Άλικος Πάγος λοιπόν αποτελεί μια ιστορία άρτια σκηνοθετημένη ,με γρήγορες εναλλαγές, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και την απαραίτητη συναισθηματική εμβάθυνση
Με τους κινηματογραφικούς του ρυθμούς διαβάζεται απνευστί, ξετυλίγοντας ένα-ένα τα μυστήριά του κι εκπλήσσοντας τον αναγνώστη ως τις τελευταίες σελίδες!
Μια ιστορία "μέσων ανθρώπων" που φλερτάρει με τα άκρα και, πίσω από το μυστήριό της, κρύβει μια άβυσσο συναισθημάτων και φρίκης!
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που ακροβατεί ανάμεσα στην ωμότητα και την τρυφερότητα, τον ορθολογισμό και έναν σκοτεινό ρομαντισμό!
           Στο επίκεντρο, ο Έκτορας, ένας συμπαθής αστυνομικός στο μεταίχμιο της παλιάς του ζωής, με όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός πρωταγωνιστή, που σέβεται τον εαυτό τουΑκεραιότητα, αποφασιστικότητα και μια αίσθηση μοναχικότητας...
            Όλα ξεκινούν από ένα μυστηριώδες SMS που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα στη ζωή του Έκτορα.
Μια σειρά φόνων ιδιότυπης τελετουργίας και άκρατου σαδισμού φανερώνουν έναν τρομακτικό και ιδιοφυή αντίπαλο...
Ο συγγραφέας υπακούει στο στερεότυπο που θέλει παρανοικούς να μετατρέπουν αντικείμενα της καθημερινότητας σε όργανα φόνου(πάγος- παγοκόφτης κλπ).
          Εντούτοις, δεν πέφτει στην παγίδα της επανάληψης- με έναν δράστη που εναλλάσσει μεθόδους και πρόσωπα ως άλλος ερεβώδης Πρωτέας!
       Το μυστήριο κλιμακώνεται, περιπλέκεται και εκτονώνεται σε σωστούς χρόνους και με τρόπο αρκετά πειστικό ,χωρίς να επιστρατευθούν συμπτώσεις και αφελή ευρήματα, που ενίοτε "διευκολυνουν, αλλά και υποβαθμίζουν τέτοιες ιστορίες.
Κάθε βήμα αποτελέι ένα κρίκο κατακτημένο με κόπο και συνεργασία -σε μια μάχη με τον χρόνο,σε μια αναμέτρηση των γνωστικών με την παρανοια.
Εδώ, η κορύφωση έρχεται κλιμακωτα για ν ξεσπάσει σε ένα κρεσέντο αγωνίας και συναισθηματικής έντασης!
             Η συγκλονιστική αποκάλυψη δε βασίζεται σε κάτι εξωπραγματικό, αλλά στηρίζεται σε ένα δράμα χτισμένο με υλικά της καθημερινότητας, διαποτισμένα με την παραφορά που καμιά φορά βασιλεύει στις ανθρώπινες ψυχές, όταν πληγωθούν...
         Το μεγάλο πλεονέκτημα του "Άλικου Παγου" είναι πως δεν αρκείται στη λύση ενός πολύπλοκου μυστηρίου, αλλά αντιπαραβάλλει έναν αντίπαλο με ψυχικό βάθος, πνευματικό υπόβαθρο και μια ιστορία αποτρόπαιη- και συνάμα σπαρακτική.
Ίσως δόθηκε λίγο πιο βραχυλογικά από ό,τι θα άρμοζε στην πολύπλοκη φύση της και στο συγκινησιακό της φορτίο εντούτοις, στήριξε τιος επιλογές των προσώπων. 
          Θεωρώ,πάντα, στοίχημα για ένα καλό αστυνομικό τη σύνθεση ενός ενδιαφέροντος δράστη που μπορεί να κρύβει κάτι παραπάνω από τη δίψα για άιμα και "μεγαλείο" κι ο Κονιδάρης το κερδίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό!
Μεγαλύτερη επιτυχία του Άλικου Πάγου, όμως, είναι πως δε χρειάστηκε να καταφύγει σε μεγαλεπήβολα μυστήρια ή να μιμηθεί αμερικάνικες ταινίες:
Προσγειωμένο στην Ελλάδα της Κρίσης και αναδυόμενο από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, το μυστήριο αυτό ανέδειξε τραγικές φιγούρες, εξελισσόμενο σε ένα παιχνίδι του νου και έναν θρήνο  ψυχής!
            Όλα αυτά προσδίδουν μια γοητευτική πληρότητα στο αστυνομικό βιβλίο του Παναγιώτη Κονιδάρη, ο οποίος κατέθεσε ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα -ελπιδοφόρο για τον χώρτο του Αστυνομικού Μυστηρίου στην Ελλάδα.

                                                          Δέδε Ελισσάβετ

ΥΓ Αναζητήστε το παλαιότερο βιβλίο του συγγραφέα "Το Χειρόγραφο της Πράγας" στην επανέκδοση περιορισμένων αντιτύπων από τις εκδόσεις Λιβάνη!






1 σχόλιο: