Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ελένη Φωτίου, Η Σιγή Των Αστεριών

                        Η Σιγή Των Αστεριών, Ελένη Φωτίου
                                    Είδος :Κοινωνικό
                                     Βαθμολογία 9/10
Φωτογραφία της Eleni Fotiou.
                                   
                                                         

Στο προηγούμενο βιβλίο της η Ελένη Φωτίου ακολούθησε το οδοιπορικό ενός γιατρού που έγινε ο «Σβάιτσερ της Ανατολής»- στην πολύβουη και αντιφατική Αλεξάνδρεια, φωτίζοντας τις ψυχές μας με τον «Λύχνο της Ανατολής».
               Φέτος αφουγκράζεται τη «Σιγή των Αστεριών» ,
και, μέσα από μια πολυτάραχη κοινωνική ιστορία, ακολουθεί τις διαδρομές της αυτογνωσίας, ζητώντας να «επαναπατρίσει» τους ήρωές της στη γη της Αγάπης, με ένα από εκείνα τα βιβλία που σε προκαλούν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κεντρικό πρόσωπο η εύθραυστη  Άννα Αυγερινού, μια όμορφη κοπέλα από τις φτωχογειτονιές του Φαλήρου ,μεγαλωμένη στα ζοφερά χρόνια της Κατοχής κάτω από τη σκιά της Φτώχειας και το ζηλόφθονο βλέμμα της αδελφής της…
Μοναδικός συνοδοιπόρος και «χρέος» της, ο φιλάσθενος αδελφός.
Λίγο παρακάτω μια ιερόδουλη, η Κασσάνδρα προσπαθεί να επιβιώσει σέρνοντας τις μνήμες από το ψυχρό, μεταπολεμικό οικοτροφείο κι ένα επικίνδυνο μυστικό.
         Τα νήματα των ζωών τους θα βρεθούν στα χέρια του νεαρού εφοπλιστή Ανδρέα Δάβη, που κατατρύχεται από τους ατομικούς του δαίμονες.
Όλοι θα κληθούν να δώσουν τη μάχη τους ή να παραδοθούν μοιρολατρικά στο σκοτάδι τους!
Άννα και Κασσάνδρα!Ανδρέας και Αγγελής.Στέφανος και Νεφέλη!
Πάθη, λάθη και ανεπούλωτες πληγές θα είναι το κληροδότημα που θα ξεπλύνει η επόμενη γενιά… 


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
2 χρόνια μετά τον Λύχνο της Ανατολής και τον ανάργυρο γιατρό Πέτρο Κομνηνό που κήρυξε το ιδεωδες της χριστιανικής αγάπης αρχές του 20ου αιώνα, η Ελένη Φωτίου χαρίζει άλλο ένα βιβλίο αγάπης στον Άνθρωπο.
                Με λιγότερες ίσως αναφορές σε αληθινά πρόσωπα κι εστίαση σε χαρακτήρες που δοκιμσαν τα άκρα,ταξιδεύοντας στα μήκη και τα πλάτη, Η Σιγή των Αστεριών αποτελεί μια  δυνατή οικογενειακή ιστορία πολυεπίπεδων συγκινήσεων.
Στιγμές που συγκλονίζουν, κορυφώνοντας τη συναισθηματική ένταση και την αγωνία συνθέτουν μια δυνατή αναγνωστική εμπειρία!
          Εντούτοις, η «Σιγή των Αστεριών» υπερβαίνει το επίπεδο του μυθιστορήματος και καταλήγει σε ένα ταξίδι νου και ψυχής που το καθιστά ξεχωριστό.
          Παρά τις οδυνηρές στιγμές, τις απλουστευτικές συμπτώσεις ή τις περιπλοκές ανάμεσα στους ήρωές της, το βιβλίο δεν εκπίπτει στιγμή στον μελοδραματισμό, γιατί στόχος δεν είναι η «ανέξοδη» συγκίνηση, αλλά η επιστροφή στην ανθρωπιά, με ένα πνευματικό υπόβαθρο, που αναμορφώνει ψυχές και νοοτροπίες, επιδρώντας σχεδόν θεραπευτικά στον αναγνώστη.
Η Σιγή Των Αστεριών μπορεί κάποιες στιγμές, να φλερτάρει με σκηνικά μιας ζωής επίπλαστα λαμπερής, έξω από τα δεδομένα του μέσου ανθρώπου, όμως πίσω από την επιφάνεια σπαρταρά μια φιλοσοφική ακτινοβολία ανεκτίμητη.
           Το βιβλίο εξελίσσεται σε μια εξαίσια Παραβολή για την αξία της συγχώρεσης ,απαντώντας και στην εναγώνια αναρώτηση του Ελύτη  στο "Τετράφυλλο Δάκρυ" από το "Άξιον Εστί":
"Πού να Βρω Την Ψυχή Μου";;

Nα ποιο είναι το διακύβευμα στη "Σιγή" της Φωτίου.Πέρα kai πάνω και πίσω από όλα:
H Ψυχή αυτή που έχουμε χάσει!
          Κεντρικός άξονας στη "Σιγή των Αστεριών" είναι η καθολική ανάγκη του ανθρώπου για την Αγάπη και η απουσία της ως αιτία πόνου και σκοτεινών επιλογών.
        Η Ελένη Φωτίου, με διεισδυτική ματιά, ανατέμνει τη φυσιολογία του ανθρώπινου πόνου και από μέγα Δυνάστη τον μετατρέπει σε έναν σοφό Δάσκαλο, παραπέμποντας στον χαρισματικό Χόρχε Μπουκάι («Ο Δρόμος Των Δακρύων»).
Αυτή η προσέγγιση μού θύμισε ένα παλιό στίχο από συνεργασία του Ρσούλη με τον τραγουδοποιό Νίκο Ξυδάκη
"Πάντα έχει η ζωή 
κάτι πιο βαθύ να πει.
Και ο Πόνος και ο Χρόνος
'είναι δυο Σοφοί..."

Η συγγραφέας, λοιπόν, με λόγο στοργικό και επεξηγηματικό χαιδεύει πληγές ,αλλά δεν τις κρύβει, αφού ξέρει καλά πως κι ο επίδεσμος ακόμη μπορεί να κακοφορμίσει αν το τραυμα επαναπαυθεί σε αυτόν... 
Αυτόν τον εφησυχασμό καταγγέλλει, λοιπόν ξεγυμνώνοντας την αποχαυνωτική «ηδονή της οδύνης" που παραλύει τη θέληση κάποιων ηρώων της.
          Ταυτόχρονα,ανιχνεύει τον  εγωισμό που εγκλωβίζει στην αυτολύπηση και την ευθυνοφοβία-θυματοποιώντας ανθρώπους που με ασφάλεια ενδύονται τον ρόλο του σφάγιου.
Ο άλλος πόλος είναι η Συγχώρεση τούτο το βαλσαμο στις πληγές. Μια συγχώρεση που έρχεται ως συμφιλίωση πρωτίστως με τον εαυτό κι ως εμπιστοσύνη στον Θεό και μπορεί να ξεκρίνει την κραυγή βοήθειας πίσω από την επιβουλή ή την επίθεση.
Ίσως τούτη η ενσυναίσθηση είναι η απώτατη σοφία, που δε σου επιτρέπει να γίνεις θύμα, αλλά "πηγή" .
         Η Συγχώρεση  απασχόλησε, μεσα από αλλότριο πρίσμα(ενός βιασμού) και τη Σωτη Τριανταφύλλου στο ομώνυμο διαμαντάκι της.
Το κήρυγμα της Συγχώρεσης στη "Σιγή των Αστεριών" δεν μπορεί να μη φέρει αμυδρά στο νου το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Ουγκό (και φαρο χριστιανικής σκέψης) "Οι Άθλιοι" που γύρω από το μεγαλείο της Άφεσης" δόμησε την αγιοσύνη του Επισκόπου Μυριήλ και τη μεταστροφή του Γιάννη Αγιάννη.
Εδώ όμως παρουσιάζεται από μια προσέγγιοση πιο ψυαχαναλυτυική κι εσωτερική...
       Βιβλίο αύπνισης και προβληματισμών, λοιπόν Η Σιγή των Αστεριών, με μια απλή ιστορίαπου καταφάσκει τον άνθρωπο και στρέφει στη διεκδίκηση της αληθινής χαράς, φέρνοντας κοντά μας δυσνόητες αλήθεις..
Στόχος της Ελένης Φωτίου είναι να αναδείξει την εσωτερική δύναμη που κάθε άνθρωπος διαθέτει να αναστρέψει την πυξίδα της ζωής του στον υψηλό του προορισμό: Το Φως!
         Η ευθυνη εαυτού που αρχετυπικά αιτάται στον «Ιεροεξεταστή» ο Ντοστογιέφσκι συναντά τη σωκρατική πεποίθηση ότι «Ουδείς εκών κακός» και την άφεση του Έσταυρωμένου ως ύψιστο σκαλί ωριμανσης και μοναδική οδό Λύτρωσης.
Ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα ,που αναβλύζει πίστη στον άνθρωπο και τον «θεό» που κρύβει μέσα του.
Διδάγματα ανεκτίμητα από εκείνα που κουβαλάς μια ζωή, επιστρέφοντας εκεί τις δύσκολες ώρες σου για να αντλήσεις κουράγιο κι έμπνευση.
       Η Σιγή των Αστεριών μαζί με τον Λύχνο της Ανατολής - φωτόβόλα και τα δύο ακόμη και στον τίτλο- εδραιώνουν την Ελένη Φωτίου ως μια συγγραφέα-στην απλότητά της χαρισματική, που ζητά μέσα από τις συναρπαστικές της ιστορίες να υπενθυμίσει ξεχασμένες αξίες με τρόπο δυναμικό επουλώνοντας κάτι από το μέσα μας σκοτάδι.


Αναζητήστε τον μοναδικό ΛΥΧΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Ολόκληρη η παρουσίαση πατώντας εδώ)


ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΙΟΥ, ...Και Το Όνομα Αυτής...Μυρτώ! (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου