Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

KOYNOYNH ΘΑΛΕΙΑ, Οπου Κι Αν Εισαι Σ'Αγαπω

                                       Όπου Κι Αν Είσαι Σ'Αγαπώ, Θάλεια Κουνούνη
                                    Είδος :Koινωνικό/Αισθηματικό
                                      Βαθμολογία 8/10
18247149

Η Θάλεια Κουνούνη αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέως που πάντα αναζητά πρωτότυπες ιδέες για να περάσει τα ξεχωριστά της μηνύματα και να ταξιδέψει τους αναγνώστες...
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της μυθιστορήματα, που φανερώνουν αυτή την τάση της να πλέκει καινοτόμες ιστορίες είναι σίγουρα το Όπου Κι Αν Είσαι Σ'Αγαπώ" 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Όλα ξεκινούν τη βραδιά που ο μοναχικός μεσήλικας Αποστόλης συναντά τη νεαρή συνοδό πολυτελείας Βίβιαν που ανατρέπει ως τώρα τα δεδομένα της ζωής του.
Εν αγνοία όλων όμως όλα έιχαν ξεκινήσει ένα πρωινό στο λιμάνι του Πειραιά το 1990 όταν μια εξαφάνιση διέλυσε μια άλλοτε ευτυχισμένη οικογένεια.
Στο σήμερα, τέσσερις άνθρωποι καταρύχονται από ανεπούλωτους "δαίμονες".
Η εγκλωβισμένη 'Άννα βλέπει τη ζωή της να περνά- πρόσφορο σε μια αναπόδραστη ενοχή για το μοιραίο "λάθος"...
Ο γιατρός Παύλος έχει επιβάλλει μια ειδεχθή συμφωνία στη σύζυγό του, τη Στέλλα που πασχίζει να ισορροπήσει τις πληγές του, με υπομονή και στοργή .
Η γλυκιά Δέσποινα καταπολεμά με την οικογενειακή γαλήνη τη διαρκή της θλίψη
Ο μουσικός Μάρκος κατακτά τη διασημότητα ,μην αντέχοντας να ριζώσει σε ένα μέρος.
Έρχεται όμως το πλήρωμα του χρόνου να αναμετρηθούν όλοι με τις επιλογές και τις εσώτερες πληγες τους
για να φτάσουν στην αυτογνωσία και να επαναπατριστούν στον τόπο της αγάπης. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το '"Οπου Και Να ΄Σαι Σ' Αγαπώ" της Θάλειας Κουνούνη συνιστά ένα βιβλίο άκρως συγκινητικό όπως το προδιαγράφει κι ο εύστοχος τίτλος του, που δικαιώνεται με απροσδόκητο τρόπο κι όχι με τον αμιγώς ερωτικό προσανατολισμό που κάποιος ίσως φανταζόταν από αυτόν.
            Το "Οπου Και Να ΄Σαι Σ' Αγαπώ" συνιστά στην ουσιά του ένα πολύπλευρο κοινωνικό μυθιστόρημα που ισορροπεί ανάμεσα στην αγωνία και το ερωτικό στοιχείο καθώς εξακτινώνεται σε πλήθος προβληματισμών, γύρω από τις σχέσεις, τους οικογενειακούς δεσμούς και την ηθική της κοινωνίας.
Κυρίαρχο στοιχείο είναι αίσθηση της Απουσίας και η δύναμη της Αγάπης να την υπερβαίνει, μετουσιώνοντας τον Πόνο σε δύναμη ψυχής και επιθυμία δοσίματος.
παράλληλα, ένα μυστήριο που κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση ,ζητά βασανιστικά απαντήσεις για να κορυφωθεί σε μιαν ασύλληπτη έκβαση!
           Στο επίκεντρο του βιβλίου, έρχεται μια υπέροχη μεσοαστική οικογένεια.
Ένα σπιτικό διαποτισμένο από την αγάπη του ερωτευμένου ζευγαριού ,τις φωνές των παιδιών και τη θαλπωρή, ώσπου μια ασύλληπτη τραγωδία κομματιάζει την ευτυχία του και απλώνει μια σκιά ανείπωτης οδύνης πάνω από τις ζωες όλων τους...
 Η συγγραφέας κατορθώνει να υποβάλει την διάχυτη θλίψη και να εμφυσήσει το αίσθημα της αδιανόητης απώλειας και στον αναγνώστη που καταβυθίζεται στην αγωνία για το "τι έχει συμβεί"- ενόσο οι ήρωες αναζητούν την ατομική τους αλήθεια.
Θυμός, ενοχή ,πένθος πλεκουν έναν ιστό γύρω από τους ήρωές μας, καθένας διανύει τον δικό του Γολγοθά.
         Απαιτεί επιδεξιότητα του συγγραφέρα όταν κάνει τον αναγνώστη του κοινωνό στα πάθη των ηρώων...
         Με κατακερματισμένη ταυτότητα και καταρρακωμένη ψυχή,λοιπόν, οι ήρωες συνεχίζουν τη ζωή τους, ώσπου μπαίνει στον δρόμο τους μια ύπαρξη χαρισματική που ξέρει να σκορπά το φως της αγάπης, τραβώντας τη γκρίζα κουρτίνα της παραίτησης για να ανοίξει τα ελπιδοφόρα παράθυρα της συμφιλίωσης ...
       Στην ξεχωριστή ίσως ηρωίδα γίνεται επιδέξια σύζευξη ενός έκλυτου χθες και της γνήσιας άρετης που δεν πηγάζει από μιαν ατσαλακωτη εικόνα, αλλα΄από το αυθεντικό δόσιμο, εκείνο που ο Χριστός έιχε άλλωστε διακρίνει στην Πόρνη κι απουσιαζε από τους καθωσπρέπει επικριτές της...
          Είναι- επί το λαικότερον- εκείνη η "ψυχική καθαρότητα" της "μικρής του καμπαρέ" , που ο Πασχάλης Τερζής εξυμνεί στο αφοπλιστικό Γεντί Κουλέ του Φίλιππου Γράψα...
          Το δράμα που διακυβεύεται στις σελίδες της Κουνούνη, φέρνει στον νου την συγκλονιστική θρησκευτική αλληγορία του Η ΚΑΛΥΒΑ του χαρισματικού Γούιλλιαμ Γιανγκ,όπου μια ανέμελη πολύτεκνη οικογένεια δοκιμάζεται κι αυτή- με τον πιο αδυσώπητο τρόπο- για να διαβεί το αγκαθωτό μονοπατι 
που οδηγεί στον Κήπο της Αγάπης.Δηλαδή του Θεού...
         Η Θάλεια Κουνούνη χαρτογραφεί παρόμοια διαδρομή για τους δικούς της ήρωες αναζητώντας όμως τη μάχη και τη λύτρωση στο σκηνικό της σύγχρονης Αθήνας και στον ίδιο τον άνθρωπο που μέσα του κρύβει την θεία πνοή- αυτήν που μάχεται αέναα με τον εγωισμό και την άρνηση του "Άλλου".
Το βιβλίο συνιστά ένα οδοιπορτικό ενηλικίωσης και ηθικής ολοκλήρωσης διασχίζοντας όλα τα επώδυνα ψυαχαναλυτικά της στάδια- διατηρώντας αμείωτη τη δυναμική της πλοκής του.
          Κάπως έτσι,  Κουνούνη συνθέτει μια ιδιότυπη κοινωνική πραγματεία όπου τίθενται κρίσιμα ζητήματα με κορυφαίο ίσως εκείνο της μητρότητας.
Όπως και ο άλλος γιατρός της πεζογραφίας μας, Γιώργος Πολυράκης, έτσι κι η Θάλεια επιστρατεύει την ιατρική της κατάρτιση στην κατάλληλη στιγμή για να δώσει ώθηση στις καταστάσεις.
Ένα βιβλίο που, μαζί με τους ήρωες του, οδηγεί και τους ίδιους τους αναγνώστες στο απώτατο νόημα της ζωής, την πανταχού παρούσα αγάπη , επουλώνοντας πληγές και αναγοντας σοφά την κάθε απώλεια σε μια πρόκληση αυτογνωσίας.
              Η λύση του μυστηριόυ που η Θάλεια Κουνούνη πλέκει στο Όπου Και Να' Σαι Σ' Αγαπώ , κλείνει μ' έναν τροπο σίγουρα πρωτότυπο, παράξενο.
Ταυτόχρονα, όμως ανοίγει ένας νέος, παράλληλος κύκλος, που ολοκληρώνεται στο επόμενο βιβλίο της Τα Χρώματα Της Ζωής Μου, το οποίο είναι βέβαιο πως με πολλή αγωνία θα αναζητήσετε, γοητευμένοι ήδη από τον μικρόκοσμο που έχει στηθεί στο "πρ'ωτο βιβλίο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου