Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Κατσούλας Γιώργος, Του Έρωτα Και του Πολέμου

Του Έρωτα και του Πολέμου, Γιώργος Κατσούλας
                                           Είδος:Ελεύθερη Ποίηση(σε ελεύθερο στίχο)
                                           Βαθμολογία: 8/10
Αποτέλεσμα εικόνας για του ερωτα και του πολεμου κατσουλας
        
ΣΕΛΙΔΕΣ 64
Τιμή 13, 50 ευρώ (Πρωτοπορία)
Εκδόσεις Αγγελάκη


Ο τόσο ιδιαίτερος συγγράφεας Γιώργος Κατσούλας μετά τα αλληγορικά του ΔΟΚΙΜΙΑ δοκιμάζει την τύχη του στην ποίηση χαρίζοντάς μας ένα πολύ ιδιαίτερο έργο.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
                         
                    Με τούτη εδώ την ποιητική συλλογή, βλέπουμε για πρώτη φορά τη ρομαντική πλευρά του συγγραφέα. Τα ερωτικά του ποιήματα, άλλοτε ευαίσθητα και τρυφερά και άλλοτε έντονα, φλογερά, γεμάτα πάθος, υμνούν τη γυναικεία ομορφιά και τον απόλυτο έρωτα που είτε οδηγεί στην καταστροφή είτε στη λύτρωση.
Ο άντρας του, αδύναμος μπροστά στη γυναικεία φύση, πάντα υποτάσσεται στον ακραίο ερωτισμό της και στη σαγήνη του κορμιού της και γίνεται έτσι έρμαιο των παθών του. Ανίκανος ν’ αντιδράσει, ανίκανος ν’ αντισταθεί, υποκλίνεται μπροστά στην τρομερή δύναμη του έρωτα.
Αλλά ο συγγραφέας γνωρίζει ότι ο έρωτας για τον έρωτα είναι ένας ασήμαντος προβληματισμός και βάζει δίπλα του τον πόλεμο. Σαν διαλεκτικός που είναι, ενώνει τη ζωή με τον θάνατο, τον έρωτα με τον πόλεμο, κάνοντάς τους ένα εκρηκτικό ζευγάρι, όπου ο ένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον άλλον.
Ο πολεμιστής του -όπως σε όλα του τα έργα- καλείται να δώσει μάχη απέναντι σε υπέρτερους αντιπάλους σ’ ένα τελείως αφιλόξενο, ξένο και εχθρικό περιβάλλον γι’ αυτόν. Ποτέ όμως δεν πέφτει αμαχητί, ποτέ δεν πέφτει χωρίς να τα δώσει όλα. Πολεμάει με όλο του το είναι, ξέροντας ακόμη ότι μπορεί και να χάσει.
Όταν μάλιστα αυτά συνδυάζονται σε μία πολυτελή έκδοση με πίνακες παγκόσμιας κλάσης από το κλασικό ρεπερτόριο, καθώς και του δικού μας Γιάννη Νίκου, καθιστούν τη συγκεκριμένη έκδοση ένα εικαστικό και αισθητικό κομψοτέχνημα, ένα πραγματικό διαμάντι για κάθε βιβλιοθήκη.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Είναι υπέροχη στιγμή να ανακαλύπτεις μέσα στον ωκεανό των εκδόσεων καλαίσθητες δουλειές με μεράκι και αφοσίωση στην Τέχνη.

Τέτοιο έιναι το πολύ ενδιαφέρον ποιητικό έργο του Γιώργου Κατσούλα "Του Έρωτα και του Πολέμου", με τίτλο που παραπέμπει στη δημοτική μας ποίηση, που ήξερε να αφουγκράζεται λαικούς καημούς!!!!!
              Δεν κάνω τυχαία αυτήν την αντιπαραβολή καθώς και το έργο του Κατσούλα αναδεικνύει την αρχετυπική αγωνία του έρωτα και της επιβίωσης -κυρίως της ηθικής- με αυτήν την εντιμότητα του λόγου που δεν καμώνεται τον δύσβατο και δεν κομπάζει για την ανωτερότητά του!
               Υποδειγματικη εκδοση, λοιπόν, μεγαλου μεγεθους, που απολαμβανεις να την κρατας στα χερια σου!

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιαννης νικουΈνα κομψοτέχνημα λόγου και εικόνας χάρη στον συγκερασμό που έγινε ανάμεσα στην ποίηση του Γιωργου Κατσούλα και προσεκτικά επιλεγμένων έργων από διαπρεπείς εικαστικούς- ξεχωρίζοντας τον ιδιότυπα επικό Γιάννη Νίκου!
Ολοι οι πινακες που συνοδευουν το εργο ειναι ονειρικοι, πολυπροσωποι και πολυδιαστατοι και ιχνηλατουν ιδανικα την ψυχη πισω απο τις λεξεις!
Μια "χάρτινη πινακοθήκη", λοιπόν, με τα έργα να βρίσκονται σε άμεσα διαλεκτική σχέση προς τους στίχους του φιλόδοξου ποιητή!
            Παρότι ο αναγνώστης βυθίζεται άπληστα στη δύναμη των εικόνων και τα εναλλασσόμενα τοπία, σταδιακά το ποιητικό κομμάτι  αποκτά κι αυτό μια θέση αναπτύσσοντας τη δική του δυναμική,αν και δεν αυτονομείται πλήρως η γοητεία του, καθώς η Ζωγραφική είναι πανταχού παρούσα σε σχέση Αλληλοσυμπλήρωσης με αυτό.
         Ο Ποιητικος λογος του Γιωργου Κατσουλα ειναι ζωντανος, γεματος παθος και παθη αλλα πανω απο ολα μαχητικοτητα και ωραια ιδανικα.
Λόγος σαφής και κρυστάλλινος ως προς τη διαύγεια των νοημάτων και της στοχοθεσίας του.
              Βέβαια, τα ποιήματα προβάλλουν λίγο ακατέργαστα, απλότητα στη γλώσσα, καθώς μέσα σε αυτά συντελείται ταυτόχρονα αποσυμβολοποίηση των όποιων αναφορών επιχειρούν να απογειωθούν από τη στέρεη κυριολεξία στα νεφελώδη τοπία της μεταφοράς ή του υπαινιγμού.
Τα ποιηματα του Γιώργου Κατσούλα, όμως, δινουν σίγουρα συμπαγη οραματα μεγάλης δύναμης και ηθικού διαμετρήματος (που οφείλει να ατενίζει κάθε Ανθρωπος στα χνάρια του Λειβαδίτη) , εν αντιθεσει με το ίσως ομιχλωδες κι ερμητικο πεδιο της επικρατούσας σημερινης ποιησης!
            Τα ποιήματα του Κατσούλα, μέσα στην παραστατικότητα τους και τον επεξηγηματικό τους λόγο, ανάγονται σε ουσιαστικό κέλευσμα προς μια εσωτερική αναμόρφωση -ηθική, συναισθηματική και κοινωνική...
Σε τελική αναλυση τι νόημα έχει η Ποίηση αν δεν εμπνεέει;
           Ο ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ- παρά τις όποιες τεχνικές ατέλειες- σίγουρα εμπνέει τον αναγνώστη κι αυτό μένει ως επιστέγασμα.

Στο εργο του υπαρχουν δυνατες στιγμες, που χαράσσονται ανεξλίτηλα μέσα σου!
Η φλόγα του λόγου αυτού-σελίδα τη σελίδα- πυρπολεί την ψυχή !
Το ερωτικο σκελος κινειται σε γνωριμα ποιητικα μοτιβα και σχηματα, αποπνεοντας,ωστοσο, παραφορά, απωλεια και θυελλωδη συναισθηματα ενός άντρα που  αναζητά ένα χαμένο πρόσωπο με τη λατρεία του προσκυνητή και την περηφάνεια του αγωνιστή.
Ποιοτικα και νοημάτικα, σιγουρα υπερεχει η ενοτητα "ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"
που περιλαμβανει κοινωνικα κυριως, ποιηματα ,φιλοσοφικης χροιας!
Βόλια και ριπές πέφτουν σα βροχή στην αδυσώπητη μάχη του ανθρώπου στα Αλώνια της ίδιας της συνείδησής του!
Δε λείπουν κάποιες αναφορές στην Ιστορία πρωτόλειες (ίσως και όχι πρωτοτυπες) ,αλλά αρμονικά ενταγμένες στη ζωηρή εικονοπλασία και την εσωτερική αγωνία του ποιητή, που καταθέτει ένα επίμονο μαχητή: 
Σε αυτήν την ενότητα, ο Ποιητής,
από Εραστής της λατρεμένης "Γυναικείας Μορφής" μετουσιώνεται σε Ματωμένο Εραστή του Ιδανικού!
Η μάχη ανηλεής και μέχρις εσχάτων!
            Οι καβαφικές "Θερμοπύλες" αναβιώνουν ξανά μπροστά στους Μήδους που διεκδικούν όπλα πεισματικά ανεπίδοτα...
       Θα βρείτε πολλά αξιοπρόσεκτα ποιήματα, εγώ όμως θέλω να ξεχωρίσω ένα.
Aριστουργηματικο το ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ,χωρις ιχνος κολακειας ή υπερβολης...
Εχει τοση πυκνοτητα νοηματων και ηθικο μεγαλειο μεσα στην περιεκτικοτητα του το ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ , που θα μπορουσε ακομη και να διδασκεται στα σχολεια!
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ένας μικρός στα χρόνια ποιητής να καταθέτει κάτι τόσο εν τη απλότητη του "μεγάλο"!
               Ελπιδοφορο δειγμα απο εναν ανησυχο νου, που διαρκως πειραματιζεται κ αποζητα το μεγαλειο του Ανθρωπου.
Αποκτήστε αυτό το όμορφο ποιητικό βιβλίο όπου οι Τέχνες μαζί διαλέγονται και στέκονται πιστές παραστάτριες στη μάχη του εξανθρωπισμού και του έρωτα!
Εγώ να συγχαρώ τον νεαρό ποιητή αλλά προπάντων τον αφυπνισμένο πολίτη πίσω από τις λέξεις του!

Παραθέτω το ποίημα καθώς ο ίδιος οποιητής το έχει κατάθέσει ΔΗΜΟΣΙΑ στη σελίδα στο Goodreads!
Aξίζει να το θαυμάσουμε και να παραδειγματιστούμε 
από τον σθανερό,γεμάτο κοφτερές αλήθεις παρακελευσματικό του λόγο και να αφουγκραστούμε το προσκλητήριο του:
ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ
"Να φτασεις καπου και οχι παντου.
Να φτασεις τωρα και οχι μετα.
Να φτασεις εδω και οχι αλλου.
Να φτασεις λαθος και οχι τελειος.

Να φτασιες σε μια ζωη και οχι σε μια στιγμη.
Να φτασεις εσυ και οχι οι αλλοι.
Να φτασεις ολοι και και οχι εσυ.
Τα λαθη του παρελθοντος να ειναι οδηγος σου.
Κυριως ομως...
Να φτασεις βαθια και οχι ψηλα".)

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιαννης νικου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ



Γεννήθηκε στις 16-2-1981 στην Αθήνα 
και αποφοίτησε από το τεχνικό λύκειο Νέας Ιωνίας 
με βαθμό 11 & 13/19. 
Διαγνωσμένος με σύνδρομο Άσπεργκερ έχει εργαστεί σε πάνω απο 30 δουλειες. Από λατζιέρης σε catering, μεχρι πωλητής ιατρικών βιβλίων και χρηματοοινομικός σύμβουλος. 
Σπούδασε Σκηνοθεσία και Θεωρία του Αμερικάνικου κινηματογράφου στην σχολή της Ευγενίας Χατζίκου, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, λόγω προβλημάτων της σχολής. 
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συλλέκτες κινηματογραφικής μουσικής. 
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και την ενασχόλησή του με δουλειές του μεροκάματου, έχει προλάβει κι έχει γράψει 25 βιβλία απο τα οποία έχουν εκδοθεί τα 13, ενώ έχει καταπιαστεί με όλα τα είδη του γραπτού λόγου.
Από ποίηση και δοκίμια, μεχρι φιλοσοφία, κριτικες ταινιών και soundtracks, νουβέλες, διηγήματα, μονολόγους, θεατρικά και μυθιστορήματα.
 Από το 2014 οπότε και συμμετεέχε στον πρώτοο διαγωνισμό άρχισε να παάρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο. 
Το 2014 απέσπασε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνων για την νουβέλα του "Το πιόνι απέναντι στον βασιλιά". 
Το 2015 δεν πήρε κάποιο βραβείο, αλλά από κει και πέρα η πορεία του ήταν σαρωτική. 
Το 2016 παίρνει τρία βραβεία. Δύο επαίνους από την Πανελληνια Ένωση Λογοτεχνων για την νουβέλα του "Σονάτα για βιολί και τσέλο" και για το θεατρικό "Παραδώστε τους αντιστασιακούς",το οποιο κερδίζει και το Α' βραβείο από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, ενώ το 2017 κατακτά άλλα τρία: 
Το Α' βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών πάλι για θεατρικό, το "Ψυχή από ατσάλι" 
και δύο βραβεία από τον Ε.Π.Ο.Κ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων). 
Ένα για την νουβέλα "Σονάτα για βιολί και τσέλο", με την δεύτερη θέση, και ακόμη ένα -το τρίτο- για το θεατρικό του "Παραδώστε τους αντιστασιακούς" με την Γ' θέση και είναι ο νεαρότερος συγγραφέας που έχει αποσπάσει τόσα βραβεία από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου