Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΘΑΛΕΙΑ ΚΟΥΝΟΥΝΗ, Μαμα,Μην Πας Στη Δουλειά!

                                Μαμά, Μην Πας Στη Δουλειά!  , Θάλεια Κουνούνη-Πολυβίου
                                 Είδος: Παιδικό (5-10 χρ)
                                 Βαθμολογία: 10/10
                                
                 Η αγαπημένη Κύπρια συγγραφέας Θάλεια Κουνούνη , που ξεχώρισε για ιδιαίτερη πένα της σε εξαιρετικά μυθιστορήματα ενηλίκων -αισθηματικού και κοινωνικού προσανατολισμού, επανέρχεται με ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο, από εκείνα που γίνονται ανεκτίμητα παιδαγωγικά εργαλεία και βοηθούν τα παιδιά στην όμορφη κατανόηση του κόσμου!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Όλα τα παιδάκια έχουν ανάγκη τη μανούλα τους κοντά.Πόσες φορές δεν έχουν αναφωνήσει "Μαμά, μην πάς στη δουλειά!"
Έτσι κι η μικρή Ευτυχία, πονάει με την απουσία τη μανούλας της στο γραφείο.
Ώσπου η μεγαλύτερη αδελφή της, η ώριμη Μαργαρίτα, βρίσκει έναν σχεδόν σοφό τρόπο να της εξηγήσει, γιατί δεν μπορούν οι μανούλες να βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά τους...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που κηλιδώνουν την οικογενειακή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είναι πως οι γονείς -κι ειδικά οι μητέρες- αναγκάζονται να απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι.
       Οι κοινωνική μετασχηματισμοί έχουν βγάλει τη γυναίκα στην αγορά εργασίας ,ισότιμα με τους άνδρες 
           Το κυνήγι μιας καριέρας ή έστω μιας εργασιακής ασφάλειας, η βάναυση κατάλυση του 8ώρου κι η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν διαμορφώσει μια αγχογόνο αρένα που απορροφά χρόνο κι ενέργεια από τους γονείς και δεν επιτρέπουν στις μανούλες να παραμένουν στο σπίτι για όσο θα ήθελαν.
         Ο χρόνος με τα παιδιά έχει συρρικνωθεί τρομακτικά.
 Το πρόβλημα είναι πως τα παιδιά ερμηνεύουν την απουσία των γονιών τους ως υπαιτιότητα δική τους!
       Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνη με τον κορυφαίο γενετιστή -παιδαγωγό, τον Ελβετό Jean Piaget τα μικρά παιδιά έχουν εγωκεντρικό τρόπο ερμηνείας της ζωής:Την απουσία του γονιού(είτε για δουλειά ,είτε για διαζύγιο, είτε για ταξίδι κλπ) την εκλαμβάνουν ενοχικά ως δικό τους λάθος, ως απόρριψη του γονιού προς τα ίδια κι όχι ως μια αντικειμενική αναγκαιότητα.Γι αυτό έχουν ανάγκη από εικόνες οικείες κι ευχάριστες για να κατανοήσουν καταστάσεις.
             Η Θάλεια Κουνούνη λοιπόν επιστρατεύει μια φαινομενικά απλή, αλλά στην ουσία της τρυφερή και ευρηματική ιδέα.
Αξιοποιεί μια μικρή-μικρή παραβολή, από προσιτά στα παιδιά ερεθίσματα, σαν εκείνες που παρέδωσαν στις ψυχές των ανθρώπων ο 'Υψιστος "Παιδαγωγός, ο Ιησούς Χριστός, και άλλοι πνευματικοί φάροι της ανθρωπότητας.
Μια άκρως συγκινητική και πανέξυπνη ιδέα, που αξίζει να την ανακαλύψετε !
Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η εικονογράφηση από τη νεαρή Enjia Schling,αφού ακολουθεί μια τεχνοτροπία που παραπέμπει στα ιαπωνικά Manga...
Ειδικότερα όσοι και όσες στιγματίστηκαν από την KANTY-KANTY, μπροστά στις εικόνες της Schling θα φέρουν στη μνήμη τους εκείνες τις χαρακτηριστικές φιγούρες με τα τεράστια λαμπερά μάτια! Κατά τα άλλα, η απαλή παλέτα της εικονογράφου αμβλύνει τη "σκληρή γεωμετρία των πόλεων, με παλ χρώματα που καταλύουν το γνώριμο γκρίζο.
          Ένα "φωτεινό" και τρυφερό παιδικό βιβλίο, λοιπόν, που αφουγκράζεται τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, μετουσιώνοντας την σε μια εμπειρία αγάπης.
Μετά από αυτό το ανάγνωσμα τα παιδάκια θα νιώσουν πιο ανάλαφρη την ψυχή τους κι ίσως εκλάβουν ακόμη κ αυτήν την αναγκαστική απουσία των γονιών στη δουλειά ως μία ακόμη έκφανση της γονεικής αγάπης και μέριμνας προς εκείνα!!
Το βιβλίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε προγράμματα Συναισθηματικής Αγωγής και διαθεματικές προσεγγίσεις στο μάθημα "Μελέτη Περιβάλλοντος", που συστήνει τον γύρω μας κόσμο στους μικρούς μαθητές!
         Συγχαρητήρια στη Θάλεια Κουνούνη που συνδύασε την οξυδέρκεια της συγγραφέως και την ευαισθησία μιας πολύτεκνης μητέρας 4 παιδιών!
Περιμένουμε το επόμενο μυθιστόρημά της με ανυπομονησία!
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου