Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τσιγκ Ραε-Λι, Της Αγάπης και του Πολέμου

                                            Της Αγάπης και του Πολέμου,Τσιγκ-Ραε -Λι
                                         Είδος :Iστορικό Δράμα
                                        Βαθμολογία: 8,5/10

Πρωτότυπος Τίτλος: Τhe Surrendered
Σελίδες 576
Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Τιμή 11,60- 5,40ευρώ

Ένα από τα πιο ξεχωρίστα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2014 και υποψήφιο για το βραβείο Pulitzer είναι το μυθιστόρημα του Αμερικανοθρεμμένου Κορεάτη Τσαγκ Ραε Λι με τον σπαρακτικό τίτλο "The Surrendered ", που στην Ελλάδα έγινε γνωστό με τον διαφοροποιημένο τίτλο "Της Αγαπης Και του Πολέμου".
Τίτλος που αν και πιο κοινότυπος -χωρίς τα φορτία του πρωτότυπου [μτφ"Οι Παραδομένοι"] -τουλαχιστον φανερώνει πως πρόκειται για μια ιστορία που περιστρέφεται στον διπλό άξονα του πολέμου και της αγάπης.
      Ας αανκαλύψουμε ένα βιβλίο που δεν έτυχε όσης προσοχής του άξιζε!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Τζουν είναι μια μικρή προσφυγοπούλα που στον πόλεμο της Κορεάς γνωρίζει την απώλεια και την πείνα...
Σε ημιθανή κατάσταση ,τη βρίσκει ο Χέκτορ ο οποίος είναι μισθοφορος του αμερικανικού στρατού.
Ο Χέκτορ μεταφέρει τη μικρούλα στο ορφανοτροφείο της ιερραποστολής, όπου κι ο ίδιος βρίσκει δουλειά κάτω από την εποπτεία του ιεραπόστολου Τάνερ.
Εκεί θα συναντήσουν τη γυναίκα του τη Σιλβί, που γνώρισε τον ιαπωνικό μιλιταρισμό, μεσούντος του ΒΠΠ, και μαζί της θα αποτελεσουν ένα ιδιότυπο τρίγωνο με κοινό αίτημα την αγάπη και την επούλωση των πληγών που ο πόλεμος αφήνει!
          Τέλη του 20ου αιώνα η Τζουν -πετυχημένη επιχειρηματίας- στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής της αναζητά τον Χέκτρο ώστε να συνενώσει τα κομμάτια της κατακερματισμένης ζωής της...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Το μυθιστόρημα Της Αγάπης Και του Πολέμου συνιστά ένα διττό οδοιπορικό στις στάχτες του πολέμου και της προσωπικής αποτυχίας όταν τα σαρώσει ο χρόνος κι η σκληρότητα.
Ένα βιβλίο διάχυτης μελαγχολίας, με γλαφυρές σκηνές άμετρης ωμότητας όπως είναι η αλήθεια του πολέμου.
Στο επίκεντρο 3 πρόσωπα:
Η Τζουν, ένα κοριτσάκι που από προσφυγικό κομβόι βρίσκεται στο ορφανοτροφείο, 
ο Χέκτορ , Αμερικάνος μισθοφόρος που κατατάσσεται εθελοντικά στον πόλεμο της Κορέας 
και η σαγηνευτική Σιλβί, κόρη άλλοτε ιεραπόστολου. 
"Θύματα" του πολέμου που τους στιγμάτισε για πάντα και "θύτες" με τη σειρά τους της συνείδησης και των αρχών τους οι ήρωες του Τσαγκ Ράε Λι βιώνουν τη Συνθηκολόγηση του ανθρώπου που θα νικηθεί από τη ζωή.
The Surrendered      Ίσως ο πρωτότυπος ,αγγλικός τίτλος αποδίδει καλύτερα το πνευμα του βιβλίου που είναι η ήττα του ανθρώπου από την Ιστορία και τις επιλογές του.
Σε αυτόν("The Surrendered") αποτυπώνεται η τραγικότητα των κεντρικών προσώπων...
     Η ιστορία μας ξετυλίγεται σε τρία χρονικά επίπεδα, που εναλλάσσονται σε εμβόλιμα φλας μπακ και ετεροχρονισμένες αναφορές..
            Το πρώτο αφορά στο σήμερα και μια μητέρα που στο μετάιχμιο της ζωής και του θανάτου αναζητά τη συμφιλίωση με το παιδί της και με το χθες!Μια φιγούρα τραγική πεδίο λυσσαλέας μάχης ανάμεσα στην Ασθένεια και την Ανθρώπινη Θέληση...
           Το δεύτερο αφορά στα 1953 και σκηνές από τον πόλεμο της Κορέας, όχι όπως τον ενορχηστρώνουν μεγαλοσχήμονες στρατηγοί,αλλά από την πλευρά των ξεριζωμένων αμάχων που γίνονται βορά στην κιμαδομηχανή των όπλων.
          Το τρίτο επίπεδο είναι οι μνήμες της Σιλβί που ως κοριτσάκι γνώρισε  τον ιαπωνικό επεκτατισμό που σάρωσε την Κίνα τις μέρες του ΒΠΠ, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρωπισμού, με τον πιο κυνικό τρόπο.
            Είναι γεγονός πως η αφήγηση σε γενικές γραμμές αποδίδει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων σκιαγραφώντας ανάγλυφα τους χαρακτήρες...
            Γοητεύει η ηδυπαθής Συλβί που ξορκίζει τους παιδικούς της "δαίμονες" κι αναζητά τα πάθη, 
          ενώ κανείς δε μένει ασυγκίνητος από την ατσαλένια θέληση της Τζουν για ζωή...
Παράλληλα ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Χέκτορ που πασχίζει να ξεφύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο της πατρικής σκιάς και της μικροαστικής κωμόπολής του...
        "Φυγόδικος" της συνείδησής του ο Χέκτορ αναλίσκεται σε μια κενή ζωή ώσπου του δίνεται μια "δεύτερη ευκαιρία".
             Ταυτόχρονα, προβάλλουν σε δεύτερο πλάνο οι δεσμοί μάνας -γιου, οι συγκρουση με την πατρική εστία, η ορφάνια κι η "μοναξιά -του -ανθρώπου -που -δεν -αγάπησε"...
             Το σκηνικό συμπληρώνει σαν χορός αρχαίου θεάτρου ένα πλήθος παιδιών στο κορεατικο ορφανοτροφείο μέσα από τα οποία ο συγγραφ΄λεας αναδεικνύει την ορφάνια και την αγωνία του ανθρώπου για αγαπη και οικογενεια...
           Παράλληλα λοιπόν με τις ατομικότητες, όμως, ο Τσανγκ Ραε Λί φιλοτεχνεί εικόνες ατόφιας φρίκης από τον πόλεμο που διαχρονικά παραμένει εξίσου παράλογος σε κάθε περίπτωση οποιοι κι αν είναι φορείς.
          Η τραγωδία των προσφύγων, τόσο επίκαιρη ξανά, διαγράφεται ανάγλυφα με τον θάνατο να έχει ζώσει μικρά παιδιά που μεγαλώνουν βίαια...
Η πείνα , ο φόβος, η ζωή του ανθρώπου τόσο αναλώσιμη!
          Συγκεκριμένα συναντάμε στιγμιότυπα Ιστορίας, σχετικά άγωνστα στον μέσο Έλληνα. 
Ξεκινάμε με τον πόλεμο της Κορέας ,εστιάζοντας σαφώς στους αμάχους.
Η ιστορία της Σιλβί μάς θυμίζει στιγμές από τον πόλεμο του Ειρηνικού με τους Ιάπωνες (που ο αναγνώστης γνώρισε καλά στο βιβλίο του Φλάναγκαν "Το Μονοπάτι Για Τα Βάθη Του Βορρά") πάντα υπό το πρίσμα των συγκεκριμενων τριών πρωταγωνιστών μας!
Τα περιστατικά που επιλέγει ο συγγραφέας δεν είναι πολλά! Διαθέτουν όμως πυκνότητα και ρεαλισμό χωρίς να αποκρύπτουν την αλήθεια, γι' αυτό μένουν τραυματικά στη μνήμη του αναγνώστη! 
         Στο βιβλίο του Λι δεν ενδιαφέρει η έκβαση του πολέμου ή οι πολιτικές διεργασίες, καθώς ηττημένος είναι πάντα ο απλός πολίτης-κι αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα μέσα από τους ήρωές μας...
                 Μοναδική αδυναμία είναι η εμπλοκή των χρονικών στιγμών σε ένα πλέγμα αφηγηματικό που δεν είναι τόσο ευέλικτο κι ενίοτε καταλήγει  ανοικονόμητο με αποτέλεσμα να εκτονώνει τη συναισθηματική ένταση σε περιγραφές που ενίοτε μπορεί να κουράσουν...
Ωστόσο, υπάρχουν κομμλάτια αριστουργηματικά που αποζημιώνουν τον αναγνώστη:
H  δύναμη των ηρώων, η εσωτερικότητα και η φόρτιση κάποιων δυνατών εικόνων διασώζουν την ομορφιά αυτού του βιβλίου που δε θα αφήσει κανεναν ασυγκίνητο.
          Όσο δε πλησιάζουμε στο φινάλε μας περιμένει μια ανατροπή πικρή και ένα κρεσέντο παραφοράς ,ενώ αποσαφηνίζεται πληρως το παρασκήνιο του παρελθόντος με τη μοιραία στιγμή που καθόρισε όλες τις υπόλοιπες!!!
              Ανακαλύψτε λοιπόν το βιβλιο του Τσανγκ Ραε Λί και βιώστε στιγμές "Της Αγάπης Και του Πολέμου", που θα σας κάνουν να κλάψετε!
Στον τομέα των ιστορικών μυθιστορημάτων της Πρωτοπορίας , το βιβλίο αυτό προσφέρεται σήμερα σε μοναδική τιμή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου