Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Kαίτη Οικονόμου, Ο Κήπος Με τις Μουριές

                                                Ο Κήπος Με τις Μουριές, Kαίτη Οικονόμου
                                                  Είδος :Σύγχρονο Αισθηματικό
                                                 Βαθμολογία: 8,5/10 
                               
Εκδόσεις Ψυχογιός
Αριθμός Σελίδων  471                                          
Επιμέλεια Δούριδα Κατερίνα     
Ημερομηνία Έκδοσης Νοέμβριος 2015
Αρχική Έκδοση- Ωκεανίδα 2007
ISBN13 9786180114812
Τιμή στην αγορά Από 16,60- 11,60 ευρώ

Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση από τον οίκο της Ωκεανίδας, επανακυκλοφορεί το πρώτο, πολύ αγαπημένο αισθηματικό μυθιστόρημα της Καίτης Οικονόμου "Ο Κήπος Με τις Μουριές" σε μια καλαίσθητη επανέκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Λίνα είναι ένα γλυκό και αεικίνητο κοριτσάκι.
Μες στα παιχνίδια της ,την προσοχή της τραβάει ο ολάνθιστος γειτονικός κήπος στην άλλη μεριά του φράχτη.
Είναι ο κήπος της εύπορης οικογένειας του δικαστικού Βρανά.
Μια μέρα η ζωηρή Λίνα περνά, λοιπόν, τον φράχτη κι ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο, όπου δεσπόζει η μυστηριώδης μουριά με τα λευκά μούρα!
Μια μέρα όμως την πιτσιρίκα βρίσκει ο 14χρονος γιος της οικογένειας, ο Νίκος και μια ιδιότυπη φιλία ξεκινά.
Στα χρόνια που θα έρθουν ο Νίκος θα γίνει ο προστάτης της Λίνας, ο μέντορας και ο πυγμαλίωνάς της.
Κοντά του θα ανακαλύψει τον έρωτα μέσα στον μικρόκοσμο του κήπου.
Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι ενηλικίωσης της Λίνας, που βρίσκει τον Νίκο με το μεταπτυχιακό της Βιολογίας και όνειρα που δεν περιλαμβάνουν την ερωτευμένη μικρή Λίνα.όταν ο Νίκος αναχωρεί για την Αγγλία η Λίνα βρίσκεται με ένα μωρό στην κοιλιά και οικογενειακά προβλήματα να συσσωρεύονται σα χιονοστοιβάδα.
Τα επόμενα χρόνια η Λίνα θα αποδυθεί σε ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης με άμεση προτεραιότητα τον γιο της.
Χρόνια μετά όμως θα κατορθώσει να ορθοποδήσει κι ένας όμορφος έρωτας θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στη ζωή!
Τότε θα γυρίσει ο Νίκος με απαιτήσεις πάνω στο παιδί του και την ίδια...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ο Κήπος Με Τις Μουριές υπήρξε το πρώτο μυθιστόρημα της αγαπημένης μας -ως τότε μεταφράστριας -Καίτης Οικονόμου.
Μια ιστορία αισθηματική με κοινωνικές προεκτάσεις, χρήσιμα διδάγματα , αλλά χωρίς κάτι καινοτόμο ή πρωτόγνωρο.
Το βιβλίο αυτό συνδυάζει μια δροσιά νεανική με την οδύνη της ενηλικίωσης.
Η ιστορία του Νίκου και τη Λίνας στηρίζεται σε ένα μοτίβο προσφιλές και γνώριμο στην ελληνική εργογραφία:
"Ένας δυνατός ,αλλά "άτυχος" έρωτας, μια προδοσία και στη μέση ένα παιδί εκτός γάμου".
Λόγω πατριαρχικής δομής της ελληνικής κοινωνίας και του δεσπόζοντος ρόλου του θεσμού της "Οικογένειας", τέτοιες καταστάσεις  ήταν αφορμή για μεγάλες κοινωνικές τραγωδίες, οπότε δραματοποιήθηκαν κατά κόρον στο σινεμά κι αργότερα στη Λογοτεχνία.  
Αυτό είναι ένα ζήτημα που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρεί πολλές νεανικές σχέσεις.
Επιπλέον στον "Κήπο Με Τις Μουριές' συναντάμε το πρότυπο της ταλανισμένης ηρωίδας, που αντιμάχεται πληθώρα αντιξοοτήτων -κάτι που από κάποιους θεωρήθηκε "μελοδραματικό".
Προσωπικά όμως, διαφωνώ, διότι ο τρόπος που παρουσιάστηκε με κάλυψε με τον ρεαλισμό του, αφού η ζωή πράγματι επιφυλάσσει πλήθος δοκιμασιών μετά από μια τόσο σοβαρή στραβοτιμονιά.  
Σε κάθε περίπτωση, ήδη στον Κήπο Με Τις Μουριές διαφαίνονται- σε πιο πρώιμο στάδιο ίσως- οι συγγραφικές αρετές που γοήτευσαν το αναγνωστικό κοινό και ανέδειξαν την Καίτη Οικονόμου στις κορυφαίες συγγραφείς αισθηματικών βιβλίων-με έντονη κοινωνική χροιά.
Ο Κήπος Με τις Μουριές, λοιπόν, είναι ένα βιβλίο μεστό από συναίσθημα, καλογραμμένο, που κρατά το ενδιαφέρον, με γλώσσα ευχάριστη, χωρίς επαναλήψεις, παρότι απουσιάζει η λογοτεχνική καλλιέπεια που διακρίνει μεταγενέστερα μυθιστορήματα της Καίτης Οικονόμου, όπως ο Δράκος Στο Χιόνι, Η Λευκή Ορχιδέα ,το Φθινόπωρο της μάγισσας.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετά προσιτοί στον μέσο άνθρωπο και πειστικά δοσμένοι.
Αδυναμίες ,αγκυλώσεις, πάθη,αλλά ταυτόχρονα μαχητικότητα, ακεραιότητα.
Σχέσεις που δεν παρουσιάζουν εξιδανικεύσεις, αλλά σφυρηλατούνται "τεκμηριωμένα" και με εξέλιξη σύμφυτη προς τη δομή των ηρώων.
Μέσα στα άλλα η αγωνία της μητρότητας και η θυσιαστική φύση της μητρικής αγάπης, που αναδεικνύονται σπαρακτικά στο βιβλίο.
Η φιγούρα του παιδιού-είτε στο πρόσωπο της παιδούλας Λίνας στο πρώτο σκίρτημα,είτε στη μορφή του εύθραυστου γιου της - έχει προεξέχοντα ρόλο και προσεγγίζεται με ευαισθησία -στοιχείο που εντοπίζεται και σε πολλά από τα επόμενα βιβλία της Οικονόμου.
Μου άρεσε επίσης ιδιαίτερα ο τρόπος που η συγγραφέας δείχνει να επενεργεί η μεγάλη διάψευση στον ψυχισμό της Λίνας που ,καθοδηγώντας τις στάσεις και τις επιλογές της στο ίδιο τέμπο ως το τέλος.
Θεωρώ ότι και η γλυκόπικρη κατάληξη της ιστορίας προσιδιάζει απόλυτα στη διαδρομή και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ηρωίδας...
          Ένα κομμάτι ωστόσο που θεωρώ η συγγραφέας μπορούσε να έχει αναλύσει λίγο πιο βαθιά ,για να το βιώσει κι ο αναγνώστης,  ήταν το χτίσιμο της εφηβικής σχέσης Λίνας-Νίκου.
Ήθελα εκεί περισσότερο λυρισμό, περισσότερα δυνατά στιγμιότυπα ανάμεσα στα δυο παιδιά, καθώς θεωρώ κάπως "βεβιασμένα" τα άλματα στον χρόνο.
Δεν "παρακολουθούμε", δηλαδή, όσο χρειαζόταν το δέσιμο Λίνας -Νίκου που έφερε όλες τις σκληρές συνέπειες στην ενήλικη ζωή τους.
Το δέσιμο στις ρομαντικές σχέσεις των ηρώων είναι κάτι που είδα την Καίτη Οικονόμου να το χειρίζεται πολύ πληρέστερα και με απαράμιλλη συγγραφική ωριμότητα σε επόμενα έργα της από τον "Δράκο στο Χιόνι" κι έπειτα.

Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου ήταν η συγκλονιστική του κορύφωση- αναμενόμενη μόνο ως προς το ένα σκέλος της και απρόσμενη στην κατάληξη!
Τα συναισθήματα εκεί αποκτούν μεγάλη ένταση και σκιαγραφούνται με υποδειγματική παραστατικότητα που θα αγγίξει βαθιά την ψυχή του αναγνώστη.

Από τον "Κήπο Με Τις Μουριές" αναφύονται δύο κεντρικοί προβληματισμοί:
Ο ένας είναι το ηθικό δίλημμα της άμβλωσης σε περίπτωση ανεπιθύμητης κύησης κατά την εφηβική ηλικία.
Μπορεί η επιλογή της ηρωίδας να είναι αρνητική, ωστόσο η έκβαση φανερώνει τις πολυάριθμες δυσχέρειες που επιφέρει η ευθύνη ενός παιδιού χωρίς πατέρα για μια "μητέρα στην εφηβική ηλικία".
Η συγγραφέας παρουσιάζει με αληθοφάνεια και βαθιά κατανόηση τον δύσβατο δρόμο μιας τέτοιας επιλογής.

Ο άλλος πυλώνας του προβληματισμού στον "Κήπο Με Τις Μουριέςείναι η επιμονή των γυναικών να αναλίσκονται σε σχέσεις όπου δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση σε πάθος και συναισθηματική επένδυση και ενδεχομένως να προσπερνούν ανθρώπους που έχουν να "δώσουν".
Το βιβλίο αφυπνίζει ειδικότερα τις γυναίκες αναγνώστριες στο φλέγον ζήτημα της αυτοεκτίμησης, ενώ αναδεικνύει ξεχασμένες αξίες όπως η αγάπη στην οικογένεια, η αξιοπρέπεια,η εντιμότητα.

Ο Κήπος Με Τις Μουριές είναι ένα γλυκύτατο ρομαντικό μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει μέχρι την τελευταία σελίδα και θα σας διδάξει τρυφερά...
Αξίζει να το γνωρίσετε και μαζί του το ιδανικό τότε συγγραφικό ξεκίνημα για την αγαπημένη μας συγγραφέα Καίτη Οικονόμου, που πάνω σε αυτή τη μαγιά πρόλαβε να μας προσφέρει άφθονες συγκινήσεις και όμορφα ιδανικά γύρω από τον άνθρωπο!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου