Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΑΚΤΕΡΟΣ, Ο Τελευταίος Αγώνας

                      Ο Τελευταίος Αγώνας , Νάσος Γαλακτερός
                           Είδος: Κοινωνικό
                         Βαθμολογία: 8/10

                                                                       

Εκδόσεις Τετράγωνο (Νίκος Μουρατίδης)
Σελίδες      275
Χρονολογία Έκδοσης 2011

Όλη η Ελλάδα χειροκροτούσε τη χρυσή δεκαετία του 90,τον διαστημικό "Rocket Μan" που κατάφερε να... "κοιτάξει κατάματα" ως και τον Σακίλ -Ο' Νηλ στο αξέχαστο παιχνίδι του Τορόντο('94)...

Ανδρώθηκε στην ΑΕΚ και διέπρεψε με τον ΠΑΟΚ πλάι στον Πρέλεβιτς και τον Κόρφα, ενώ είδε την προσωπική του ζωή στα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Νάσος Γαλακτερός, όμως, εκτός από το μπασκετικό του τάλαντο είναι προικισμένος και με άλλες κλίσεις λιγότερο γνωστές...
Ο Νάσος είναι δεινός πιανίστας με πολύπλευρη μουσική παιδεία, σε παράλληλη -θαρρείς- πορεία προς τον κοσμαγάπητο"συνάδελφό του, Νίκο Ζήση (που επίσης ωρίμασε "μπασκετικά" στην ΑΕΚ!!!)
Τώρα, ο Νάσος Γαλακτερός μας συστήνεται ξανά, αυτή τη φορά ως συγγραφέας, με ένα πολύ ξεχωριστό κοινωνικό μυθιστόρημα, που αξίζει την προσοχή μας,κεντρίζοντας τη σκέψη μας και αγγίζοντας βαθιά την ψυχή μας!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εσείς τι θα κάνατε εάν σας έμεναν μόνο 60 ημέρες ζωής;
             Ο Πέτρος Γαζής, καλείται να...απαντήσει σε αυτό το οριακό ερώτημα, στα 33 του χρόνια,ενώ δείχνει να έχει όλα όσα μπορεί να ποθήσει ένας άνθρωπος.
Είναι ένας διακεκριμένος καλαθοσφαιριστής στο απόγειο της καριέρας του κι απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση, χρυσά συμβόλαια,  και όμορφες γυναίκες!
Κι όμως, εκείνος που τού ανήκαν "όλα", εκείνος δεν έχασε ποτέ στην καριέρα του, ο απόλυτος Νικητής, έχασε μέσα σε όλα το σπουδαιότερο: Την ψυχή του...
Η ζωή ωστόσο θα βρει τον τρόπο να του θυμίσει τη μεγάλη του "προδοσία", όταν την κορυφαία του στιγμή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον σπουδαιότερο αγώνα της ζωής του...
Εκεί που ο θάνατος γίνεται αναπόδραστη κλεψύδρα, προβάλλει απρόσμενα η πρόκληση "για μια ζωή αληθινή".
Mέσα από ένα προσκύνημα στη μνήμη και στην αγάπη", ο ήρωάς μας θα ανακαλύψει ότι "για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να τον 'χάσεις'..."

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το βιβλίο του Νάσου Γαλακτερού, "Ο Τελευταίος Αγώνας" υπήρξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα...
Πρόκειται για ένα δυναμικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει την αδρεναλίνη του πρωταθλητή,την ανατροπή και την αληθινή αγάπη.
Με γλώσσα σύγχρονη, προσιτή στον μέσο άνθρωπο, χωρίς καλολογικά στοιχεία ή αναλυτική διάθεση, το μυθιστόρημα ρέει ξεκούραστα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
       Χωρίς να χαρακτηριστεί "βαρύ",το βιβλίο έχει μια "βαρύτητα", συνθέτοντας- μέσα από τους εξαίσιους προβληματισμούς του- "μια παραβολή της ευτυχίας" και της ολοκλήρωσης του ανθρώπου,πέρα από το προφανές...
     Ο πρώτος μπασκετμπολίστας που δοκίμασε τις δυνάμεις του στο πεδίο της συγγραφής ήταν ο Μιχάλης Κακιούζης που, με αφορμή τον συντριπτικό θρίαμβο της Εθνικής επί των παντοδύναμων Η.Π.Α.,εξέδωσε μια απολαυστική αυτοβιογραφία. Εκεί επρόκειτο για μια αναδρομή γεμάτη χιούμορ κι ευαισθησία όπου ο Μιχάλης μας ξετύλιξε έναν υπέροχο νέο άνθρωπο γεμάτο ωραίες παραστάσεις ζωής και υψηλές αξίες.
           Ο Νάσος Γαλακτερός όμως προχώρησε πολύ πιο πέρα κι επέλεξε ένα πιο δύσκολο "δρόμο", συνθέτοντας ένα μοναδικό κοινωνικό δράμα το οποίο προσφέρει βαθιά συναισθήματα κι αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις. 
         Ο ήρωάς του είναι ένας καλαθοσφαιριστής με μια ονειρική διαδρομή, η οποία σαφώς και περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές αναφορές: Όσοι φίλαθλοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Γαλακτερού μπορούν να διακρίνουν στοιχεία του στον Πέτρο Γαζή.
         Είναι βέβαιο, λοιπόν, πως το βιβλίο-παρά τον μύθο του- συνιστά μια προσωπική κατάθεση, με ενδεχόμενη διάθεση έμμεσης αυτοκριτικής.
Η ξεγνοιασιά, η ψευδεπίγραφη αίσθηση παντοδυναμίας και η ματαιοδοξία αναδύονται από τις πράξεις ενός ήρωα ίσως εγωκεντρικού, μα σίγουρα αποπροσανατολισμένου.
           Σε αυτό το σημείο, έρχεται το δυναμικό συγγραφικό εύρημα, -μια ανατροπή από τις πλέον τραγικές- να αναδιατάξει τις προτεραιότητες και τις αλήθειες της ζωής για τον πρωταγωνιστή, συνταράσσοντας τον αναγνώστη.
           Ο συγγραφέας ιχνηλατεί πολύ διεισδυτικά τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του ήρωα απέναντι στο νέο δεδομένο, καθιστώντας τον αναγνώστη "συνοδοιπόρο"...
        Αντιμέτωπος με τα όρια της ύπαρξής του, σε ένα άνισο παιχνίδι με τον χρόνο, ο Πέτρος Γαζής θα αντιτάξει την ανθρώπινη θέληση και το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης...
Αυτό θα τον οδηγήσει σε ακραίες αποφάσεις κι ένα συγκλονιστικό γαϊτανάκι αισθημάτων, που απογειώνουν το δέυτερο μέρος του βιβλίου.
Μαζί του ταξιδεύουμε στην Αμερική, στη Μύκονο και στη Βραζιλία για να καταλήξουμε σε μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα ως τις τελευταίες σελίδες...
Μέσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις, αναδεικνύεται άλλη μια διεθνής κοινωνική μάστιγα, που σας αφήνω να την ανακαλύψετε στο βιβλίο!           
        
Ένας άλλος συγγραφέας που καταπιάστηκε με την "άνοδο και την πτώση ενός πρωταθλητή" ήταν ο αθλητικογράφος (και μυθιστοριογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος, με το αρκετά αληθοφανές βιβλιο "Θα Πεθάνεις,Ρε" κι έναν πρωταγωνιστή παρμένο από τον κόσμο του ποδοσφαίρου αυτή τη φορά.
Θέμα, όπως και στον Τελευταίο Αγώνα η "ύβρις" και η "νέμεσις" που έρχεται ξανά μέσα από την τρωτή φύση να γκρεμίσει βάθρα...
To βιβλίο του Σακελλαρόπουλου είναι γλωσσικά και συγγραφικά πιο ώριμο, ωστόσο, εκεί το σχήμα της "Κάθαρσης"έμεινε κάπως ημιτελές κι ατελέσφορο με τον ήρωά του να μη συντρίβεται, μα ούτε και να  εξελίσσεται ηθικά.
        Αντιθέτως στον "Τελευταίο Αγώνα",παρά το μυθιστορηματικό πλαίσιο και τις όποιες απλουστεύσεις, ο κύκλος της κάθαρσης ολοκληρώνεται αφήνοντας έντονο συγκινησιακό απόηχο.

Ο Τελευταίος Αγώνας έιναι ένα μυθιστόρημα πιο σημαντικό από ό,τι ίσως φανερώνει η απλή του δομή και οι όποιες "σεναριακές του απλουστεύσεις".
Ένα βιβλίο που χωρίς διδακτισμούς αποδομεί το υλιστικό πνεύμα και τον ναρκισσισμό μας, αναδεικνύοντας όσα νοηματοδοτούν τη ζωή μας.
        Ο Νάσος, χωρίς εμβάθυνση, κατορθώνει με απτές εικόνες και βιωματικό τρόπο να αγγίξει ακροθιγώς αλήθειες κρίσιμες, που βρίσκουμε σε σημαντικούς φιλοσόφους, και να προσεγγίσει το πρόβλημα της "ευτυχίας"και της αυτοπραγμάτωσης. 
         Αν ήμουν προπονητής σίγουρα θα ήθελα να το διαβάσουν όλοι οι αθλητές μου και να στοχαστούν με έναν ευχάριστο τρόπο πάνω στο νόημα της ζωής, επαναπροσδιορίζοντας αν χρειαστεί ,την πυξίδα της ζωής τους με έναν ωφέλιμο τρόπο.

Θεωρώ τον "Τελευταίο Αγώνα" όμως γενικά κέρδος για κάθε αναγνώστη:Ένα βιβλίο σύνεσης κι έρωτα...
Τελευταίος Αγώνας ανήκει στα βιβλία που σε προκαλούν να σπάσεις τα δεσμά του εγωισμού και να γίνεις λίγο καλύτερος άνθρωπος, αναζητώντας την ολοκλήρωση μέσα από την "τέχνη να μοιράζεσαι".Γιατί αυτός έίναι ο πιο δύσκολος αγώνας..
       Αυτό-πρέπει να- είναι το ζητούμενο της αυθεντικής Λογοτεχνίας ,πέραν της καλλιέπειας κι από αυτήν την άποψη θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό την υπηρετεί επάξια.
Σας καλώ να το ανακαλύψετε.
      
Xαίρομαι,λοιπόν, που βλέπω έναν διαπρεπή παλαίμαχο τον γηπέδων να εξελίσσεται τόσο δημιουργικά κι εύχομαι να μας προσφέρει επιτυχημένες εμπνεύσεις με προβληματισμούς κι ευαισθησία.  

Κι όπως ρωτάει ο Νάσος στο...επίμετρο:
Αληθεια εσεις Τι θα κάνατε εαν ξέρατε ότι σας έχουν μείνει 60 μέρες ζωής;;;;(Mπορείτε να σχολιάσετε)
                                                                               Ελισσάβετ Π. Δέδε

                        ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ(όπως το βρίσκουμε στη wikipeadeia)

                                                        


Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αμύντα και γρήγορα επισημάνθηκε ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, με την οποία έγινε γνωστός και αγαπήθηκε από τους φίλους της ομάδας. Ήταν φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδος το 1992. Η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ το 1993 προκάλεσε διαμαρτυρίες από μερίδα των οπαδών.

                                        Τη σεζόν 1993-1994 αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ και κατακτά το Κύπελλο Κόρατς μέσα στην Τεργέστη, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της ομάδας. Το 1995 κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος και πάλι με τον ΠΑΟΚ.
Την επόμενη χρονιά μετακομίζει στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό με τον οποίο κατακτά 2 πρωταθλήματα (1996, 1997), 1 κύπελλο (1997) αλλά και την Ευρωλίγκα το 1997. Αυτά, σε συνδυασμό με τα άλλα 2 τρόπαια που κατέκτησε την ίδια χρονιά τον έκαναν κάτοχο του τριπλ κράουν.
Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον Άρη με τον οποίο και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 1998.
Εθνική Ελλάδας
Αξιόλογη ήταν η προσφορά του στην Εθνική Ελλάδας καθώς συμμετείχε σε 73 αγώνες σημειώνοντας 768 πόντους (10,5 μ.ο.). Συμμετείχε στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής το 1990 (6η θέση), στο Ευρωμπάσκετ του 1993 στην Καρλσρούη (4η θέση) και στο Μουντομπάσκετ του Τορόντο το 1994 (4η θέση).
Εξωγηπεδικά
Από τον πρώτο του γάμο έχει αποκτήσει ένα γιο. Ήταν για χρόνια παντρεμένος με την τηλεπαρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά. Ασχολείται με τη μουσική γράφοντας στίχους και συνθέσεις.
Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τετράγωνο, το πρώτο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με τίτλο "Τελευταίος αγώνας". Μια ερωτική ιστορία, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία..... Σήμερα είναι παντρεμένος για τρίτη φορά με την δημοσιογράφο Νάνσυ Ζαμπέτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου