Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗ,Νερμιν Μπεζμεν

                                                      Αιώνια Αγάπη, Νερμίν Μπέζμεν
                                                 Είδος: Εποχής
                                                 Βαθμολογία: 8,5/10 
                                                    


ΤΙΤΛΟΣ                                       KURT SEYT & SHURA
ΑΡΧΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ                      ΤΟΥΡΚΙΚΑ
ΣΕΛΙΔΕΣ                                     640
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ                            ΡΕΝΑ ΧΑΤΧΟΥΤ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ      ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

Αγαπήθηκε σε πλήθος χωρών, καλύπτοντας δύο εποχές σταθμούς του 20ου αιώνα: Την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος στη Ρωσία και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία.
Έγινε best seller στην Τουρκία ,χαρίζοντας από το 1994 αναγνώριση στην τότε 38χρονη συγγραφέα του,Νερμίν Μπεζμεν, που με αυτό το βιβλίο απέδωσε μυθιστορηματικά τη συναρπαστική ζωή του παππού της...
Αποκορύφωμα της επιτυχίας  ήταν η απόδοση του σε δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.
Ένα είναι σίγουρο:
Η  "Αιώνια Αγάπη" σαγηνεύει καθώς διασχίζει τους αιώνες και οι εκδόσεις Ωκεανίδα μας παρασέρνουν στο ταξίδι της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Κουρτ Σεγίτ είναι μουσουλμάνος της Κριμαίας που υπηρετεί ως στρατιωτικός ακόλουθος του Τσάρου Νικόλαου Β' κι απολαμβάνει την τρυφηλή ζωή στην ονειρική Ρωσία των αντιθέσεων με τα κουδουνάκια από τις τρόικες να τραγουδούν απαλά στο χιόνι...
Σε μια χοροεσπερίδα υπό τους ήχους του Τσαικόφσκι, συναντά τη 16χρονη Σούρα μια ορθόδοξη Ρωσίδα καλλονή,και ανάμεσα τους γεννιέται ένα φλογερό ατόφιο αίσθημα.
Παρά τις θρησκευτικές τους διαφορές και την έκλυτη ζωή του φέρελπι λοχαγού, η αγάπη αυτή θα θεριέψει μέσα στα δύσκολα χρόνια του Α Παγκοσμίου Πολέμου και θα είναι το μόνο αντίβαρο όταν ο αλλοτινός κόσμος της ξεγνοιασιάς θα ανατραπεί από τον άνεμο της Ρώσικης Επανάστασης.

Η Σούρα και ο Σεγίτ- αν και αθώοι- θα έρθουν αντιμέτωποι με το μίσος, και την απώλεια. 
Κυνηγημένοι από τους μπολσεβίκους, ως μέλη της αριστοκρατίας, που για αιώνες καταδυνάστευε τον φτωχό λαό, θα καταφύγουν στην Κωνσταντινούπολη για να σώσουν τη ζωή τους...
Εκεί θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της φτώχειας και της νοσταλγίας για εκείνα που έχασαν.
Παράλληλα θα αναδυθούν απειλητικές οι αδυναμίες τους, διαφορές τους και το θρησκευτικό τους χάσμα...
Θα κατορθώσει η αγάπη τους να επιβιώσει;


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Οπως μαρτυρά ο τίτλος και το ονειρικό εξώφυλλο, η Αιώνια Αγάπη συνιστά ένα αυθεντικό ρομάντζο εποχής, από τα καλύτερα του είδους.
Σε αυτό συνυπάρχουν αρμονικά η Ιστορία, η Παράδοση και Έρωτας στη διττή- τη λυρική και συνάμα την αισθησιακή του- διάσταση.
Το τρίπτυχο αυτό συνθέτει ένα καθηλωτικό σύνολο, που θα συγκινήσει τον αναγνώστη σεργιανώντας τον σε μια "συναρπαστική" περίοδο της Ιστορίας.
Ένα βιβλίο με ζωηρή εικονοπλασία,παραστατικές αλλά όχι κουραστικές περιγραφές και συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Είναι σαφές ότι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Τούρκος αξιωματικός Κουρτ Σεγίτ Εμίνοφ.

Ξεκινώντας από μια φλογερή νύχτα του ονείρου, ανάμεσα σε πλουμιστά φορέματα ,μεθυστικά αρώματα και μελωδίες ,το βιβλίο μας αρπάζει σε μια δίνη συναισθημάτων και εικόνων από ένα  κόσμο "παραμυθένιο"και κρυστάλλινο, που σήμερα απολαμβάνουμε σε ακριβούς πίνακες ζωγραφικής.
Στιγμιότυπα ενός έρωτα αναδυόμενου μέσα από τη Μουσική και τις νιφάδες του ρώσικου χειμώνα-ισορροπούν ανάμεσα στον λυρισμό και στη ρεαλιστική παρουσίαση. 
Παρόλο τον συντηρητισμό της εποχής υπάρχει μια τόλμη που ποτέ όμως δεν ολισθαινει στην ωμότητα.
Εξαίσια σφυρηλατείται η αντίθεση ανάμεσα στην παιδούλα Σούρα και τον έμπειρο αξιωματικο Κουρ Σεγίτ.

Κατόπιν, η ροή διακόπτεται και ανατρέχουμε στο παιδικό παρελθόν του μικρού Τουρκορώσου Σεγίτ.
Μέσα από την οικογένεια Εμίνοφ, μάς παρουσιάζεται η ζωή των Μουσουλμάνων της Κριμαίας.
Εδώ, μάς παρατίθενται ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία σχετικά με το μουσουλμανικό στοιχείο της Ρωσίας,που διαφωτίζουν χωρίς να κουράζουν.
Αν και ιδωμένες από μια φιλοτουρκική σκοπιά ,οι ιστορικές αναφορές συνοψίζουν τους σημαντικότερους σταθμούς στις ρωσοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων τριών αιώνων.
        Σε επίπεδο καθημερινότητας των απλών ανθρώπων απολαμβάνουμε τα ήθη, στιγμιότυπα  ενηλικίωσης, στιγμές οικογενειακής ζωής που ξετυλίγουν μια αλλότρια εθιμοτυπία κι έναν κόσμο πρωτόγνωρο.
Ένα στοιχείο που επιτείνει τη συγκίνηση είναι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί ειδικότερα μεταξύ πατέρα και γιου.
        Μέσα από τον εκκολαπτόμενο πια αξιωματικό Κουρτ Σεγίτ ,ανακαλύπτουμε τους κώδικες της στρατιωτικής ζωής και γνωρίζουμε τους περιβόητους Ουσάρους του Τσάρου,ενόσο περιηγούμαστε στην πολυτέλεια των Ανακτόρων και "αγγίζουμε" σκαλιστά κειμήλια με μακραίωνη παράδοση.

Η πορεία των ηρώων ακολουθεί τις θύελλες της Ιστορίας.
         Η Ματωμένη Κυριακή του 1905 γίνεται προπομπός όσων περιμένουν τους εκπροσώπους της παλίας τάξης στο όνομα ενός δίκαιου ξεσηκωμού των εξαθλιωμένων,  και την παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια των νεαρών ουσάρων.
Είναι εκείνοι που όταν ξεσπάσει η Επανάσταση των μπολσεβίκων ,θα βρεθούν διωγμένοι -και φτωχοί με τη σειρά τους- παρακολουθώντας όλες τις σταθερές τους να εκριζώνονται βίαια και την πατρίδα που αγάπησαν ,να τους αποδιώχνει με μίσος.
Τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης ειναι δοσμένα μέσα από την οπτική της τσαρικής Αυλής όπου ανήκει ο ήρωάς μας και η εμπάθεια είναι εμφανέστατη, υπερβαίνοιντας και την ατομική τραγωδία του Σεγίτ και την δικαιολογημένη επίκριση στα έκτροπα που σημειώθηκαν..
Η συγγραφέας,δηλαδή, παρουσιάζει τους επαναστάτες ανεξαιρέτως ως θρασύδειλα κι αιμοδιψή κτήνη, ως άρπαγες ,παραβλέποντας το γεγονός πως αυτοί οι ξεσηκωμένοι άνθρωποι ήταν απλά ο εξαθλιωμένος λαός που η αριστοκρατία εκμεταλλευόταν ασύστολα για αιώνες και τα είχε χάσει όλα πια.
Εγκληματίας είναι αυτός που δεν αντέχει να δουλεύει σα σκλάβος και να του στερούν το δικαίωμα στο ψωμί και στη ζωή, ή εκείνοι που του το στερούν αυθαίρετα, καλοπερνώντας εις βάρος του;
Επίσης η εκστρατεία στην Κριμαία, γενέτειρα του Σεγίτ, παρουσιάζεται ως ύστατη "ηρωική" αντίσταση υπέρ βωμών και εστιών των τσαρικών, και αποσιωπάται ότι σηματοδότησε μια ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας (Άγγλογάλλοι -ακόμη και σώμα από την Ελλάδα εναντίον των "μπολσεβίκων"), προς καταστολή του λαϊκού ξεσηκωμού. 

Παρόλαυτα σύντομα η ιστορία μας μάς παρασέρνει στις ατομικές αγωνίες των ηρώων και παρακάμπτουμε την υποκειμενικότητα αυτή.
Η μοίρα,λοιπόν, θα ενώσει ξανά απρόσμενα τη Σούρα που επανεμφανίζεται και τον Σεγίτ, μέσα στη φρίκη και το αίμα- κι έκτοτε παρακολουθούμε με αγωνία τον εκπατρισμό δύο ανθρώπων που ο έρωτας τους παραμένει συνδετικός κρίκος με όσα κάποτε αγάπησαν κι έχασαν.

Η ζωή στην σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη αναδεικνύει αδυναμίες και απομυθοποιεί το εξιδανικευμένο αίσθημα συμβάλλοντας στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων.
Αναδεικνύεται η τούρκικη καταγωγή και ερχόμαστε σε επαφή με την εμβληματικότερη προσωπικότητα της σύγχρονης τούρκικης Ιστορίας ,τον Μουσταφά Κεμαλ.
Προσπεράστε την υπερβολική αναφορά της Μπεζμέν, όπου παραλληλίζεται η εχθρότητα του σταλινικού καθεστώτος προς το τουρκικό στοιχείο με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων!
Δείξτε κατανόηση που, την ίδια στιγμή, αποσιωπώνται τα γενοκτονικής υφής εγκλήματα των κεμαλικών ορδών εις βάρος των άμαχων Ελλήνων κ Αρμενίων 

Αυτές οι μικρές αδυναμίες που είναι αναμενόμενος λόγω εθνικότητας της συγγραφέως δεν αναιρούν καθόλου τη συνολική γοητεία της ιστορίας μας και το πλεονέκτημά της που είναι ο άρτια ιχνηλατημένος πρωταγωνιστής της και τα δυνατά αισθήματα! 
Στο τρίτο αυτό μέρος, η Σούρα κι ο Σεγίτ "ενηλικιώνονται", καθώς πρέπει να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους και αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής: 
Βιώνουμε τη μετέωρη ψυχολογία του φυγάδα που ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο πατρίδες-"ξένος" και στις δυο. Η ψυχή του Σεγίτ γίνεται ένα τραγικό πεδίο σύγκρουσης δύο κόσμων:
Του αλλοτινού ,ξέγνοιαστου και ηδυπαθή και τουσυντηρητικού κόσμου που επιτάσσει το αίμα κι η πατρογονική παράδοση...
Η πάλη είναι συγκλονιστική και μέχρι το τέλος μας επιφυλάσσει ατόφια συγκίνηση σε ένα φινάλε που αποδεικνύει πως η Αγάπη Είναι Αιώνια ακόμη κι αν στο ονομά της αρνηθείς εκείνο που πιότερο αγάπησες.

Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στη  Ιστορία και στον έρωτα.
Ανακαλύψτε το όπωσδηποτε κι αφήστε να σας συγκινήσει και να σας σεργιανίσει στη μαγεία ενός εκθαμβωτικού κόσμου, που χάθηκε ανεπιστρεπτί.













                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου