Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Μαρινα Πετροπουλου, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

                                                                        ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μαρίνα Πετροπούλου
                                         Κατηγορία:Aισθηματικό
                                            Βαθμολογία: 7,8/10
                                             

Εκδόσεις: Λιβάνη
Σελίδες :   304
Tιμή στην Αγορά:  15,60- 14,39 ευρώ                   

Φέτος η αγαπημένη συγγραφέας Μαρίνα Πετροπούλου μάς χάρισε ένα ιδιαίτερο βιβλίο, όπου ανιχνεύει το πάθος και τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει σε μια τακτοποιημένη ζωή

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Αλίκη και ο Σταύρος μεγάλωσαν στις Σπέτσες και βίωσαν στην εφηβεία τους μια δυνατή,αλλά ατελέσφορη σχέση, που άφησε πολλές πληγές.
Η συνέχεια της πορείας τους θα τους βρει πετυχημένους οικογενειάρχες και καλούς επαγγελματίες- τον έναν γιατρό στο Εδιμβούργο με 2 δίδυμες κόρες και εκείνη δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη με δυο δίδυμους γιους.
Ένα καλοκαίρι τυχαίνει να παραθερίσουν στο νησί της παιδικής τους αγάπης.
Η φιλία των παιδίων τους θα φέρει κι εκείνους αναγκαστικά κοντά , ύστερα από τόσα χρόνια.
Έχουν άραγε ξοφλήσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος
Αρκεί μια "συνάντηση" της εφηβείας να σου καταστρέψει τη ζωή
Ποιο τίμημα θα κληθούν να πληρώσουν οι αθώοι

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Να μια άμεση και πολύ δυνατή οικογενειακή ιστορία που ανατέμνει τις ολέθριες πτυχές του πάθους, αλλά και τις διακυμάνσεις της εφηβικής ψυχολογίας απέναντι στις οικογενειακή κριση και το σκίρτημα της σεξουαλικότητας.
Μια ιστορία που κυλάει σε γρήγορους ρυθμούς και γλώσσα που ρέει,χωρίς λογοτεχνικά σχήματα.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ήρωες αληθοφανείς και οικείοι στα χρόνια της ευημερίας.
Πρόκειται για δύο τυπικές αστικές οικογένειες στο απόγειο της ευμάρειας, με τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με όλες τις υλικές παροχές και μια σχετική γαλήνη, που εξασφαλίζει αρμονικές σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια.
Μέσα από τις δυο οικογένειες, το βιβλίο αγγίζει ακροθιγώς ζητήματα όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι αδερφικές σχέσεις κι η εφηβική φιλία.
Το μοναδικό στοιχείο που με ξένισε έιναι η σχέση των διδύμων...
Ενώ πολύ συγκινητικά παρουσιάζεται ο ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των δίδυμων,ως παιδαγωγός έχω μια μικρή ένσταση ως προς την επιμονή να μεγαλώνουν ως δύο πανομοιότυπες υπάρξεις χωρίς αυτονομία!
        Όλα αυτά ωστόσο, προβάλλουν με απόλυτη φυσικότητα , ώσου ξεσπά η θύελλα του άνομου πάθους αποσυνθέτοντας ζωές και ισορροπίες.
Η πρωτοτυπία αυτής της ιστορίας είναι πως οι τραγική της έκβαση μάς παρουσιάζεται από την σκοπιά των αθώων:Tων ίδιων των παιδιών, που η ηθική τους ανάπτυξη έγινε σφαγιο στο βωμό της παραφοράς.
Φαίδρα και Νεφέλη, Ηλίας και Άρης ,συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ενηλικίωσης, που τους λεηλάτησε την πιο τρυφερή τους ηλικία τόσο αιφνίδια και άδικα...
Αρκούσ εμια στιγμή...
Μέχρι εκείνη τη στιγμη όμως η συγγραφέας παρουσιάζει παραστατικά τα ευχάριστα οικογενειακά στιγμίοτυπα των διακοπών,τα σκιρτήματα ,τις ξέγνοιαστες ώρες πλάι στη θάλασσα με τη βάρκα του παππού.
Σε αυτό το μέρος αποδίδεται όλη η γλύκα και τα καρδιοχτύπια της νεανικής ηλικίας και το βιβλίο κυλάει με μιαν αύρα δροσερή όπως η ίδια η πρώτη νιότη του ανθρώπου, παραπέμποντας σε εφηβικό βιβλίο.
Κάποιες στιγμές μας γυρίζουν στους "παραδείσους "των παιδικών μας χρόνων...
Φέρνει αμυδρά στον νου κάτι από τα τρυφερά μυθιστορήματα της Ρένας Ρώσση Ζαίρη,με τη γλυκιά κοριτσίστικη αφέλεια- ειδικά τους "Μικρούς Αγγέλους", όπου η ιστορία μας εκτυλίσσεται στον... γειτονικό Πόρο με μια εξίσου γλυκιά Νεφέλη.
Με αυτόν τον τρόπο η Μαρίνα Πετροπούλου αποδίδει κατόπιν,  πολύ διεισδυτικά και οδυνηρά τη θρυμματισμένη αθωότητα των παιδιών από τις επιλογές των γονιών τους.
Στις επόμενες σελίδες παρατηρούμε μια μάνα στα χνάρια της Μήδειας να τυφλώνεται από την εμμονή της προς έναν άντρα σκορπίζοντας όσα όμορφα έχτισε...

Ο προβληματισμός του βιβλίου εστιάζει στις μοιραίες συναντήσεις της ζωής μας που καθορίζουν το πεπρωμένο πολλών ανυποψίαστων ανθρώπων.
           Στο επίκεντρο όμως, είναι το ανεκπλήρωτο πάθος, που αν δε συμφιλιωθεί ο άνθρωπος μαζί του, μπορεί να τον εγκλωβίσει σε έναν καννιβαλικό εγωκεντρισμό,που σαρώνει τα πάντα γύρω του.
Η αλήθεια του βιβλίου πονάει,διότι αναδεικνύει με τον πλέον φυσικό τρόπο τη μεγάλη "ασθένεια της εποχής μας", που είναι η προσκόλληση στις ατέρμονες επιθυμίες μας.
Ένα Εγώ αμείλικτο, που έχει αναχθεί στο βασικό ιδανικό του σύγχρονου ανθρώπου και παραμερίζει ηθικές αρχές -ως κι αυτή τη θυσιαστική αγάπη μιας μητέρας.
Στον βωμό τους θυσιάζουμε αβασάνιστα σχέσεις,όνειρα και ζωές άλλων- ακόμη κι αν πρόκειται για τα ίδια τα παιδιά μας.
Όταν η έμφυτη αντιφατική παρόρμηση του ανθρώπου προς την καταστροφή, το φρουδικό ID,υπερισχύει, το περίβλημα της κοινωνικής καταξίωσης και των πρέπει καταρρέει με πάταγο κι αυτός ακριβώς κυριαρχεί εκκωφαντικά στο βιβλίο... 
              Η ιστορία στις "Συναντήσεις" εξελίσσεται τελικά σε ένα θρίλερ με αχνή αστυνομική χροιά...
Η λύση της σκηνοθετείται επιδέξια κι η κορύφωση της προσιδιάζει στη γνώριμη τραγικότητα που πλαισιώνει τους ήρωες της Μαρίνας Πετροπούλου.
           Ένα βιβλίο μικρό σε έκταση που όμως εμπνέει μεγάλη ένταση και γόνιμους προβληματισμούς πέρα από την άκρως ενδιαφέρουσα, δυνατή του ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου