Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τζινα Ξανθάκη, ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

                                                                                 Μια Διαφορετική Οικογένεια, Τζίνα Ξανθάκη
                                             Είδος:Παιδικό (5- 11χρονών περίπου)
                                             Βαθμολογία :9/10
                                               

Ένα από τα παιδικά βιβλία που έκαναν αίσθηση την περασμένη εκδοτική σεζόν ήταν το βιβλίο της Τζίνας Ξανθάκη "Μια Διαφορετική Οικογένεια" από τις Εκδόσεις Λιβάνη!

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των μακρινών ωκεανών!

Η Ντιάνα είναι ένα μικρό θηλυκό δελφινάκι που ζει ξέγνοιαστο με τη μητέρα του, την Τζέμα, στον αγαπημένο τους ύφαλο ..
Μια μέρα η Ντιάνα αρχίζει να διερωτάται γιατί εκείνη δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα της...
Είναι η ώρα για τη μητέρα της να της διηγηθεί την τρυφερή και τόσο ξεχωριστή ιστορία της γέννησής της...
Κατά την περιήγησή τους στην όμορφη , θαλάσσια "γειτονιά" η Τζέμα και η μικρή Ντιάνα θα συναντήσουν διάφορα πλάσματα της θάλασσας που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τύπους οικογένειας.
Η μικρή Ντιάνα θα ανακαλύψει πως, πέρα από τις όποιες συνθήκες, και πέρα από τον αλλιώτικο τρόπο ζωής κάθε σπιτικού, το βασικό συστατικό κάθε πραγματικής οικογένειας είναι η Αγάπη!

Τα παιδικά βιβλία συνήθως χαρακτηριζονται  από δύο γνωρίσματα: Τρυφερότητα και φαντασία.
Ένα από τα δύο αυτά στοιχεία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει! Στη Διαφορετική Οικογένεια δεσπόζει  σίγουρα άφθονη η τρυφερότητα!

Σε αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας μας ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο του Ωκεανού, προκειμένου να αναμετρηθεί με ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας:
              Πρόκειται για τον ανασχηματισμό της κοινωνίας όπου πλέον έχει ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό το άλλοτε παγιωμένο πρότυπο της πυρηνικής οικογένειας.
           Οι αντιξοότητες της ζωής, η χειραφέτηση της γυναίκας κι η ευελιξία στις σχέσεις των ανθρώπων και στο νομικό πλαίσιο, που τις διέπει, έχουν φέρει στο κοινωνικό σκηνικό νέες μορφές οικογένειας πέραν το μοντέλου Πατέρας -Μητέρα -Παιδι(α)!
Έχουμε τη μονογονεική οικογένεια.
Έχουμε τις οικογένειες διαζευγμένων με παιδιά από προηγούμενους γάμους κι ετεροθαλή αδέλφια(όπως στο πασίγνωστο Σπίτι Για Πέντε").
Έχουμε οικογένειες με θετά παιδιά!
Επιπροσθέτως δεν πρέπει να παρακάμπτεται εκείνο που μας έρχεται από την μακραίωνη εθνική μας παράδοση, η διευρυμένη οικογένεια με αισθητή την παρουσία παππούδων και υπόλοιπων συγγενών.
               
Πολλά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους ανατροπές στην οικογενειακό τους γίγνεσθαι και αυτές έρχεται να λειάνει απαλά το παρόν βιβλίο, απαντώντας με μια σοφή απλότητα σε πλήθος ερωτημάτων.
        Τα ετερόκλητα είδη οικογένειας παρουσιάζονται σαν τρυφερό παραμύθι στα μάτια των μικρών αναγνωστών, απελευθερώνοντας τη σκέψη τους από το αρχετυπικό μοτίβο.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την τεχνική της Προσωποποίησης, πράγμα που απαλύνει σοβαρές αλήθειες και τις περνάει ανώδυνα στη συνείδηση των παιδιών.
H απουσία, η απώλεια, η υιοθεσία-έννοιες πολύπλοκες- ομαδοποιούνται και θίγονται ξεχωριστά η καθεμία, με έναν τρόπο ειλικρινή, αλλά και πολύ γλυκό -μέσα από πολύ γλύκιές φιγούρες αγαπημένων θαλάσσιων ζώων
όπως τα δελφίνια, οι φώκιες, οι πιγκουίνοι...
Ένα βιβλίο που αναβλύζει την ουσία της αγάπης που αστραποβολά ως η μία και μοναδική προυπόθεση της ευτυχίας...

Έτσι τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται με αυτές τις έννοιες, χωρίς να πληγωθεί ο εύθραυστος κόσμος τους.
        Με αυτόν τον τρόπο αμβλύνονται σταδιακά και σε πρώιμο στάδιο οι προκαταλήψεις, ενώ σε κάποια από τις περίπτωσεις , που αναφέρονται μέσα από τα μικρά ζωάκια με τις αλλιώτικες οικογένειες"  το μικρό παιδί μπορεί να εντοπίσει στοιχεία του εαυτού του ή προσφιλών του προσώπων...
            Σε όλο αυτό συμβάλλει η ιδιαίτερη εικονογράφηση από τη Χριστίνα Χατζάκη.
Γραμμές έντονες, οικείες στην τεχνοτροπία των παιδιών, προσωπάκια χαμογελαστά και χρώματα φωτεινά- σε μια παλέτα πολύ απλών, αναγνωρίσιμων αποχρώσεων του κίτρινου,του απαλού γκρι ,του γαλάζιου -κι όχι σκούρου μπλε- και του ροζ...
         Μια τεχνική που προτιμάται σε βιβλία για ιδιαίτερα μικρά παιδιά ,χωρίς αληθοφάνεια, που εμπνέει ένα ευχάριστο συναίσθημα στον πολύ μικρό αναγνώστη!
Φιγούρες οικείες που το μικρό παιδί θα έχει την επιθυμία να "αλληλεπιδράσει" μαζί τους,να τις ζωγραφίσει κι αυτό, να τις αγαπήσει...
    Το βιβλίο λοιπόν είναι μια παιδική-τρόπον τινά- αλληγορία, ένα κοινωνικό βιβλίο και όχι παραμύθι, καθώς σε σε αυτό δεν υπάρχει μια στοχευμένη πλοκή ή κάποια "περιπέτεια" προς λύση...
Τέτοια βιβλία τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας και τα παιδιά μας ,ώστε να γαλουχούνται με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης και συναισθήματος!
Συστήνω τη Διαφορετική Οικογένεια σε κάθε γονέα με μικρό παιδί, διότι θα βοηθήσει στη συνειδητοποίηση ενός διαρκως μεταλλασσόμενου κοινωνικού γίγνεσθαι, και θα του μεταφέρει με έναν απολαυστικό και γλυκό τρόπο την νέα πολυδιάστατη οικογενειακή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου