Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Μαίρη Φίτζερλαντ-Ο,τι κι Αν Φέρει Το Αύριο

                                                                 Μαίρη Φίτζερλαντ-Ο,τι κι Αν Φέρει Το Αύριο
                                                   Είδος : Ιστορικό Μυθιστόρημα
                                                   Bαθμολογία: 8/10
                                           


Εκδόσεις Ωκεανίδα
Μετάφραση Χριστιάννα Σαμαρά
Σελίδες 688
Ημερομηνία Εκδοσης 07/07/2015  
Τιμή  18 - 16,80 ευρώ

Ένα από τα πιο γοητευτικά ξενόγλωσσα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων είναι σίγουρα το έργο της Μαίρη Φίτζερλαντ "Ο,τι Κι Αν Φέρει Το Αύριο"  από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Στέφι Μπλέικ, μια 25χρονη Βρετανίδα, γυρνά την πλάτη στη ματαιοδοξία της εύπορης οικογένειάς της και  αναζητά τη νέα της ταυτότητα πιάνοντας δουλειά ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα.
Παραθερίζοντας με την επιπόλαιη αδελφή της όμως, στην Κορνουάλη θα συναντήσει τον μυστηριώδη Αμιάς ,που θα τη σημαδέψει.
Η εξαφάνισή του θα στρέψει την Στέφι με ζήλο στη δουλειά της,στην εφημερίδα.
Εκεί, μέντοράς της θα σταθεί ένας προοδευτικός και τολμηρός ρεπόρτερ, ο Τσάρλι.
Εκείνος θα τη συμπαρασύρει στη δίνη των καιρών και η νεαρή Στέφι θα βρεθεί μαζί του στο ναζιστικό Βερολίνο, όπου πίσω από τις καλόγυαλισμένες στολές ελλοχεύει η κτηνωδία κι ο φόβος...
Η συνέχεια θα οδηγήσει τη Σέφι και τον Τσάρλι στις Δημοκρατικές Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου η Περσεφόνη Μπλέικ θα κληθεί να δείξει τη γενναιότητά της...
Ο πόλεμος μένεται αδυσώπητος, μα το παρελθόν της κοπέλας επιστρέφει γεμάτο ανατροπές και απαιτήσεις...
Έτσι, η Περσεφόνη καλείται να επιλέξει στην ήρεμη, απάνεμη θαλπωρή και το θυελλώδες πάθος...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το Ο,τι Κι Αν Φέρει το Αύριο συνιστά ένα πρωτότυπο ρομαντικό ανάγνωσμα ιστορικών αποχρώσεων, που μας σεργιανά στη Δυτική Ευρώπη παραμονές του φοβερότερου Πολέμου που γνώρισε η Ανθρωπότητα.
             Στο επίκεντρό του μια πραγματικά γοητευτική προσωπικότητα ,η ανθρώπινη και αποφασιστική Περσεφόνη Μπλέικ, που οι περιπέτειες της ξετυλίγονται με αμείωτη ένταση ,διατηρώντας την αγωνία μας ως την τελέυταία σελίδα!...
            Με ένα ευφυέστατο συγγραφικό εύρημα όμως -τη δημοσιογραφική ιδιότητα της ηρωίδας η συγγραφέας εναλλάσσει το σκηνικό της δράσης ανάμεσα στους σημαντικότερους σταθμούς, που προετοίμασαν το έδαφος για την εφιαλτική παγκόσμια σύρραξη...

Το βιβλίο επιλέγει σημείο εκκίνησης την Ισπανία που με τον τρομακτικό της Εμφύλιο προεικόνισε την ολοκληρωτική ιδεολογική  σύγκρουση που διεμήφθη κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ,ανάμεσα στον φασισμό και τη Δημοκρατία. 
      Κατόπιν, η συγγραφέας μας συστήνει το Βερολίνο, που βιώνει τη ναζιστική φρενίτιδα, με τα πομπώδη κτίρια, την επιφαινόμενη ξεγνοιασιά και την ατσάλινη αίγλη, που τσαλαπατά κάθε αδύναμο, αποκηρύσσοντας την συμπόνια και την ατομική βούληση.
Το πορτρέτο του ναζισμού στο βιβλίο μας σκιαγραφείται υπαινικτικά ,μέσα από ενδεικτικές εικόνες και μέσα από μια διεφθαρμένη προσωπικότητα, σε αντιδιαστολή με κάποιους  ήρωες που ετέθησαν στο στόχαστρο λόγω εβραϊκής καταγωγής!
Μέσα στη δραματική ιστορία της Περσεφόνης Μπλέικ θα βιώσουμε επίσης, τις ώρες βομβαρδισμών της Βρετανίας από τα Στούκας της Λούφτβάφε και θα πληροφορηθούμε για την ύπουλη προβοκάτσια στο Γκλάιβιτς εις βάρος της Πολωνίας.
(Ένα περιστατικό που γνωρίσαμε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο εκπληκτικό Ποτε Ξανά του Νίκου Φώσκολου.)
Ο Πόλεμος μέσα από τη σκοπιά των προοδευτικών Βρετανών, χωρίς ωστόσο να αποδίδεται σε όλη της την κλίμακα η άμετρη τραγικότητα του-παρά μόνον διαισθητικά.
           Αυτό είναι αναμενόμενο αφού η ηρωίδα είναι Βρετανίδα, και η Αγγλία δεν υπέφερε Κατοχή- αντιθέτως έγινε η ίδια αιτία για ανυπολογιστες συμφορές σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, πρώτα με τον ναυτικό αποκλεισμό του 41-42 που μας στοίχισε τον λιμό των 300.000 νεκρών από Πείνα-κι έπειτα με τον υποκινούμενο Εμφύλιο!
       Η βρετανική προέλευση του βιβλίου δικαιολογεί την μονάχα ονομαστική αναφορά στον Ελληνικό Εμφύλιο, τον οποίο η Βρετανία υποδαύλισε με τον Τσώρτσιλ να προτρέπει τον στρατηγό Σκόμπι  "Φερθείτε σαν σε αποικία".

Παρ'όλους τους σταθμούς στην Ιστορία όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά δεν είναι παρά κομμάτια μιας σκηνογραφίας για την αισθηματικής κατεύθυνσης παράσταση που έχει μόνο μια πρωταγωνίστρια:
Tην Περσεφόνη Μπλέικ.

Έτσι, όλοι και όλα καταλήγουν δορυφόροι της γοητευτικής δημοσιογράφου και διαγράφουν ομόκεντρος τροχιές με βασικό άξονα εκείνη...
Αυτό είναι το δυνατό ,αλλά και το αδύναμο ταυτόχρονα σημείο του βιβλίου.
Η προσωπικότητα της Περσεφόνης Μπλέικ ακτινοβολεί πράγματι, γοητεία, που συνεπαίρνει τον αναγνώστη και μας χαρίζει πολύ συγκινητικές στιγμές τρυφερότητας-με έναν τρόπο όμως που επισκιάζει όλους τους γύρω...
Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν είναι παρά το πρόσχημα που δημιουργεί προκλήσεις κι εμπόδια τα οποία αναδεικνύουν την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.
Δεν είναι αυτόφωτοι, ούτε ολοκληρωμένοι γεγονός που συγκρατεί το βιβλίο σε ένα πιο πρωτογενές επίπεδο-αφού η ήρεμη δύναμη των δευτερευόντων προσώπων είναι τελικά το βαρόμετρο σε ωριμότερα έργα...

Παρά τις επί μέρους επισημάνσεις όμως, το Ο,τι Κι Αν Φέρει το Αύριο παραμένει ένα μυθιστόρημα που ρέει και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας!
Πρόκειται για ένα ρομάντζο , όπου κυριαρχεί το ένστικτο αποδεικνύοντας πως και οι δυνατοί χαρακτήρες είναι ευάλωτοι στο πέρασμά του...
Μέσα στις σελίδες του αναδεικνύεται μεταξύ άλλων η πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων , καθώς και η ευλογία της Μητρότητας...
Το δίλημμα της ηρωίδας -ειδικότερα προς το τέλος παραμένει βασανιστικό και για τον ίδιο τον αναγνώστη που ταυτίζεται μαζί της... 
Στο τέλος έρχεται μια συγκλονιστική κορύφωση , που δικαιώνει όλη τη διαδρομή των συναισθημάτων, αποκαθιστώντας ακόμη και τους πιο αντιπαθείς χαρακτήρες.
Το Ο,τι Κι Αν Φέρει Το Αύριο είναι ένα μυθιστόρημα που ξεχωρίζει και σίγουρα αξίζει να ανακαλύψει ο λάτρης της Ιστορίας και των δυνατών συγκινήσεων!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου