Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο (EASY), Τamara Webber

                                                                          Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο [Easy], Τamara Webber
                                        Είδος : Εφηβική Λογοτεχνία (από 16 κ άνω)
                             Βαθμολογία: 9/10
                                                                                         Αποτέλεσμα εικόνας για το πιο ευκολο πραγμαστον κοσμο
Ξενόγλωσσος τίτλοςEASY
ISBN139789601427614
ΕκδότηςΛΙΒΑΝΗΣ
ΣειράΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων304
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
ΕπιμέλειαΚΑΡΒΟΥΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΟΥΕΜΠΕΡ ΤΑΜΑΡΑ
                                       TIMH            Από 12.24 ευρω -11ευρω                          


Ένα από τα πρόσφατα νεανικά best seller,που συζητήθηκαν διεθνώς στο διαδίκτυο,  είναι "Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο" ["Easy"] της Ταμάρα Βέμπερ,που μας συστήνουν για την ελληνική γλώσσα οι Εκδόσεις Λιβάνη.
Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο, παράλληλα με μια συγκινητική ιστορία αγάπης, θίγει ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα,γεγονός που το κατατάσσει στα καλύτερα της κατηγορίας του, γι αυτό θα το πρότεινα σε κάθε νεαρή αναγνώστρια -κι όχι μόνο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η 19χρονη Τζάκι-πρωτοετής στα Οικονομικά, νιώθει τον κόσμο της να καταρρέει όταν τη χωρίζει ο Κέννεντι Μουρ, ο εφηβικός της έρωτας- και πλέον συμφοιτητής της.
           Μια νύχτα η Τζάκι,δέχεται επίθεση ,αλλά ένας γοητευτικός άγνωστος τη σώζει από τον επίδοξο βιαστή της.
         Τις επόμενες μέρες διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν συμφοιτητή της,  τον Λούκας,ωστόσο οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πως ο ρόλος του Λούκας στη ζωή της είναι  πιο πολύπλοκος απο ό,τι φαίνεται, αφού αποδεικνύεται βοηθός του καθηγητή της και εξ αποστάσεως προγυμναστής της για την επερχόμενη Εξεταστική...
Και καθώς η Τζάκι προσπαθεί να κατανοήσει τη μυστηριώδη συμπεριφορά του Λούκας, θα ανακαλύψει το τραγικό μυστικό του, ενώ η απειλή την παραμονεύει σε κάθε της βήμα...
          Θα επιβιώσει η αγάπη αυτή από τις σκιές που την περιτριγυρίζουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Δροσερό και συνάμα δραματικό, το "Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο"["Easy"] είναι το ιδανικό αισθηματικό μυθιστόρημα για κορίτσια που διανύουν την ύστερη εφηβεία και το μετεφηβικό στάδιο,χωρίς φυσικά να αποκλείονται και αναγνώστες μεγαλύτερων ηλικιών.

Πρόκειται,πάντως, για ένα από εκείνα τα απολαυστικά ,ρομαντικά μυθιστορήματα που συνοδεύουν τις ονειροπολήσεις των νεαρών κοριτσιών, εκεί, στο κατώφλι της ενηλικίωσης, με προβληματισμούς αναγνωρίσιμους στην ηλικιακή αυτή βαθμίδα.(επαγγελματικό μέλλον,σεξουαλικότητα, σχέση με γονείς,αυτονομία)
          Ο κεντρικός του άξονας στο "Easy" έχει στηθεί γύρω από την αρχετυπική γυναικεία φαντασίωση του άντρα που... ως από μηχανής θεός παρεμβαίνει και  σώζει τη "δεσποσύνη" σε μια δύσκολη στιγμή,που αυτή είναι αδύναμη.
Όσοι αιώνες κι αν έχουν παρεμβληθεί από τις ιπποτικές εποχές, όσες... σελίδες ορθολογισμού κι αν έχουν μεσολαβήσει από τα... παραμύθια των Αδελφών Γκριν, αυτή η ιδέα φαντάζει πάντα ελκυστική, ως ένα δομικό στοιχείο της γυναικείας σκέψης.
Μπορεί ο άντρας- σωτήρας να φαντάζει κλισέ ,όμως πάντα διατηρεί μια ακαταμάχητη,διαχρονική κι ανεξίτηλη γοητεία.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην αλληλεπίδραση του δυναμικού Λούκας και της προστατευομένης του ,Τζάκι σε μια σχέση που εξελίσσεται και ωριμάζει, προσδίδοντας σταδιακά ολοένα κ μεγαλύτερη ώθηση στην πλοκή..
Δύσκολα μια κοριτσίστικη ψυχή θα μείνει ασυγκίνητη από αυτήν τη δυνατή σχέση και τις αντιξοότητες που ορθώνονται από τον περίγυρο και τις συνθήκες. 

Ο άλλος- κοινότυπος, αλλά πάντα σαγηνευτικός- πυλώνας της ιστορίας μας είναι το μοτίβο του "κακού παιδιού με τις κρυφές πληγές να το ταλανίζουν".
Αυτό συμβαίνει με τον Λούκας της Γουέμπερ, τον ατίθασο, δυσπρόσιτο νεαρό με το αρρενωπό παρουσιαστικό, την ευστροφία και τις αναπάντεχες ευαισθησίες.
            Στην κορύφωση, ο Λούκας θα κληθεί τελικά να αντιμετωπίσει κατάματα τους "προσωπικούς του δαίμονες" για να διαφυλάξει όσα αγαπά.
Η  συγγραφέας χειρίζεται με μια πετυχημένη κλιμάκωση την πορεία προς την αποκάλυψη του "Οδυνηρού Μυστικού" ,και τη διαχείρισή του, χωρίς να διολισθήσει στον μελοδραματισμό, χαρίζοντας μια αρκετά πειστική αν κι όχι απρόβλεπτη έκβαση στην ιστορία της.

Από κοινωνιολογικής απόψεως, η συγγραφέας στο "Easy" δίνει μια σαφή περιγραφή μιας τυπικής αμερικανικής φοιτητικης μικροκοινωνίας, παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες της φοιτητικής ζωής-από τη συνύπαρξη στην εστία μέχρι καθημερινές μικροσυνήθειες και με την τεχνολογία αισθητά παρούσα...
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανταγωνισμοί στις Αδελφότητες που συχνά λειτουργούν και ως προπαρασκευαστές της αμερικάνικης πολιτικής ελίτ. 

Εκείνη η πλευρά όμως που αναδεικνύει το βιβλίο σε κάτι παραπάνω από ένα νεανικό ρομάντζο,είναι η τόλμη του να θίξει το ζήτημα του Βιασμού.

Ο βιασμός ακόμη και στον 21ο αιώνα αποτελεί ένα ταμπού και συχνά σκεπάζεται με μια παράλογη ομέρτα που ενοχοποιεί τα ίδια τα θύματα.
Σε μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας που η συγγραφέας απέδωσε εξαίσια,είναι τρομακτικό πόσο οπισθοδρομική είναι η αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης.
               Στο βιβλίο "Easy"ο Βιασμός δε θίγεται με τον υπαρξιακό τρόπο που τον συνταντάμε στη ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ της Σώτης Τριανταφύλλου, ούτε με τον ωμό τρόπο που τον προσεγγίζει η Κάρολ Όουτς στο ομώνυμο κοινωνικό της θρίλερ, όπου -και στα δυο- έρχεται στο προσκήνιο και παιδική κακοποίηση.
        Στο Easy το πλαίσιο του βιασμού είναι απόλυτα εναρμονισμένο στην καθημερινότητα της σπουδάζουσας αμερικάνικης νεολαίας-πλαίσιο ρεαλιστικό και πειστικο- προσιτό στο μέσο έφηβο.
              Η συγγραφέας τολμά να ανατρέψει την αφελή ιδεοληψία ότι" βιαστές είναι μόνο κάτι περιθωριακοί τύποι εκτός νομιμότητας κι εμφανώς διαταραγμένοι" και αναδεικνύει το γεγονός ότι βιαστές μπορούν να είναι πρόσωπα με κοινωνική επιφάνεια και κοινωνικά επιτεύγματα, που ναρκισσιστικά - δια μέσου του σαδισμού- επιζητούν  να επιβεβαιώνουν την εξουσία και την υπεροχή τους.
Άτομα υπεράνω υποψίας- με ψυχή διαβρωμένη και σύνδρομα μεγαλομανίας,που εκφράζονται  με άκρατο σεξισμό.
Πολύ καίρια η Βέμπερ φανερώνει τον φόβο που διακατέχει τα θύματα και μέσα από τους ήρωές της καταγγέλλει τη συνένοχη ανοχή της κοινωνίας που παρέχει αλλοθι στο δράστη, εθελοτυφλώντας στο έγκλημα.
             Η Βέμπερ καταδεικνύει ακόμη πόσο αποθρασύνει η ατιμωρησία και το ελλιπές νομικό πλαίσιο έναν δράστη που συνήθως υποτροπιάζει στην πρώτη ευκαιρία.

Η κοινωνία,λοιπόν, οφείλει να σκύψει πάνω από αυτο το κρίσιμο θέμα καταπολεμώντας δραστικά αυτό το ειδεχθές έγκλημα διαρκείας έναντια στην ακεραιότητα του γυναικείου φύλου και κατ ΄επέκταση του ανθρώπου γενικότερα κι είναι θετικό νεανικά βιβλία να αφυπνίζουν προς τέτοια κατεύθυνση!!!

Οπωσδήποτε λοιπόν ανακαλύψτε το όμορφο αυτό ρομάντζομε το σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, που αναγορευτηκε best seller των Νew York Times.

Το να το αγαπήσετε θα είναι..."Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο"!!!!

                                                                  Δέδε  Έλλη

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ
:

Λίγες οδηγίες για την περίπτωση του βιασμού

Προκειμένου να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ανεπιθύμητες καταστάσεις

ΣΤΟ BAR / CLUB
1.Δεν ακολουθούμε αγνώστους,που μας φλερτάρουν μακρυά από την παρέα μας.
2.Δεν παίρνουμε ποτό από άγνωστο/δεν αφήνουμε το ποτήρι μας για να χορέψουμε.
3.Αν πάμε στην τουαλέτα προσέχουμε μη μας ακολουθούν.Αν διαπιστώσουμε ότι κάποιος μας ακολουθεί παραμένουμε στην καμπίνα της τουαλέτας ώσπου να φύγει..Δε βγαίνουμε αν μπουν άλλοι -μπορεί να είναι φίλοι του.
4.Διασφαλίζουμε ότι κάποιος από την παρέα μας δε θα πιει κ νηφάλιος θα μας οδηγήσει σπίτι με ασφάλεια.


ΣΤΟ ΤΑΞΙ.
1.Παίρνουμε αριθμό πινακίδας
2.Δεν καθόμαστε στη θέση του συνοδηγού.
3. Βγάζουμε το κινητό και κάνουμε ότι μιλάμε
4. Για βραδινές μετακινήσεις προτιμάμε Ραδιοταξί.



ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
1.Έχουμε ήδη βγάλει από την τσάντα τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε φωτεινό μέρος και δεν τα ψαχουλεύουμε σκυμμένες στο σκοτάδι.
2.Ελέγχουμε αν μας ακολουθεί κανείς και προσέχουμε μπαίνοντας στο αυτοκίνητο να μην είναι άλλος κοντά μας.
Μπαίνοντας ,κλείνουμε γρήγορα την πόρτα του αυτοκινήτου,αν έχουμε παρκάρει σε σκοτεινό μέρος.
3.Δεν ανοίγουμε το παράθυρο πριν τεθεί το αμάξι σε κίνηση.
4.Δεν αφήνουμε την τσάντα μας στο διπλανό κάθισμα αλλά κάτω όταν έχουμε ανοιχτό παράθυρο...

ΑΝ δεχτούμε επίθεση
1.-Οπλο μπορεί να γίνει κάθε αιχμηρό αντικείμενο
Τα κλειδιά,
το μολύβι των ματιών,
μια λάμα νυχιών
ένα ψαλιδάκι
ένα στιλό
ένα πεσμένο κλαδί στο δρόμο
ένας αναπτήρας που ανάβει φωτιά μες στα μούτρα του επιτιθέμενου.
Τα χρησιμοποιούμε με στόχο τα μάτια του κ το πρόσωπο του επιτιθέμενου.
2.Αν ο επιτιθέμενος εχει ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ Η PIERCING τα τραβάμε με δύναμη


Κι εδώ μια οπτικοποίηση από ένα περιεκτικό κι αξιέπαινο άρθρο του γυναικείου περιοδικού Cosmopolitan.




ΑΝ ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

1.Ειδοποιούμε το πιο οικείο κι αγαπημένο μας πρόσωπο.

2.Κατευθυνόμαστε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο 
για προληπτικές εξετάσεις. 

3.Ισως στα πρώτα τρία 24ωρα μετά τον βιασμό χρειαστεί να ακολουθήσουμε προληπτική αντιρετροϊκή Αγωγή,ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να κολλήσουμε AIDS αν ο -άγνωστος- βιαστής έιναι φορέας (γίνεται σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός)

4.Δε θα επιτρέψουμε στη ζωή μας να τελειώσει σε μια φριχτή εμπειρία. 

5.Απομακρύνουμε από τη ζωή μας όποιον τολμήσει να υπαινιχθεί ότι φταίξαμε για αυτό που συνέβη.
 Σε καμία περίπτωση ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΘΥΜΑ.

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ έχει να κάνει με προσωπικά σύνδρομα του επιτιθέμενου και καθόλου με... στιλιστικές επιλογές του οποιουδήποτε θύματος!!!!


Ο βιασμός είναι επιθυμία του δράστη για πόνο και επιβολή.Είναι δική του διαστροφή!!

O βιασμος ειναι μια πραξη επιβολης μια απεγνωσμενη αναγκη ενος διαταραγμενου ατομου να επιβληθει κ να εξευτελισει ενα αλλο πλασμα......

Καποιος γινεται βιαστης,
ειτε γιατι κακοποιηθηκε ο ιδιος,
ειτε γιατι μπορει να ειχε μια σκληρη μητερα την οποια μισει οποτε προβαλλει το μισος προς αυτην σε οποια αλλη γυναικα βρεθει στο διαβα του,
ειτε απο αμετροεπες συνδρομο ανωτεροτητας.........

Σε καμία περίπτωση ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ.ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΘΥΜΑ.

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ, έχει να κάνει με προσωπικά σύνδρομα του επιτιθέμενου
και όχι με... στιλιστικές επιλογές του οποιουδήποτε θύματος!!!!

ΔΕ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΣΕΜΝΩΣ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΑ και ΚΟΡΙΤΣΙΑ,ας πούμε, ΣΕΜΝΑ.

Ο βιαστης ερεθιζεται απο την εικονα της αδυναμιας, οπως ο καρχαριας απο το αιμα.
           
Μην επιτρέψετε σε κανέναν αδαή να σας κατηγορήσει και να σας κάνει να νιώσετε ένοχες...

Η ενοχή είναι σε όσους ανέχονται ένα έγκλημα ,χωρίς δικαιολογία,
και στην ηθελημένη άγνοια μέρους της κοινωνίας και των θεσμών!!!!!!!!


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ


ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

WOMENSOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου