Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γιώτα Γουβέλη, ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ

                                                                 H Πρώτη Κυρία, Γιώτα Γουβέλη
                                Είδος :Eρωτικό θρίλερ
                              Bαθμολογία : 8/10
                                  
                                             Λεπτομέρειες 
ISBN139789603648963
ΕκδότηςΔΙΟΠΤΡΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2015
Αριθμός σελίδων504
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΚΟΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΤΙΜΗ              Από 17,70ευρω-15,93ευρω

Ιντιρα Γκάντι,Σιρινάβο Μπανταρανάικε(Κειλάνη,1960), Μάργκαρετ Θάτσερ ,Κριστίν Λαγκάρντ και τόσες άλλες γυναίκες σε ισχυρές θέσεις εξουσίας με παγκόσμια επιρροή!
               Η Γιώτα Γουβέλη θέτει αυτήν την πρόκληση μιας... Γυναίκας Πρωθυπουργού(!!) στο ελληνικό πολιτικό τοπίο με ένα εξόχως ιδιαίτερο μυθιστόρημα:
Σε μια εποχή φλέγουσας πολιτικής επικαιρότητας, η Γιώτα Γουβέλη αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών και συνθέτει την ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ (Εκδ Διόπτρα), ένα δυνατό ερωτικό  μυθιστόρημα το οποίο στον πυρήνα του φέρνει τη γυναίκα μέσα στο συνταρακτικό παρασκήνιο της πολιτικής ζωής- στην Ελλάδα και όχι μόνο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Όλα ξεκινούν το 1960  όταν ο ιδιόρρυθμος Στάθης Ευαγγελίου ζητά σε γάμο την ασήμαντη υπηρέτρια του προσωπικού του γιατρού.
Η ανεξήγητη απόφασή του καθιστά την Ρίκα μέλος μιας επιφανούς μεγαλοαστικής οικογένειας-που την συμπληρώνουν η αδελφή του Στάθη, Μαργαρίτα Ευαγγελίου με το ανομολόγητο πένθος, και ο ανερχόμενος πολιτικός, Νικός.
Το μυστικό πίσω από αυτόν τον αταίριαστο γάμο, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου πυροδοτώντας μια δίνη,όπου θα περιστραφούν οι ζωές 4 κοριτσιών απογόνων...
Της ρομαντικής Ήριας
της παράφορης Ερατώς
της ορθολογίστριας Νίκης 
και της αντικομφορμίστριας Μαρίνας
Και οι τέσσερις θα αναζητήσουν την ευτυχία κάτω από τη βαρύνουσα σκιά της εξουσίας, καλούμενες να επωμιστούν συνέπειες από παλιές αμαρτίες κι ανομολόγητα κρίματα .
Και οι τέσσερις θα εμπλακούν σε πάθη -συχνά ολέθρια.
Και οι τέσσερις θα πιαστούν στον ιστό δολοπλοκιών, αποφασισμένες να κατακτήσουν τον Παράδεισο του έρωτα, έστω και διασχίζοντας τις φλόγες της κόλασης.
Οι ισχυρές τους προσωπικότητες θα τις οδηγήσουν στην ηδονή και την καταξίωση.
Ποια θα αντέξει όμως τον ίλιγγο της κορυφής ώστε να αναδειχθεί η Πρώθυπουργός της Ελλάδος;
Ποιο θα είναι το τίμημα σε αυτόν τον θανάσιμο αγώνα επικράτησης;
Ποιος είναι ο ρακένδυτος άντρας που γνωρίζει το εφιαλτικό μυστικό της μοίρας τους;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η Γιώτα Γουβέλη σε μια περίοδο πολιτικού πυρετού ,μάς χαρίζει ένα τολμηρό ερωτικό μυθιστόρημα που προσφέρει πολύ δυνατές στιγμές, αναδεικνύοντας παράλληλα και αρκετούς πολιτικούς μετασχηματισμούς στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. 

Στο επίκεντρο, η συγγραφέας φέρνει μια πολιτική οικογένεια που διακλαδίζεται σε ποικίλα πολιτικά και οικονομικά αξιώματα, από την ελληνική Βουλή, μέχρι επιτροπές των Βρυξελλών- χωρίς να ξεφεύγει από τον γνώριμο νεποτισμό της πολιτικής μας πραγματικότητας.
             Η διαφορά εδώ είναι πως τον κυρίαρχο ρόλο κρατά η Γυναίκα-σε πολλαπλές εκφάνσεις.
           
Την εκκίνηση των δραματικών εξελίξεων σηματοδοτεί ένα παράνομο, όσο και ανεξήγητο πάθος αρχές του '60, ενώ η οικογένεια Ευαγγελίου σημαδεύεται κι από έναν άλλον έρωτα που στα χρόνια του Εμφυλίου έμεινε ανεκπλήρωτος και τώρα ζητά τη δικαίωσή του.Ρίκα-Ζωή-Γαβρίλης-Νίκος-Μαργαρίτα σε μια δίνη παθών ενορχηστρωμένων από το φλοίσβο του Σουνίου...
               Δυο συγκλονιστικές ιστορίες που σημαδεύουν το πεπρωμένο της οικογένειας- με το φορτίο τους να μετατίθεται στους ώμους των 4 κοριτσιών -γόνων.
         
Η Ήρια,η Ερατώ, η Μαρίνα και η Νίκη θα μεγαλώσουν μαζί, θα μοιραστούν καλοκαιρινές μνήμες κι εφηβικούς ανταγωνισμούς,που αποδίδονται με ζωηρές εικόνες.Ανάμεσά τους κι ο Βασίλης,που θα σημαδέψει με την παρουσία του τη ζωή τους...
Ο καιρός ομως θα ρίξει τα τέσσερα κορίτσια σε έναν θανάσιμο ανταγωνισμό.
                     Η ενηλικίωση των 4 ηρωίδων εξελίσσεται μέσα σε θυελλώδη ατμόσφαιρα-γεμάτη απελπισμένη παραφορά, αχαλίνωτο ερωτισμο και φιλόδοξες βλέψεις που ατενίζουν την κορυφή.
Απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ένα θανάσιμο μυστικό, που το κρατά στα χέρια του ένας μυστηριώδης πλάνητας ζητιάνος.
Ένα φρενήρες γαιτανάκι μοιραίων παθών, υποβλητικά σκηνοθετημένο απο΄τη Γιώτα Γουβέλη, κόβει την ανάσα ως την τελευταία σελίδα!
            Η συγγραφέας πλέκει,λοιπόν, με μαεστρία μια ιστορία γεμάτη αισθησιασμό κι ανατροπές και -παρά το μυθιστορηματικό προκάλυμμα- δε διστάζει να ξεμπροστιάσει τις μηχανορραφίες, που διέπουν τον πολιτικό βίο της χώρας.
Χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες -με έμφαση στους χαρακτήρες η Γουβέλη διαγράφει τις εύθραυστες ισορροπίες και τον αμοραλισμό που χαρακτηρίζουν την πολιτική πραγματικότητα!
            Εύστοχα η συγγραφέας ρίχνει φως και στον σκοτεινό ρόλο των ΜΜΕ, όπως διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και τις εξελίξεις- ανάλογα με τα ευκαιριακά συμφέροντα και συσκοτίζοντας την αλήθεια.
Η αδηφαγία τους κι η άλωση ολόκληρων ζωών αποδίδονται με τρόπο δραματικό.
Όλοι οι ήρωες λοιπόν είναι γερά εγκλωβισμένοι στον αναπόδραστο πλέγμα δολοπλοκιών και σκοπιμοτήτων που τους υπερβαίνουν...
             Κι όμως, σε αυτό το κλίμα η Γιώτα Γουβέλη βρίσκει χώρο να ενσταλάξει μικρές πινελιές ανθρωπιάς και νοσταλγίας για τη χαμένη αθωότητα, που λόγω της αντίφασης προς το υπόλοιπο πλαίσιο του αδυσώπητου κυνισμού, φέρνει δάκρυα στα μάτια του αναγνώστη.
Το γλυκό τραγουδάκι που επιτείνει τη συγκίνηση στα καίρια σημεία, οδηγεί τα συναισθήματά μας και  ηχεί στα αυτιά μας πολύ μετά το τέλος του βιβλίου:
"Μην της μιλάτε γιατι θυμάται τα μάτια του τα γαλανά, οο οο οοο..."
Η γοητεία του βιβλίου αυτού έγκειται στις δυναμικές εξελίξεις ,την άμεση γλώσσα, αλλά και τον αποσυμβολισμό του:
Πίσω από αυτήν την καταιγιστική ιστορία ίντριγκας και πάθους, η Γιώτα Γουβέλη ιχνηλατεί ιδανικά το προφίλ της σύγχρονης Ελληνίδας η οποία ακροβατεί
ανάμεσα στη χειραφέτηση και την εγγενή της τρυφερότητα,
ανάμεσα στη φιλοδοξία και τη μητρότητα.
               Σε μια κοινωνία που αναζητά το βηματισμό της ανάμεσα στον προοδευτισμό και την προκατάληψη, η Γυναίκα στη Γουβέλη διεκδικεί τη λάμψη και την επιτυχία, γλείφοντας  παράλληλα τις πληγές της ,όσο η ανάγκη της για αγάπη παραμένει ανεπούλωτη.
          Ακολουθήστε λοιπόν-άλλοτε ανάλαφρα κι άλλοτε ματωμένα - τα χνάρια... της Πρώτης Κυρίας ως την κορυφή και πού ξέρετε;
Με τόσες ηχηρές γυναικείες παρουσίες στην πολιτική μας ζωή , ίσως αυτή η όμορφη, ανατρεπτική ιδέα της Γιώτας Γουβέλη, να μην απέχει από την πραγματικότητα και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα μας!!!


                                                                                                   Ελισσάβετ Π. Δεδε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Mατωμένα Εντελβάις, Γιώτα Γουβέλη



Eνα ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γιώτα Γουβέλη
Σχετικά με τον Συγγραφέα 
Η Γιώτα Γουβέλη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μουσική του κόσμου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 από τις Εκδόσεις Διόπτρα και έτυχε θερμής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ακολούθησαν
Το σκίτσο τον Μάιο του 2011,
Το κεντρί της πεταλούδας τον Ιούλιο του 2013, εμπνευσμένο από το φαινόμενο της πεταλούδας, και το Μαγεμένο Ποτάμι τον Απρίλιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου