Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

...ΣΤΑ ΟΡΙΑ ,Καίτη Θαλασσινού

                                                    ... Στα Όρια, Καίτη Θαλασσινού
                                                            Είδος :  Aισθηματικό
                                                             Βαθμολογία : 7,5/10(κάθε βιβλίο αξιολογείται με βάση την κατηγορία του)
                                                   

                                         
Στα 1951 η νεαρή τότε Αθηναία, Καίτη Θαλασσινού, έγραψε μια ιδιαίτερη  ιστορία αγάπης. Ευτυχώς για το χώρο της σύγχρονης αισθηματικής μυθοπλασίας, 57 χρόνια μετά, αποφάσισε να τη βγάλει από το συρτάρι της και να μας την παρουσιάσει με το βιβλίο της «…Στα Όρια» από τις εκδόσεις Μελίχρυσος (9η Εκδοση).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αθήνα, 1941, Κατοχή. Η ρομαντική, εύθραυστη Εύα κι η ατίθαση, χυμώδης Μαρίνα συνδέονται με μια δυνατή φιλία. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο ευγενής Γερμανός αξιωματικός Καρλ, επιτάσσει το σπίτι της Εύας – κι ένας απαγορευμένος έρωτας ανθίζει .
Ενώ η Εύα κι η Μαρίνα παλεύουν με το ένοχο μυστικό, η Αντίσταση θεριεύει και τότε εμφανίζεται στο προσκήνιο ο κοσμογυρισμένος , μυστηριώδης Ανδρέας με το τρομακτικό πρόσωπο ,τον εξωτικό του ερωτισμό και τα ανεξιχνίαστα μυστικά – συνοδοιπόρος και εν τέλει βαρόμετρο στη διαδρομή των δύο κοριτσιών.
 Μια φιλία κυματοθραύστης και στήριγμα στη μεγάλη απουσία, όταν ο Καρλ μετατίθεται στο Ανατολικό Μέτωπο και το τοπίο περιπλέκεται.
Ο Πόλεμος τελειώνει , όμως οι πληγές και η παρακαταθήκη που αφήνει, σηματοδοτούν μια νέα, μεγαλύτερη μάχη για μια άσβεστη αγάπη.
Δίπλα της πάντα η φιλία κι ένας άνθρωπος που κινεί τα νήματα από τη σκιά ενός φριχτού μυστικού-αδιανόητου στην κοινή λογική, που θα αναδείξει τους ήρωές μας ακούσιους πρωταγωνιστές μιας τραγωδίας ...ΣΤΑ ΟΡΙΑ του θανάτου και της αγάπης...

                                                                
    

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ                                                    
Από την περίληψη είναι εμφανής ο ρομαντικός προσανατολισμός αυτού του βιβλίου, με το παράξενο, "δαντικων" παραπομπών εξώφυλλο!
Αν όμως περιμένετε μια συνηθισμένη αισθηματική ιστορία σε γνώριμα νοσταλγικά μονοπάτια ανεκπλήρωτων ερώτων και αναδρομών στο χθες, θα διαψευστείτε πανηγυρικά!
Όλα στην αρχή βαίνουν σε οικείους ίσως κ λίγο βαρετούς δρόμους, ώσπου έρχεται μια  συγκλονιστική ανατροπή και προσδίδει στην ιστορία δραματικότητα και  πρωτοτυπία, που την καθιστούν αξιοσημείωτο δείγμα του είδους! 

                 Για να αφεθείς στην ιστορια πρέπει να παρακάμψεις γρήγορα την κάκιστη επιμέλεια του κειμένου.Παρακάπτεις τα "όποια" κλισέ και τον άγαρμπο τρόπο γραφής, που παρουσιάζει μιαν απλοϊκότητα και μιαν έλλειψη "λογοτεχνικότητας", αφού η καίτη Θαλασσινού δεν είναι συγγραφέας.
Ο κεντρικός άξονάς του σε ένα μοτίβο γνώριμο –σχεδόν εξιδανικευτικό : «Ο εχθρός με την ευαίσθητη καρδιά κι η πανέμορφη υπόδουλη που… κατακτά τον κατακτητή με την ομορφιά της».
Οι μέρες για την παρέα της Εύας , του Γερμανού Καρλ ,του Ελληνοινδού Ανδρέα και της Μαρίνας είναι εξοργιστικά  ξέγνοιαστες κι ενίοτε παραπέμπουν στην ανεμελιά της "Μπελ Επόκ" κι όχι στην Αθήνα της φριχτής Κατοχής, του Φοβου και της Πείνας που πήρε 300.000 αθώες ζωές με μαρτυρικό τρόπο!Αυτή η αποκοπή από τα βάσανα του ελληνικού λαού μονο οργή προκαλεί σε έναν αφυπνισμένο αναγνώστη.
Ομολογώ, με ενόχλησε πολύ,  θεωρησα σχεδόν "χυδαία" την ξεγνοιασιά της παρέας και την εξιδανίκευση των Γερμανών πρωταγωνιστών.Με έφερε κι εμένα"...Στα Όρια"- σε σημείο "να θέλω να πετάξω το βιβλιο απ΄το παράθυρο". 
Ευτυχώς που δεν το έκανα όμως γιατί  αργότερα αυτό αλλάζει. Ενόσω εξελίσσονται απρόσκοπτα φιλίες και όμορφοι έρωτες, ο Πόλεμος θα κάνει αισθητή την παρουσία του, μέσα από τις περιπέτειες των περιφερειακών ηρώων, αλλά κυρίως όταν παίρνει τον έναν ήρωα μακρυά.
        Είναι τότε που... εκείνη θα κληθεί να δείξει κουράγιο στο δύσβατο δρόμο που της έγραψε η μοίρα.
    Mια διαδρομή επώδυνη κι ανηφορική, που σηματοδοτεί το δεύτερο μέρος του βιβλίου κι αυτονομείται πλήρως από τα πολιτικά πάθη που ταλάνισαν την Ελλάδα στα χρόνια του Εμφυλίου.
Πλέον εστιάζουμε απρόσκοπτα στη συναισθηματική κατάσταση της κεντρικής ηρωίδας και στον προσωπικό της αγώνα...Παρακολουθούμε τη μάχη της με τη μοναξιά, το ανήμερο πένθος της, και τις πρακτικές απαιτήσεις της ζωής που ορθώνονται …επιτακτικές!
Μια μυστηριώδης πρόσκληση από μακρυά όμως, έρχεται να ανατρέψει ένα σκηνικό που φάνταζε προδιαγεγραμμένο.
Από εκείνο το σημείο πυροδοτείται μια σειρά συνταρακτικών αποκαλύψεων – φέρνοντας στην επιφάνεια ένα μαρτύριο άφατης τραγικότητας κι ερωτικής κορύφωσης, που αποστομώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη!
          Μέσα σε όλα, «μια φιγούρα» εποπτεύει και καθοδηγεί-«αόρατη μα υποβλητική» , όπως ο ακριβώς ο τρομερός ήρωας από το Φάντασμα Της Όπερας του Γκαστόν Λερού, Έρικ: Ευφυής και τερατώδης, βασανισμένος-μα περήφανος, μέχρι θανάτου ερωτευμένος, προξενεί δέος και αυθεντική συμπόνια σε όποιον αξιώθηκε μια αναγνωστική "συνάντηση" μαζί του.

              Είναι στιγμές που κι «αυτή η περίπτωση» στο βιβλίο της Θαλασσινού ,επισείει ανάλογη αγωνία, έκπληξη και θαυμασμό -σε μια άρτια σκηνοθετημένη συναισθηματική κλιμάκωση!
Αυτό το μέρος του βιβλίου-το τελευταίο 1/3 -πλουσιότατο σε εικόνες και με ανάγλυφη σκιαγράφηση χαρακτήρων& ακραίων καταστάσεων- εκτοξεύει την ένταση και χαρίζει στην ιστορία αυτή μια γοητεία άφθαστη, πρωτοφανή!
Προσωπικά, σ’ εκείνες τις σελίδες διάβαζα κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα και με πολύ πολύ δυνατό καρδιοχτύπι- έχοντας καταδυθεί στα πιο απρόσιτα βάθη της αγάπης –για να αντικρύσω μαγεμένη το μεγαλείο της οδύνης της!
        Γιατί ο πόνος και η αθόρυβη παραχώρηση του εαυτού σου είναι η αλήθεια της αγάπης.
Είναι μια από τις πιο δυνατές ανατροπές που συνάντησα σε αισθηματικής υφής μυθιστόρημα.
Στο δε βαθμό που η ιστορία αυτή είναι αληθινή –σύμφωνα με δηλώσεις της συγγραφέως –δεν έχω παρά να μακαρίσω αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αξιώθηκαν την ευλογία της αληθινής αγάπης , που είναι η μεγαλύτερη νίκη.
          Γιατί κάποια κλισέ έγιναν τέτοια, επειδή αντανακλούν αλήθειες ακλόνητες που κουβαλούν την ουσία της ζωής.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια αξέχαστη εμπειρία που θα σας φτάσει «…Στα Όρια» της συναισθηματικής έξαρσης!
Αρχική τιμή του βιβλίου είναι τα 22 ευρω, υπάρχει και με 17, όμως στην Πρωτοπορία μπορείτε να το βρείτε αυτή την εποχή με 13,65


                                                                                           Ελισσάβετ Π.Δέδε
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου